Tickets
Shop
Nieuws 26 jul 2016

Jong en Aanstormend: Tom den Heijer

Tijdens de EK inline-skaten komen niet alleen de senioren in actie, maar ook de junioren. In de rubriek 'Jong en aanstormend' nemen we ook de prestaties van die talenten onder de loep.

Foto : Neeke Smit

In het geval van Tom den Heijer dopen we deze rubriek tijdelijk om tot 'Jong en Heldhaftig'. De junior kwam op de afvalkoers hard ten val, maar krabbelde op en wist weer aan te sluiten bij het peloton om vervolgens net naast het podium op plaats vier te eindigen. "Het is echt zonde. Ik had de hele dag een goed gevoel en na het inrijden van vanmiddag dacht ik; hier moet ik op het podium kunnen rijden", luidt het teleurgesteld.

Den Heijer bekijkt de schaafwond die de schuiver over het vesmaco op zijn elleboog heeft achtergelaten. "Dat gaat nog wel pijn doen. Een van de Italianen viel en hij is nogal breed, dus ik ging er meteen overheen." Ondanks de harde klap dacht Den Heijer er geen moment aan om niet door te rijden. "Tijdens de Europa Cup viel ik hier ook en toen reed ik net niet vol door. Nu dacht ik; Ik sprint er vol naar toe. Maar toen was het klaar, ik voelde zoveel verzuring in mijn benen. Ik zat eigenlijk helemaal fris, totdat ik viel."

In de bocht des onheils kwam ook ploeggenoot Jordy van Workum ten val. Door een diskwalificatie van Teun de Wit eerder in de wedstrijd stond Den Heijer er dus alleen voor. "Voor ons plan hadden we écht drie rijders nodig. Teun en Jordy zouden om de beurt aanvallen om de Italianen te slopen. Toen Teun eruit lag ving Jordy mij steeds goed op, maar daardoor werkte het plan niet meer." Toch wist hij ook zonder zijn teamgenoten de finale te bereiken, maar moest het in de eindsprint afleggen tegen zijn drie Italiaanse tegenstanders. 

 Den Heijer greep een dag eerder op de punten/afvalkoers ook al net naast het eremetaal en heeft daarmee zijn tweede vierde plek te pakken. "Dat is echt balen. Je hebt maar één keer per jaar een EK en misschien zelfs minder als je niet wordt geselecteerd. Ik had zoveel energie vandaag. In het hotel voel je dat nog niet echt, maar als je op de baan staat wel. Ik voelde me echt goed. "

Toch is de junior niet van plan om zich bij plaats vier neer te leggen en zonder medaille terug naar huis te keren. "Op de lange afstanden hoop ik mee te doen. Ik weet nog niet of ik de relay mag rijden, maar daar ligt natuurlijk veel kans. Ik voel me lekker, maar het is aan de bondscoach om me te selecteren."

Lees alles over de EK inline-skaten 2016 op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan