Tickets
Shop
Nieuws 12 dec 2017

De marathon van Okay Fashion & Jeans: 'Oranje pak is niet de grootste prijs'

In de rubriek 'de marathon van' bellen we na de wedstrijd met grote en minder grote marathonteams over hun belevenissen. Deze week spraken we met Sjoerd den Hertog (25) over de zevende Marathon Cup in Deventer.

Foto : Neeke Smit

Team: Okay Fashion & Jeans/Interfarms
Rijders: Bart Hoolwerf, Crispijn Ariëns, Ingmar Berga, Marcel van Ham, Robert Bovenhuis, Jasper Bovenhuis, Ruurd Dijkstra
Wedstrijd: KPN Marathon Cup 7 Deventer
Uitslag: 2e (Crispijn), 3e (Sjoerd), 15e (Robert), 16e (Marcel)
Facebook: Schaatsteam Okay Fashion & Jeans

Vertel Sjoerd, hoe ging jullie wedstrijd?
"Ja, ik moet even goed nadenken wat ik zeg. Onze wedstrijd ging eigenlijk supergoed. Het was duidelijk dat AB Vakwerk de boel wilde controleren en wij hebben geprobeerd de boel te slopen. Toen kwamen we met een grote groep weg en waren er daarvoor al zoveel rijders gelost dat er dus ook geen peloton meer over was toen we rond waren. Alleen hebben we het natuurlijk niet afgemaakt en dat is dan frustrerend."

Waar ging het mis in de finale?
"Crispijn en ik hadden elkaar een beetje verkeerd begrepen. Ik had aangegeven dat ik wel goed was, dus hij dacht, mooi dan kunnen we wel rekenen op de sprint van Sjoerd. Evert (Hoolwerf) zat de hele tijd in Crispijn zijn rug dus ik dacht ik ga proberen weg te komen met Crispijn als bliksemafleider. Doordat ik had geprobeerd weg te komen, kwam ik niet in een goede positie en konden we ook niet meer met zijn tweeën iets opzetten voor de sprint. Het is wel balen als de rest van de koers zo goed gaat en het zo eindigt. Liever eerste en vierde worden dan tweede en derde."

Foto : Neeke Smit

 
Je bent dit seizoen nieuw bij Okay, hoe bevalt het in de ploeg?
"Het bevalt heel goed. Het is wel anders (dan bij vorige ploeg Lasaulec, red.). Ik moest er even aan wennen dat er twee onwijs sterke gasten bij me in de ploeg zitten, eerdere jaren kon ik voor mezelf finales rijden en nu soms niet. Nu moet ik eraan denken waar Crispijn zit, of Ingmar. Maar dat biedt ook kansen, zoals afgelopen zaterdag. En bovendien zijn het leuke gasten.

Of ik voor eigen kansen mag rijden? Zeker. Kijk, we proberen natuurlijk om het zo uit te spelen dat we altijd voor de winst rijden. Als de kansen van een ander groter zijn dan offer ik mijzelf op, maar als het moment daar is dan zullen zij dat ook voor mij doen.

Het is zeker wel een andere sfeer. Dit is wat meer een gevestigde ploeg met meerdere winnaars. Daarom ben ik er ook naartoe gedaan, omdat ik graag met winnaars wil rijden. Als we dan tweede en derde worden zit iedereen eigenlijk te balen achteraf, terwijl dat vorig jaar echt heel goed was met de ploeg. Dat is wel een verschil."

Wat is jullie kracht?
"Lastige vraag! Ik denk dat wij een best brede ploeg hebben met drie potentiële afmakers en veel schaatsend vermogen. Als je elkaar dan een beetje goed begrijpt dan kan je supermooie koersen rijden."

Welke ploeg vrezen jullie het meest?
"Ik denk dat we in onze huidige vorm tegen alle ploegen kansen hebben. Royal A-ware is op volle oorlogssterkte een onwijs blok maar dat zijn ze niet zo vaak. In potentie is dat de sterkste ploeg. Maar vrezen is een groot woord hoor!"

Zijn er ploegen die tegenvallen dit jaar?
"Dat vind ik wel, even goed bedenken hoe ik dat tactisch zeg. Ik had verwacht dat AB Vakwerk het beter zou doen dan dat ze nu doen. Er zit onwijs veel kwaliteit en potentie in die ploeg als je kijkt wat die jongens hebben gepresteerd. Maar wat ze nu presteren past niet bij hoe die jongens al eerder hebben gereden. Dat had ik niet verwacht."

Van welke rijder kun je het meeste leren?
"Ik denk van Ingmar. Hij is al tien, twaalf jaar A-rijder en hij heeft al veel wedstrijden gewonnen. Als hij al een halve kans heeft maakt hij er een hele van, en als hij een hele kans heeft dan pakt hij hem ook vaak. Dat zag je ook in Hoorn (toen won Berga in de slotfase door weg te rijden bij Mats Stoltenborg, red.). Als hij een wedstrijd kan winnen dan kan hij wat extra's, daar heeft hij een neusje voor. Ik probeer veel met hem te praten over wedstrijdtactieken en momenten. Echt expliciet tips geven is het niet, het is meer een beetje 'monkey see, monkey do' zeg maar."

Vorig jaar won Okay alles op de Weissensee, wat zijn jou eigen ambities op natuurijs?
"Ik zit wel met een aantal natuurijs kleppers in de ploeg. Ik vind het wel echt mooi en kan het denk ik wel prima maar ik ben beter op kunstijs. Als ik iets kan bijdragen aan winst van een ploeggenoot dan doe ik dat graag. Ik ben op natuurijs een beetje een joker achter de hand."

Hoe komt het dat ze zo goed zijn op natuurijs?
"Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Het zijn goede natuurijsrijders, maar die zitten ook in andere ploegen. Het is een superhecht team en ieders kwaliteiten zijn wel complementair aan elkaar. Ik denk dat het ook wel helpt dat Okay vaak vroeg naar Weissensee gaat. Dan kan je gewoon wat meer schaatsen daar, dat zal misschien helpen."

Wat vinden jullie van de landstart?
"Onzinnig. Ik denk dat het geen goede reclame is voor de marathonsport. Als je de Elfstedentocht na wil bootsen moeten we ook gaan stempelen en klunen onderweg en bukken onder bruggetjes door, weet ik wat allemaal. Dat doen we ook niet, dus waarom wel dit? Daarbij denk ik dat er vooral nadeel is voor mensen die niet zo snel hun schaatsen aanhebben dan voordeel voor mensen die dat wel hebben. Je kan het daar niet echt winnen maar wel verliezen. Of we al hebben geoefend? Ik niet in ieder geval. Voor mijn ploeggenoten durf ik niet te spreken."

Wat is de mooiste prijs die jullie dit seizoen kunnen winnen?
"Nou er zijn twee NK's in principe, op natuurijs en kunstijs. En de Alternatieve Elfstedentocht, dat zijn de drie grootste wedstrijden. Het oranje pak is niet de grootste prijs, maar wel een prijs. We hebben nu zeven wedstrijden gehad in de competitie dus we zijn nog niet op de helft. Daar kan nog zoveel in gebeuren. Wedstrijden winnen is het meest belangrijk, het klassement is secundair."

Wie is het meest zenuwachtig voor de wedstrijd?
"Ik geloof dat dat wel meevalt in de ploeg. Voor skeelerwedstrijden heb ik nog wel eens gezien dat er binnen ploeg een soort opgefokt sfeertje kon komen waarin iedereen elkaar aansteekt, maar met schaatswedstrijden valt dat reuze mee."

Wie is de grootste teamplayer?
"Dat zou je niet verwachten maar ik denk wel Crispijn. Hij is natuurlijk zelf in onwijs goede vorm dit seizoen maar zoals afgelopen zaterdag als hij weet dat ik goed ben dan heeft hij in zijn hoofd 'oké dan rijden we voor jou'. Terwijl hij zelf in het oranje rijdt en al wedstrijd gewonnen heeft. Dan ben je wel een teamplayer!"

Wat is je beste marathon herinnering?
"Ja, toen ik die wedstrijd won natuurlijk, twee jaar geleden in Enschede. Dat is wel het allermooiste. Ik was eigenlijk op het allerlaatste moment bij de kopgroep aangesloten. In de finale was er een afscheiding in het peloton en ik zat in de voorste groep bij de pelotonsprint. Had ik tien meter voorsprong op de rest van de kopgroep en het tot de streep gered. Die tien rondjes deden wel pijn. Heb het ook wel een paar keer teruggekeken. Een supergoede wedstrijd rijden is leuk, maar dat haalt het niet bij winnen. Met je armen in de lucht over de streep is gaaf."

Welke les zou je een beginnende marathonschaatser mee willen geven?
"Zorg dat je alle kwaliteiten van je tegenstanders kent en durf je kaarten op tijd op tafel te gooien. Ik heb een aantal keer gehad dat ik ben blijven zitten in een groep terwijl ik me eigenlijk heel goed voelde en dan was ik vervolgens in het sprintje net niet de sterkste. Dan dacht ik achteraf wel, had ik maar wat eerder een actie gemaakt. Je moet je denk ik niet zo door de angst laten regeren om een actie te maken. Beter een poging doen en het niet redden dan geen poging doen en het niet redden."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan