Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2016

KNSB heeft toestaan 125-mm-wielen in beraad

De internationale inline-skatebond FIRS heeft laten weten dat komend seizoen wielen van 125 millimeter toegestaan zijn in marathonwedstrijden onder auspiciën van de bond. De KNSB heeft nog in beraad of de nieuwe regelgeving overgenomen zal worden.

Foto : Neeke Smit

Tot nu toe was de maximale doorsnede 110 millimeter, maar de FIRS liet in januari weten grotere wielen toe te staan, tot een maximale diameter van 125 millimeter. Daarmee werd tijdens de marathon van Berlijn door onder anderen winnaar Bart Swings al geëxperimenteerd. De grotere wielen bieden de inliner de mogelijkheid om, eenmaal op gang, hogere snelheden te bereiken.

Arjan Smit, disciplinemanager inline-skaten bij de KNSB, heeft de nieuwe regel in beraad. “De FIRS en ook de Europese bond zijn wel leidend in onze reglementen, maar we moeten er nog even naar kijken”, zegt hij. Smit was verbaasd dat de FIRS de grotere wielen ineens toestaat. “In november zeiden ze nog dat het niet zou gebeuren.”

De FIRS gebruikte de marathon van Berlijn als testcase, maar die wedstrijd over brede asfaltwegen kent een ander karakter dan de Nederlandse marathons. “125 millimeter in Berlijn is wel te doen, maar hoe zit het met de rondjes om de kerk?”, vraagt Smit zich af.

Wisselen

Ook zou een verschil in maximale wielomvang tussen marathons en weg- en baanwedstrijden niet praktisch zijn, meent hij. “Dan moet je tussen je baanwedstrijd op woensdag en je marathon in het weekend steeds van skeelers wisselen.”

“Daar staat tegenover dat je dergelijke ontwikkelingen ook niet kan en wil stoppen”, vervolgt Smit. “We willen ook onze sporters niet benadelen in hun aanpassing aan de 125-millimeterwielen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie.”

De definitieve beslissing over de 125-millimeterwielen volgt binnenkort.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan