Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2016

Dweilpauze: Shorttracksucces en de automatische piloot

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden van het afgelopen weekend.

Foto : Huub Snoep

Nieuws van het weekend

 Voor de Nederlandse langebaanschaatsers stond dit weekend de eerste World Cup-wedstrijd van deze winter op het programma. In Harbin won Sven Kramer voor het eerst in acht jaar een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter. Het geheim? 'Niet te druk maken'!

Daarnaast ging de LottoJumbo-man er ook met het goud op de vijf kilometer vandoor, achter hem waren er ook podiumplekken voor Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman. De laatstgenoemde verraste zichzelf met het brons, maar het was dan ook 'echt Kooiman-ijs' in Harbin.

Kramer was niet de enige die er in China met een wereldbekeroverwinning vandoor ging. Kjeld Nuis wist de 1000 meter op zijn naam te schrijven en hield daarmee zijn grote rivaal Pavel Kulizhnikov achter zich. Nuis uitte zich eerder deze week nog negatief over zijn Russische collega, maar wilde zich er tijdens de wedstrijden niet door laten afleiden. "Het moet geen man-tegen-man gevecht worden", aldus Nuis.

De ploegenachtervolging werd bij de dames en heren ook gewonnen door de Nederlandserse teams. Kai Verbij werd derde tijdens de eerste omloop 500 meter en Marrit Leenstra pakte het zilver op de 1000 én 1500 meter. Op de schaatsmijl was het brons voor Ireen Wüst. Marije Joling ging op de drie kilometer met het zilver aan de haal. "Ik ben tevreden, maar schreeuw het niet van de daken", vertelde de Victorie-rijdster. Zij richt haar pijlen op de WK Afstanden. 

Top

 Na hun succesvolle eerste World Cup-weekend ging de Nederlandse shorttrackploeg in Salt Lake City op hetzelfde niveau verder. Het regende medailles en records.

Sjinkie Knegt wist zelfs een nieuw wereldrecord ( 2.07,943) op de klok te zetten. De Fries won daarmee zijn tweede 1500 meter op rij. De kersverse houder mocht het record met zijn naam zelf ophangen aan de muur in de Utah Olympic Oval. “Als je naar die andere namen kijkt, dan staan er alleen maar topschaatsers”, aldus een trotse Sjinkie Knegt.

Flop

 “Dit was gewoon heel slecht, slap eigenlijk”, vertelde Ronald Mulder na zijn eerste 500 meter in Harbin.  Hij eindigde in een tijd van 35,64 op plaats twaalf. “Ik was niet scherp weg. Een opening van 9,80 is gewoon niet goed genoeg. Als je hier mee wil doen, moet je 9,6 of 9,7 openen." 

Tijd

 Naast het wereldrecord van Sjinkie Knegt sneuvelden er van het weekend ook twee nationale records in Salt Lake City. Yara van Kerkhof snelde zondag naar een nieuwe beste tijd van 42,648 op de 500 meter. Een dag eerder nam zij ook al het nationale record op de 1500 meter over van Jorien ter Mors. 

Quote

 "Ik ben gestart, ik heb gereden en ik heb gewonnen, maar het gebeurde eigenlijk allemaal op de automatische piloot. Ik voelde er niets bij", vertelde Irene Schouten na haar marathonoverwinning in Heerenveen. Het enige dat de De Clafis-rijdster bezighield is de gezondheid van haar moeder, die bijna een week geleden werd getroffen door een hersenbloeding.

Foto

 Tijdens de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup, beter bekend als de AB Vakwerk Marathon haalde Gary Hekman alles uit de kast om voor de ogen van de genodigden van zijn ploeg de overwinning binnen te slepen. Op de streep wist hij Arjan Stroetinga nét achter zich te houden, en dat leverde dit prachtige plaatje op:

Foto : Neeke Smit

 

Video

 De beste video kwam afgelopen week uit het kamp van de shorttrackers! Zij deden mee aan de #mannequinchallange.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan