Tickets
Shop
Nieuws 29 jul 2016

Manon Kamminga: 'Weet niet hoe ik zo koel kon blijven'

Manon Kamminga mocht donderdagavond op de tweede trede van het EK-podium stappen en dat terwijl ze eigenlijk als vierde over de finishlijn van de afvalkoers kwam. Na een tumultueuze slotfase van de wedstrijd vielen er een DQ en declassering voor de Italiaanse zusjes Lollogbrigida en was het zilver voor de Nederlandse. “Zo wil je eigenlijk niet winnen”, luidt het terwijl Kamminga in een ijsbad-kliko stapt.

Foto : Neeke Smit

De Haulerwijkse wilde de Italiaanse dames niet te vroeg voorbij in de slotfase van de wedstrijd, maar kon ook niet achter ze blijven hangen. “Het was een lange koers en ik had het hele snelle versnellen niet meer, maar als je erachter zit dan blokken ze. Ik dacht toen; Ik moet iemand anders gebruiken om op snelheid te komen en ze dan proberen in te halen.”

“Ik kan natuurlijk alleen vanuit mijn oogpunt vertellen wat er gebeurde, maar de Franse reed voorop, daarachter zaten grote Lolo en kleine Lolo”, verwijst ze naar Clemence Halbout, Francesca en Giulia Lollobrigida. “Ik wilde er samen met Sandrine Tas omheen. Grote Lolo ging naar buiten en kleine Lolo naar binnen waardoor ze met vier naast elkaar reden. Ik kwam toen ook precies op snelheid en kon er niet meer langs en moest rechtop gaan staan.”

Tijdens de spectaculaire inhaalactie kwam er het nodige duw en trekwerk van de Italiaanse dames aan te pas. “Ik lag nog steeds vijfde en dacht; Ik moet die Franse inhalen, want er gaat een DQ vallen en dan ben ik sowieso derde.”

“Het hele toernooi gaat het al zo met hun, dat heb ik online kunnen zien. Als ze dat bij mij doen krijgen ze het terug dacht ik toen, maar dat helpt natuurlijk ook niet.” Na de wedstrijd besloot Kamminga de Italiaanse dames nog wel even op te zoeken. “Normaal ben je dan heel boos. Ik weet niet hoe ik zo koel kon blijven, maar ik zei; Jullie zijn zo sterk met zijn tweeën en hebben dit helemaal niet nodig.

Geen topvorm

In aanloop naar de EK brak Kamminga tijdens de Europa Cup in Mechelen haar sleutelbeen, maar daar heeft ze naar eigen zeggen geen last meer van. Toch is de meervoudig Europees kampioene niet in topvorm. “Ik ben nog steeds herstellende van afgelopen winter en sta daarom heel miniem aan de start. Het gevoel op skeelers is gewoon heel goed, maar na elke race heb ik dubbele hersteltijd nodig.”

“Een maand voor de EK ging het beter. Mijn bloedwaarden werden beter en daar kreeg ik vertrouwen van. Toen heb ik het misschien iets te enthousiast opgepakt. Ik ga nog van start op de relay en dan is het zaak om alles op orde te krijgen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan