Tickets
Shop
Nieuws 26 mrt 2018

Dweilpauze: Afsluiting schaatsseizoen en opening inlineseizoen

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Jan van Veen toetreedt tot de technische commissie van de sportkoepel NOC*NSF. Van Veen, die vorige week opstapte als bondscoach van de Duitse schaatsploeg, vervangt Charles van Commenée en gaat aan de slag als prestatiemanager van TeamNL. 

Buitenlander(s) in het nieuws
Op het WK Kunstrijden veroverden Aljona Savchenko en Bruno Massot bij het paarrijden na de olympische titel ook de wereldtitel. Het Duitse duo troefde de concurrentie af met een wereldrecord (245,84 punten). Sinds 1992 is het niet meer voorgekomen dat beide titels in bezit komen van hetzelfde koppel. Bij de heren was de 18-jarige Nathan Chen uit Amerika de beste, bij de vrouwen Kaetlyn Osmond uit Canada. Zij is de eerste Canadese vrouw die wereldkampioen wordt sinds Karen Magnusson in 1973.

Top
Kjeld Nuis, Esmee Visser, Carlijn Achtereekte en Suzanne Schulting zijn vrijdag in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De vier kregen een speldje dankzij hun gouden medailles op de Olympische Spelen. De andere olympisch kampioenen, Sven Kramer, Ireen Wüst en Jorien ter Mors kregen een bronzen beeldje met de naam Chapeau mee naar huis als herinnering aan de Spelen. Zij zijn eerder al koninklijk onderscheiden.

Bij het officieuze EK in Ventspils (Letland), de Europa Cup finale, namen de Nederlandse shorttrackers veel medailles mee naar huis. Bij de senioren wonnen Leon Bloemhof en Avalon Aardoom de titel. Bloemhof won alle drie de afstanden, terwijl Aardoom er twee van de drie op haar naam schreef. Bij de junioren A greep Friso Emons de titel, terwijl Xandra Velzeboer het klassement won bij de junioren B. Velzeboer won onlangs ook al een historische medaille op het WK voor junioren.

Quote
"Ik denk dat het goed is voor de sport dat er eens wat anders gebeurt dan bijvoorbeeld een World Cup." Dat zei Karolina Erbanova na haar zege vorige week bij De Zilveren Bal in Leeuwarden. De Tsjechische sprintster is van mening dat veranderingen en vernieuwingen de schaatssport ten goede zullen komen. Erbanova, winnares van olympisch brons op de 500 meter, was in de finale Floor van den Brandt en Femke Beuling te snel af. Na afloop gaf ze aan dat ze hoopt dat De Zilveren Bal een groter evenement zal gaan worden. "Als ik kan, probeer ik er zeker bij te zijn."

Tijd
34,63 - Pavel Kulizhnikov had zijn seizoen eigenlijk al beëindigd, maar in zijn thuisland reed hij toch nog een wedstrijd. In Kolomna noteerde hij op de 500 meter 34,63 en won daarmee de afstand bij de V.A. Muratov prijs. Op de 1000 meter werd hij in 1.09,00 tweede achter Denis Yuskov, die 1.08,75 noteerde. Kulizhnikov gaf eind februari aan dat hij zich ging richten op volgend seizoen, mede omdat hij nog last had van zijn lies. 

Beeld
Michel en Ronald Mulder openden afgelopen zaterdag bij de Lentebloesemtocht het inlineseizoen in Heerde. De broers zijn allebei vernoemd tot toernooidirecteur voor het WK dat komende zomer in Heerde en Arnhem wordt gehouden. Ronald en Michel hopen daar mee te doen om de medailles, maar voordat het zover is, proberen ze zoveel mogelijk positieve aandacht te genereren voor de skeelersport. "We willen graag dat de sport veel aandacht krijgt, dat de sport groter wordt en dat nog meer kinderen deze sport gaan beoefenen."

Foto : Glenn Wassenbergh

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan