Tickets
Shop
Nieuws 21 dec 2017

Heb jij jouw oude mobiel al ingeleverd?

Hangt jouw oude mobiel straks om de nek van een schaatskampioen? De KNSB, KPN en Coolrec zijn samen een initiatief gestart om edelmetalen uit oude mobieltjes te recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is de laatste kans om jouw telefoon in te leveren tijdens een groot evenement.

In oktober kondigden de drie partijen hun actie aan en de eerste inzameling vond plaats tijdens de KPN NK Afstanden in Heerenveen. Bezoekers van het OKT kunnen hun oude mobieltje inleveren in een speciale box en als beloning een game spelen. Daarnaast kunnen mensen hun telefoons inleveren in alle KPN winkels. De edelmetalen die daarin verwerkt zijn worden gerecycled tot gouden, zilveren en bronzen medailles. Onder de deelnemers worden prijzen verloot, zoals een nieuwe iPhone X of kaarten voor het schaatsen.nl vip-deck tijdens de KPN NK Allround & Sprint.

Triangle

De edelmetalen worden via een smeltproces teruggewonnen. Dat levert, afhankelijk van de ingezette hoeveelheid en type mobiele telefoons, een gewicht aan goud, zilver en koper. Daarnaast worden ook andere metalen zoals palladium en nikkel teruggewonnen. Vervolgens worden er legeringen en producten van gemaakt. Zo wordt van het koper een legering van koper en zink gemaakt voor de bronzen medaille en voor de gouden en zilveren medailles worden speciale goud en zilver-baden gemaakt voor het vergulden of verzilveren. De eerste gerecyclede medailles zullen worden uitgereikt tijdens de KPN NK Allround & Sprint op 27 en 28 januari in Thialf.

Meer informatie vind je op schaatsen.nl/medailles.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan