Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2016

Groen verrast publiek, maar niet zichzelf

De 500 meter op een allroundtoernooi levert vaak bijzonder winnaars. Ook bij dit KPN NK Allround is dat het geval: Peter Groen verraste met de zege. Onverwacht voor het publiek, wat minder voor hem. “Verwacht, verwacht? Ik wilde wel zo hoog mogelijk eindigen, zo hard mogelijk rijden”, stelde hij na de huldiging. “En ik wilde winnen.”

Foto : Sander Chamid

De net 23 jaar geworden Groen wist dat hij een goede sprint in huis had, in vergelijking met de andere deelnemers. “Mijn 500 meter is voor een allrounder best goed. En vorige week reed ik nog een persoonlijk record, dus dat gaf me veel vertrouwen.”

Groen komt uit voor koopjesdrogisterij.nl, het allroundteam van iSkate. Bij die organisatie is hij inmiddels bezig aan zijn derde jaar. En het is niet zo gek dat het even heeft geduurd voordat de student biomedische wetenschappen echt van zich liet horen.

Oorspronkelijk komt Groen uit Leiderdorp. Daar begon hij al vroeg met schaatsen, maar een opvallend talent was het niet. “Toen was het schaatsen alleen maar lol maken”, vertelt hij.

In zijn juniorenjaren ontwikkelde hij zich gestaag, maar maakte vooral binnen het inline-skaten grote vorderingen. Als junior-A werd hij opgenomen in Jong Oranje binnen het inlinen. Daardoor maakte hij ook als schaatser flinke stappen. “Ik trainde zoveel dat ook het schaatsen beter ging.”

Zware blessure

Daarna ging het echter mis. Groen kwam met de racefiets ten val en brak zijn heiligbeen. Door die breuk kampte hij met een ontstoken en beknelde bilspier, een blessure die van kwaad tot erger ging. 

"Op een gegeven moment zakte ik gewoon door mijn been heen”, vertelt hij. Rust houden was uiteindelijk de enige remedie. Een jaar lang niets doen.

Dat hij de 500 meter op zijn naam schreef betekent niet dat hij een sprinter is. “Ik ben redelijk snel, maar ik heb niet de sprintvezels om Ronald of Michel te bedreigen”, legt hij uit. En dus werkte hij vooral aan zijn 1500 meter.

Voordat hij echter aan die afstand mag beginnen wacht op het KPN NK de 5000 meter. Het ligt niet voor de hand dat Groen daarna nog altijd aan de leiding gaat. “De vijf kilometer is mijn zwakste punt”, zegt hij.  “Als junior-A reed ik goede 5000 meters, maar dat is me nu al een tijdje niet gelukt. Ik had toen ook een heel andere bouw. Nu heb ik echt de bouw van een 1500-meterrrijder. Ik ben wel tien kilo zwaarder.”

Bescheiden ambities

Zijn ambities zijn op de vijf kilometer dan ook bescheiden, al denkt  hij wel een flink persoonlijk record te kunnen rijden. “Ik wil richting de 6.35.” Dat is ruim tien seconden onder zijn pr, maar geen tijd waar Jan Blokhuijsen, de huidige nummer twee in het klassement, wakker van zal liggen.

Dat hij de leiding in de stand uit handen zal geven, zal hem niet deren. Wel hoopt Groen dat zijn 500 meter en een goede 1500 hem wel tot aan de tien kilometer van zondag zullen brengen. Hij wil die afstand maar wat graag rijden, al zal het een nog grotere beproeving worden dan de 5000 meter.

“De laatste keer dat ik een tien reed was twee jaar geleden tijdens de Gruno Bokaal”, herinnert hij zich. Maar wat zijn persoonlijk record is of wat toen zijn tijd was? Dat weet hij niet. “Ik heb geen idee, maar ik hoop dat ik hem zondag rijd en dan gaat de beuk erin.”

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan