Tickets
Shop
Shorttrack 16 mrt 2024

Lees terug: Liveblog WK Shorttrack - Zilver voor Xandra Velzeboer op 500 meter

Het belangrijkste shorttracktoernooi van het jaar is begonnen! Drie dagen lang strijden de beste shorttrackers om de wereldtitel in Ahoy. Volg alle updates van het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido via ons liveblog.

Foto : Dennis Kruijswijk

*Ververs deze pagina om de nieuwste updates te zien*

  • Bekijk de 'Wat moet je weten over het WK Shorttrack' hier
  • Live kijken: vanaf 12:30 de livestream via NOS.nl
  • Ritindelingen en uitslagen staan hier

17:41 uur - Twee Nederlanders bij huldinging
Met de zilveren medailles van Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer sluiten we het liveblog af. Zondag keren we terug met de 1000 meters en de relays. 

17:29 uur - Ook de Nederlandse mannen morgen in de eindstrijd
De mannen laten Ahoy af en toe opveren van hun stoel. Door onder meer een knappe inhaalactie van Itzhak de Laat sluiten de mannen zondagmiddag het WK af. Dan nemen ze het op tegen Polen, China en Korea. 

17:06 uur - Nederlandse vrouwen naar de finale
Het Nederlandse kwartet rijdt overtuigend naar winst in de halve finale met Xandra Velzeboer als afmaker. Korea eindigt op de tweede plek voor Hongarije en China.

16:58 uur - Geen wereldtitel voor Italië
Een valpartij voor de Italiaanse vrouwen zorgt ervoor dat zij eruit liggen na de halve finale. De winst is voor de Verenigde Staten, Canada eindigt op de tweede plek.

16:53 uur - De Nederlandse opstelling is bekend
Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma rijden dadelijk de tweede halve finale van de relay voor Nederland.

16:49 uur - De vrouwen starten in de tweede halve finale
Eerst zien we Canada, de Verenigde Staten, Italië en Japan in actie.

16:45 uur - Na korte pauze wachten halve finales relay
Te beginnen met de vrouwen. De Nederlandse vrouwenrelay is een formule tot succes geweest dit seizoen. Zes van de zeven races werden gewonnen door TeamNL. Nu Schulting zich weer heeft aangesloten bij haar ploeggenoten, zijn de vrouwen torenhoog favoriet in eigen huis. De snelste tijd ooit gereden op het onderdeel staat ook op naam van Nederland. Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer reden in oktober 2021 de 3 kilometer in 4.02,809.

16:41 uur - Medaillespiegel na de eerste WK-dag
China heeft twee gouden medailles verzameld op de eerste dag van het WK Shorttrack in Rotterdam. Korea en Canada waren de andere landen die een gouden medaille pakten. Nederland won dankzij Jens van ‘t Wout en Xandra Velzeboer twee zilveren medailles. De Verenigde Staten haalde een zilveren medaille en tweemaal brons. Kazakhstan haalde eenmaal zilver, Australië eenmaal brons.

16:39 uur - Resultaat officieel
Goud Xiaojun Lin, zilver Denis Nikisha, brons Jordan Pierre-Gilles. Het is de tweede Chinese wereldtitel bij de mannen. 

16:38 uur - Xiaojun Lin wereldkampioen! 
Liefst drie mannen vallen in de A-finale, waardoor de gevallen Jordan Pierre-Gilles uit verloren positie toch brons pakt. De Kazach Denis Nikisha is blij met zijn zilver. Nog wel even wachten op de bevestiging...

16:33 uur - Shaoang Liu schrijft B-finale op zijn naam
De Chinees eindigt voor Ji Won Park, Daeheon Hwang en Furkan Akar. 

16:31 uur - Nederlandse hegemonie op sprint voorbij
Na vier wereldtitels voor Nederland is de hegemonie voor de vrouwen van TeamNL voorbij. Door haar ongunstige startpositie en een beuk tijdens de finale werd het lastig voor Velzeboer om zich te mengen in de titelstrijd. De Canadese Kim Boutin miste een groot deel van het seizoen want ze wilde zich ook buiten de topsport ontwikkelen, maar staat er op het belangrijkste moment van de winter. 

16:28 uur - Penalty Fontana
Boutin is daarmee de wereldkampioene op de 500 meter, zilver voor Xandra Velzeboer, brons voor Kristen Santos-Griswold. De ondankbare vierde plek is voor Selma Poutsma. De Italiaanse kreeg haar penalty wegens een beuk voor Velzeboer. 

16:25 uur - Kim Boutin officieus wereldkampioene
Veel inhaalacties, geduw en getrek en een valpartij van Selma Poutsma en Arianna Fortana. Het zilver lijkt voor Xandra Velzeboer, maar de jury moet zich hier nog over buigen. 

16:23 uur - Velzeboer en Poutsma worden voorgesteld 
... onder luid gejuich van het publiek. De Nederlandse vrouwen nemen het op tegen Kristen Santos-Griswold, Kim Boutin en Arinanna Fontana. 

16:21 uur - Ye Wang snelste in B-finale
De Chinese finisht voor Julie Letai en Rikki Doak. Kexin Fan had zich afgemeld voor de B-finale. 

16:18 uur - Afmelding Jens van 't Wout voor B-finale
De vice-wereldkampioen op de 1500 meter wil zich focussen op de relays. 

16:14 uur - Sjinkie Knegt in Rotterdam
Knegt is aanwezig om zijn teamgenoten aan te moedigen en haalt herinneringen op aan 2017: "Het was een legendarisch toernooi. Vooraf had ik nooit gedacht wereldkampioen te worden op de 500 meter, ik ben geen sprinter. Een dag later goud op de relay, dat vergeet ik nooit meer. Ik herinner me alle 45 rondjes nog." Hoewel dit seizoen niet bracht wat Knegt gehoopt had, houdt hij zijn vizier op de Winterspelen. "Ik wil sowieso nog twee jaar doorgaan, tot Milaan. Dan is het echt mooi geweest."

16:09 uur - Over tien minuten start finales 500 meter
In de A-finale verschijnen Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, zij starten vanaf positie 3 en 5. Vanaf 2019 was er steeds een Nederlandse wereldkampioen met Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer (2x). 

16:05 uur - Misser maakt missie Van 't Wout onmogelijk
De Nederlander finisht als laatste in zijn halve finale na een misser aan het begin van de race. Steven Dubois komt als eerste over de streep. 

16:03 uur - Van 't Wout betreedt het ijs
Hij start op de ongunstige vijfde positie. Kan de Nederlander desondanks zijn tweede finaleplaats van de dag pakken?

16:01 uur - Xiaojun Lin wint de eerste halve finale
De Chinees heeft niet de beste start, maar herstelt dat in de tweede helft van de race en finisht nipt onder de 40 seconden, 39,99. Denis Nikisha gaat in zijn kielzog ook naar de A-finale. De Canadees Jordan Pierre-Gilles wordt toegevoegd aan de finale. 

15:58 uur - Santos-Griswold pakt de winst
Zij, Kim Boutin en Arianna Fontana plaatsen zich voor de finale en kunnen zich opmaken voor het duel met Poutsma en Velzeboer. De Amerikaanse krijgt de beste startpositie. Nu de mannen op het ijs. 

15:56 uur - Schulting wordt weggestuurd...
Zij is volgens scheidsrechter Peter Worth schuldige aan het incident met Fontana en wordt uit de halve finale weggestuurd. Een bittere pil voor de Friezin.

15:56 uur - Een halve finale onder hoogspanning
Weer gaat het mis bij de start. Geen valpartij, maar door een touché tussen Fontana en Schulting wordt er opnieuw afgeschoten.

15:53 uur - We krijgen nog een herstart
Deze keer komt Suzanne Schulting ten val na een touché met Arianna Fontana. Beide vrouwen melden zich aan de boarding. 

15:52 uur - Een valse start....
Of toch niet. We beginnen opnieuw.

15:51 uur - Schulting in de tweede halve finale
Zij is weer op het ijs van Ahoy.

15:50 uur - Poutsma en Velzeboer knallen weg!
Poutsma gaat lang aan kop, maar krijgt Velzeboer bij het ingaan van de laatste ronde om de oren. Zij houden Rikki Doak achter zich en gaan naar de finale.

15:47 uur - Een valpartij voor de Chinese Kexin Fan
Het ijs wordt gecheckt en de vrouwen melden zich aan de boarding voor controle van de ijzers. Poutsma en Velzeboer hadden niets te maken met de val van Fan.

15:45 uur - De halve finales gaan beginnen!
Met in de eerste rit bij de vrouwen een treffen tussen Selma Poutsma en regerend wereldkampioene Xandra Velzeboer. Dit belooft vuurwerk te worden.

15:34 uur - Tijd voor een dweilpauze
Om 15.47 gaan we verder met de halve finales van de 500 meter.

15:32 uur - Sterke start voor Teun Boer
Boer kan zijn sterke start geen vervolg geven en zakt gedurende de race terug. Jens van 't Wout bewandelt de omgekeerde weg en komt juist naar voren. Hij wordt tweede achter Daeheon Hwang. 

15:31 uur - Twee keer oranje op het ijs
Teun Boer en Jens van 't Wout melden zich op het ijs voor hun 500 meter.

15:30 uur - Kay Huisman ligt uit het toernooi
Hij eindigt op de vijfde plek in zijn kwartfinale. De winst is voor Xiaojun Lin voor Ji Won Park en Shaoang Liu.

15:26 uur - Bijzondere helm van Huisman
Shorttracker Kay Huisman verschijnt zo in de derde kwartfinale op het Rotterdamse ijs met een wit-groene helm, de kleuren van de Westlandse vlag. De sprinter komt zo in actie op de 500 meter en eventueel op de mixed relay, het onderdeel waarop hij al meerdere succesvol was voor TeamNL.

Foto : Dennis Kruijswijk

15:24 uur - Denis Nikisha en Steven Dubois wint de eerste kwartfinales bij de mannen
Nikisha doet dat voor Jordan Pierre-Gilles en Pietro Sighel. Een race later is de strijd tussen Steven Dubois en Furkan Arka hevig, zij eindigen eerste en tweede.

15:23 uur - Uit het archief
Zeven jaar geleden stonden Kay Huisman, Teun Boer en Melle van ‘t Wout ook al op het ijs tijdens het WK Shorttrack in Ahoy. Niet als deelnemers, maar als blokjesleggers. Huisman en Boer verschijnen zo in de kwartfinales van de 500 meter, Melle van ‘t Wout is als toeschouwer aanwezig om zijn vriendin Selma Poutsma en zijn broer Jens aan te moedigen.

15:22 uur - Winst in de vierde kwartfinale voor Kristen Santos-Griswold
Zij wint de race voor Kim Boutin en Chiara Betti.

15:19 uur - Nu is het de beurt aan Selma Poutsma
Zij benut haar snelle start en vliegt weg in de eerste rondjes. Ze pakt de winst voor Rikki Doak en Arianna Fontana.

15:18 uur - De gaskraan gaat open bij Velzeboer
Wat een gat slaat Velzeboer in de eerste rondjes van de 500 meter! Zij wint haar kwartfinale met gemakt voor Kexin Fan uit China en Kamila Stormowska uit Polen.

15:15 uur - Val voor Velzeboer!
De Nederlandse gaat in de eerste bocht onderuit. De race wordt stilgelegd en er wordt gesleuteld aan de schaatsen van Velzeboer. Ze mag het zo opnieuw proberen.

15:14 uur - Weer een penalty voor Desmet
Letai krijgt het voordeel van de twijfel, zij wordt toegevoegd in de volgende race. Hanne Desmet krijgt de penalty.

15:13 uur - Nu de regerend wereldkampioene in de baan
Terwijl we de video review van de vorige race afwachten, toont Xandra Velzeboer zich voor het eerst vandaag aan het publiek van Ahoy.

15:12 uur - Weer een val voor Desmet
Suzanne Schulting pakt de winst in de eerste kwartfinale van de 500 meter. Net nadat ze Hanne Desmet pakt, probeert ook de Amerikaanse Julie Letai het. Dat mondt uit in een val voor Desmet, die eerder vandaag op de 1500 meter een penalty kreeg.

15:08 uur - Een val van Hanne Desmet in de eerste kwartfinale
Suzanne Schulting was goed weg, maar de val van Hanne Desmet zorgt ervoor dat we dadelijk een herstart krijgen.

15:04 uur - Op naar de kwartfinales 500 meter
Terwijl Ahoy nog bij moet komen van het geweld op de 1500 meter, maken de sprinters zich op voor de kortste afstand. Bij de vrouwen kwalificeerden de Nederlandse vrouwen Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Suzanne Schulting zich met gemak voor het hoofdprogramma. Ook Teun Boer kwam probleemloos de eerste rondes door. Kay Huisman en Jens van 't Wout hadden vanochtend twee ritten extra om mee te mogen doen aan de kwartfinales. 

14:56 uur - Na moeizaam seizoen wacht beloning in Ahoy
Eind december raakte Van 't Wout geblesseerd aan zijn enkel. Een blessure die hem lang parten speelde. Tijdens het WK staat hij voor het eerst weer fit aan de start. En dat toont hij aan het uitzinnige Nederlandse publiek. Een prachtige zilveren medaille op de 1500 meter. Hij heeft nog meer kansen op eremetaal. Later vanmiddag komt Van 't Wout in actie op de 500 meter en de relay. Zondag wacht de 1000 meter. 

14:55 uur - Brons wordt zilver! 
Daeheon Hwang wordt gediskwalificeerd wegens een onrechtmatige inhaalactie. Long Sun is de winnaar van de 1500 meter, zilver voor Jens van 't Wout. 

14:53 uur - Brons voor Van 't Wout!
De Nederlander bevond zich lang achterin het veld, maar schuift aan het eind van de race op. Daeheon Hwang is de wereldkampioen op de 1500 meter, zilver is voor Long Sun. Wel is het nog wachten op de officiële bevestiging. 

14:46 uur - Jens van 't Wout wordt zo voorgesteld
Kan hij Nederland de eerste plak bezorgen? Zijn tegenstanders zijn Daeheon Hwang (Korea), Kosei Hayashi (Japan), Luca Spechenhauser (Italië), Brendan Corey (Australië), Ji Won Park (Korea) en Long Sung (China). 

14:44 uur - Pascal Dion finisht als eerste
Friso Emons, de man die op een honderdste de finale miste, leek in de laatste ronde de koppositie te pakken, maar eindigt als derde in de B-finale. De vierde stek is voor Itzhak de Laat.

14:41 uur - B-finale met Emons en De Laat
Zij strijden om de achtste plek. Geen zeven, maar zes mannen op het ijs in de B-finale. De Canadees Steven Dubois heeft zich afgemeld en focust zich op de kwartfinale 500 meter. 

14:38 uur - Geen zilver voor Hanne Desmet
Zij krijgt een penalty voor haar actie in de finale. Het zilver is daardoor voor Santos-Griswold terwijl Corinne Stoddard het brons pakt. Gilli Kim is de opvolgster van Suzanne Schulting.

14:35 uur - Prachtige strijd met winst voor Gilli Kim
Gilli Kim (Korea) is de eerste wereldkampioene van dit weekend nadat ze in de laatste ronde profiteerde van het duel tussen Hanne Desmet en Kristen Santos-Griswold. Zij pakken zilver en brons, hoewel... De jury bekijkt de beelden.

14:30 uur - Klaar voor de eerste medaillerace van het weekend?
Aan de start in deze race: Gilli Kim (Korea), Hanne Desmet (België), Kristen Santos-Griswold (VS), Li Gong (China), Corinne Stoddard (VS), Suk Hee Shim (Korea) en Courtney Sarault (Canada).

14:29 uur - Winst voor Gloria Ioriatti
Ook de strijd om de achtste plek wordt uitgevochten: Gloria Ioriatti wint voor Arianna Sighel en Rebeka Nemet Sziliczei.

14:24 uur - B-finale bij de vrouwen op de baan
Drie Italiaanse rijdsters, twee Hongaarse vrouwen, een Canadese en een Poolse. Geen Suzanne Schulting dus, we zijn klaar voor de B-finale.

14:20 uur - Geen B-finale voor Suzanne Schulting
De woordvoerder van TeamNL laat weten dat Suzanne Schulting dadelijk niet meedoet aan de B-finale omdat ze zich wil richten op de andere afstanden.

14:06 uur - Emons moet zich opmaken voor de B-finale
Hij is geklopt met een verschil van elf duizendsten. Spechenhauser en Corey mogen naar de finale. De finales 1500 meter beginnen om 14.23 uur.

14:04 uur - Emons op de streep geklopt...
Friso Emons rijdt een zeer attente race, maar lijkt verslagen door Luca Spechenhauser en Brendan Corey. We wachten op de finishfoto.

14:01 uur - Friso Emons onder luid gejuich op het ijs
Hij komt in deze derde en laatste halve finale aan de start.

14:00 uur - Jens van 't Wout stelt een finaleplek veilig
De man uit Sint Johannesga positioneert zich achter Ji Won Park en dat blijkt een goede zet. Het tempo is dusdanig hoog dat geen van de andere mannen nog een echte aanval kan plaatsen. Van 't Wout is daarmee de eerste Nederlander die zich vandaag plaatst voor een A-finale. 

13:56 uur - Penalty's voor Sighel en Dandjinou
Daeheon Hwang wint de halve finale voor Kosei Hayashi, Itzhak de Laat eindigt als derde en is gekwalificeerd voor de b-finale. Gun Woo Kim bleef na zijn val aangeslagen liggen, maar heeft het ijs op eigen kracht verlaten.

13:52 uur - Jens van 't Wout betreedt het ijs van Ahoy
Nog geen geluk voor de Nederlanders, misschien kan Van 't Wout daar verandering in brengen. We wachten eerst op de video review van de eerste halve finale. Er wordt gekeken naar twee momenten.

13:51 uur - In de brei van shorttrackers verzuipt ook Itzhak de Laat
Het tempo ligt vanaf het begin hoog en De laat kan zich niet mengen in de strijd om de overwinning. De Laat komt als vierde aan de finish, mede door een valpartij even voor hem. Een video review is nodig om de officiële uitslag te bepalen.

13:48 uur - Over naar de mannen
Itzhak de Laat op het ijs voor zijn halve finale, maar de tegenstand is niet misselijk: hij neemt het op tegen onder meer Gun Woo Kim, William Dandjinou, Daeheon Hwang en Pietro Sighel.

13:46 uur - Finalisten 1500 meter bekend
Kristen Santos-Griswold, Corinne Stoddard, Hanne Desmet, Suk-hee Shim, Gilli Kim, Li Gong en Courtney Sarault verschijnen later vanmiddag in de finale van de 1500 meter. Suzanne Schulting is haar wereldtitel kwijt, maar is wel geplaatst voor de b-finale.

13:42 uur - Schulting toegevoegd aan b-finale
De Chinese die de val veroorzaakt heeft, wordt bestraft met een penalty. 

13:39 uur - Val Schulting!
Ook de tweede Nederlandse gaat onderuit, door toedoen van een Chinese shorttrackster. Schulting bevond zich niet voorin ten tijde van de val, een toevoeging lijkt onwaarschijnlijk. 

13:36 uur - Zevende plek Velzeboer in halve finale
Dus ook geen plek in de b-finale. Inmiddels rijdt Schulting in voor haar race en zwaait ze naar het publiek. 

13:35 uur - Val Velzeboer!
Met nog vier ronden op het bord schuift de Nederlandse onderuit. Ze lag niet bij de eerste twee rijdsters, dus een toevoeging lijkt onwaarschijnlijk. 

13:32 - Zware rit Velzeboer
... met de Amerikanen Corinne Stoddard en Kristen Santos - Griswold. De eerste twee schaatsers van elke halve finale plaatsen zich voor de eindstrijd, aangevuld met maximaal een tijdsnelste. 

13:30 uur - Ahoy klaar voor 1500 meter
De president van de ISU, Kim Jae-youl, heeft iedereen welkom geheten - zowel in het Engels als het Nederlanders - en DJ La Fuente heeft het publiek opgewarmd voor de start van de eerste finaledag. Michelle Velzeboer staat klaar om het ijs te betreden, Suzanne Schulting maakt zich op de achtergrond ook klaar voor haar race. 

13:21 uur - Schulting effectief op 1500 meter
Suzanne Schulting reed internationaal pas twee 1500 meters, maar viel wel beide keren in de prijzen. In Dresden finishte ze als derde, het zilver was er in Gdansk. Dan ontbreekt er nog een kleur... Michelle Velzeboer schaatste twee keer het langste individuele onderdeel, maar kwam niet in de buurt van eremetaal. 

13:07 uur - Kanshebbers op de 1500 meter
Bij de vrouwen heeft Nederland nog twee ijzers in het vuur op de 1500 meter, Michelle Velzeboer (heat 1) en Suzanne Schulting (heat 2) staan daar aan de start. Itzhak de Laat (heat 1) en Jens van 't Wout (heat 2) en Friso Emons (heat 3) mogen aan de bak bij de mannen.

12:59 uur - Tevredenheid bij de Nederlanders na de eerste dag
Vrijdag was er al een volle schaatsdag in Ahoy met goede resultaten voor de meeste Nederlanders. Lees hier de reacties van Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer alsmede Jens van 't Wout en Friso Emons.

12:17 uur - Mannen succesvol in herkansingen
Na zijn val op vrijdag in de heats van de 500 meter, moest Jens van 't Wout zich vanochtend melden in Ahoy. Hij overleefde beide rondes door goede inhaalacties. Ook Kay Huisman, die vrijdag niet snel genoeg was om direct door te gaan naar de kwartfinales, was succesvol in de herkansingen. Beide Nederlanders zien we met Teun Boer terug in het hoofdprogramma. 

12:11 uur - Yara van Kerkhof ten val in herkansingen
Eerder vanochtend eindigde Yara van Kerkhof haar enige individuele afstand in mineur. In de herkansingsrace zat de routinier van de Nederlandse ploeg lang in de achterhoede met het doel om in de laatste rondjes op te schuiven naar voren. Ze had in de laatste ronde de derde plek bereikt toen ze door eigen toedoen ten val kwam. Van Kerkhofs toernooi zit er derhalve op, ze was alleen opgesteld op de 1500 meter. Wel komt ze later dit weekend nog in actie op de relay-onderdelen.

12:00 uur - Welkom in het liveblog
De verslaggevers van Schaatsen.nl houden je ook vandaag weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido in Rotterdam. Hieronder hebben we alvast het spoorboekje voor je op een rij gezet.

13:00– 18:00
13:32 1500 meter halve finales
14:23 1500 meter A- en B-finales
15:08 500 meter kwartfinales
15:47 500 meter halve finales
16:17 500 meter A- en B-finales
16:53 Relay vrouwen & mannen halve finales 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan