Dit weekend wordt in Zandvoorde alweer de laatste Europa Cup van het skeelerseizoen verreden. En dat is reden voor een feestje in België; want de 'Flanders Grand Prix’ viert dit jaar haar 50-jarige jubileum.

Als we even vlug kijken naar de enorme erelijst die het toernooi inmiddels heeft opgebouwd treffen we direct twee bekenden: KNSB disciplinemanager Arjan Smit en bondscoach Frank Fiers wonnen de klassieker in ‘95 en ’96.

Het mag voor de Flanders Grand Prix dan een mijlpaal van 50 jaar zijn; onze Belgische bondscoach is er dit jaar voor de veertigste keer bij. “Ik ben in ’77 begonnen en ben sindsdien elk jaar geweest.”

Het begon voor Fiers dus al in de kinderjaren, toen er nog niet geskeelerd, maar gerolschaatst werd. “Deze wedstrijd was een van de hoogtepunten van het jaar voor mij. Op vrijdagavond keken we in het donker, in een verlicht stadion, met veel publiek naar de lange koers van de senioren. Als ik daaraan terugdenk voel ik nog kippenvel.”

“Op zondag zie je de senioren hun wegkoers rijden en dan wil je niks liever dan daar ook aan meedoen. Dat heeft voor mij altijd heel inspirerend gewerkt.”

Beetje chauvinistisch 
Zo inspirerend zelfs, dat Fiers die wegkoers een aantal jaren later meerdere keren op zijn naam schreef. Tot 2011 kwam de negentienvoudig Belgisch kampioen zelf in actie op het toernooi en nu hij als trainer langs de baan staat is hij nog altijd blij om te zien dat de traditionele koers in stand wordt gehouden. “Misschien ben ik een beetje chauvinistisch, maar ik vind dit een heel mooie en belangrijke Europa Cup. Welke koers heeft er nou zo’n lange erelijst? Gross Gerou komt het dichtst in de buurt, maar is toch een tiental jaar 'jonger'."

De complimenten mogen van Fiers dan ook naar Zwaantjes Roller Club: “Zij hebben ervoor gezorgd dat een vijftig jaar oude wedstrijd alles heeft overleefd en ze werken daar heel hard aan.  Ze hebben zich altijd aangepast aan nieuwe normen; een nieuwe piste, een nieuw programma, maar hebben onderhand toch hun identiteit bewaard. Op zondagochtend wordt bijvoorbeeld nog altijd de klassieke wegkoers verreden. Flanders Grand Prix blijft één van de mooiste koersen in Europa om te rijden en te winnen.”

Tijdens de vijftigste editie van de driedaagse van Zandvoorde komen dit weekend ook behoorlijk wat Nederlanders in actie. Hou schaatsen.nl in de gaten voor hun prestaties. Live kijken kan via flandersgrandprix.be.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 11 aug om 13:33