Tickets
Shop
Nieuws 27 nov 2017

Dweilpauze: schaatsers op shortlist NOC*NSF en junioren op dreef

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Soenar Chamid

Nieuws van het weekend
Het NOC*NSF heeft zondag een shortlist prijsgegeven voor de categorieën Sportman van het Jaar, Sportvrouw van het Jaar, Paralympiër van het Jaar, Sportploeg van het Jaar en Coach van het Jaar. In alle categorieën (op Paralympiër na) zijn er schaatsers of coaches bij betrokken. Bij de mannen staan Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens (allen Team LottoNL-Jumbo) en Sjinkie Knegt op de shortlist.

Bij de vrouwen maakt Ireen Wüst kans op de titel 'Sportvrouw van het Jaar', bij de coaches maken Jac Orie (Team LottoNL-Jumbo), Rutger Tijssen (Team Justlease.nl) en Gerard van Velde (Team Plantina) kans op de 'Coach van het Jaar'. Ook de schaatsploegen hebben kans op de prijs bij 'Sportploeg van het Jaar': de relayploeg (shorttrack, mannen) en de achtervolgingsploegen op de langebaan (mannen en vrouwen) kunnen op 3 december genomineerd worden.

Buitenlanders in het nieuws
De Russische schaatsers Olga Fatkulina en Aleksandr Rumyantsev kwamen afgelopen week negatief in het nieuws. De twee schaatsers zijn door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) levenslang geschorst. De resultaten van Sotsji 2014 zijn geschrapt. Fatkulina veroverde zilver op de 500 meter. Margot Boer, inmiddels gestopt, pakte brons op die afstand. Daarmee schuift ze nu dus een plaatsje op.

De Russische schaatsers hebben aangegeven hun straf aan te gaan vechten bij het CAS. Of Fatkulina en Rumyantsev dit seizoen nog in wedstrijden mogen uitkomen, is aan de Internationale Schaatsunie (ISU). Die moet beslissen of de door het IOC opgelegde straf wordt overgenomen. 

Top
Het regende Nederlandse medailles bij de Junior World Cup in Inzell. De Nederlandse equipe veroverde maar liefst elf medailles in het oosten van Duitsland. Jutta Leerdam behaalde de meeste gouden medailles, zij won er vier. Ook Elisa Dul (goud mass start, zilver op 1500 en brons op 1000 meter), Joy Beune (goud teamsprint en zilver op 1000 en 3000 meter), Femke Beuling (goud teamsprint, zilver 500 meter) en Sterre Jonkers (goud 3000 meter) pakten een medaille. Leerdam, Beune en Beuling wonnen de teamsprint zelfs in een nieuw wereldrecord.

De regerend wereldkampioen allround bij de junioren, Chris Huizinga, liet bij de Eindhoven Trofee zien dat hij niet voor niets wereldkampioen werd afgelopen seizoen. De rijder van Team LottoNL-Jumbo won twee van de vier afstanden en zag zijn naam daardoor bovenaan het klassement. Jos de Vos (tweede) en Lex Dijkstra (derde) vervolledigden het podium. 

Flop
Voor Michel Tsiba was de allereerste wedstrijd in de ISU Challenger Series uitgelopen op een teleurstelling. De 19-jarige kunstrijder eindigde bij de Tallinn Trophy als 23e met een puntentotaal van 128,18. Maar ondanks dat de wedstrijd niet liep zoals gewenst, blijft Tsiba optimistisch gestemd. "Dit hoort natuurlijk ook bij de sport. Als je hier al een tegenslag van krijgt, kan je geen topsporter worden. Ik zie het maar als een deel van de training. Hier word je alleen maar sterker van."

Tijd
3.36,33 - Marcel Bosker reed met deze tijd een officieus wereldrecord op de 3000 meter bij een trainingswedstrijd in Calgary. Het talent van Team Justlease.nl zal zijn naam echter niet terugzien bij de officiële records, omdat het een trainingswedstrijd betreft die niet is aangemeld bij de ISU. Bosker zou met deze tijd dus ook het Nederlands record van Sven Kramer hebben afgepakt, maar ook die blijft staan. Het wereldrecord staat nog altijd op naam van Eskil Ervik, die de 3000 meter ooit in 3.37,28 reed.

Quote
"Als je niet durft te verliezen, win je ook nooit." Het waren de woorden van Ingmar Berga, die de zesde KPN Marathon Cup in Hoorn op zijn naam schreef. De rijder van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms dacht even dat hij Stoltenborg niet meer in kon halen, maar zijn oud-ploeggenoot kon het niet volhouden. Berga bleef vol doorrijden en zag met nog twee ronden te gaan dat het beste bij Stoltenborg er wel af was. Uiteindelijk kon niemand het tempo van Berga bijhouden, waardoor de Hoofddorper zijn negentiende marathonoverwinning liet noteren. Iris van der Stelt zegevierde net als vorige week bij de vrouwen.

Beeld
Het heeft even geduurd, maar Linda de Vries heeft hem weer terug. De rijdster van Team Plantina won afgelopen weekend het Kraantje Lek-toernooi in Haarlem en mocht zo na zeven jaar weer de trofee mee naar huis nemen. De Vries werd bij het allroundtoernooi drie keer tweede en won de 1500 meter. In het eindklassement bleef ze Annouk van der Weijden en Roxanne van Hemert voor.

Na 7 Jaar mag ik hem weer mee naar huis! #kraantjelek#gewoonlekkerrammen

Een bericht gedeeld door linda (@lindevries) op


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan