Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2016

Dweilpauze: Overheersing en een Baskisch succesje

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Huub Snoep

Nieuws van het weekend

Er werd gehoopt op een spannend toernooi, maar de winnaars van het EK Allround stonden na de 500 meter eigenlijk al vast. Sven Kramer en Martina Sablikova hielden de schade op hun minste afstand dusdanig beperkt dat de concurrentie bij wijze van spreken meteen in de touwen hing.

De uitslag van de kortste afstand bleek inderdaad een voorbode voor de rest van het toernooi. Kramer won twee van de overige drie afstanden, terwijl Sablikova helemaal overheerste. En dus konden de Nederlander en de Tsjechische de achtste en de vijfde EK-titel bijschrijven.

Voor beide schaatsers is dat overigens niet iets om al te lang stil bij te blijven staan. Kramer is er inmiddels wel aan gewend dat als hij aan de start staat bij een EK, hij ook wint. Voor Sablikova was het na drie ‘Wüst-jaren’ al even geleden, maar toch voelde het als een veredelde trainingswedstrijd.

Of de twee de boeken in gaan als laatste winnaars van het EK met een vijf en een tien kilometer op het programma, blijft voorlopig de vraag. Wat wel zeker is, is dat vervanging van de langste afstanden de spanning in het toernooi voortaan aanzienlijk zal vergroten.

Buitenlander in het nieuws

De Spanjaarden speelden in de geschiedenis van het EK Allround geen rol van betekenis. Dat was dit keer niet anders, maar toch zal Iñigo Vidondo waarschijnlijk tevreden terugkijken op het toernooi in Minsk.

De Bask, die tot dusver vooral actief was als inline-skater, wilde vooral niet als laatste eindigen en dat lukte op eigen kracht. Want behalve de vier mannen die om uiteenlopende redenen het einde van het toernooi niet haalden, hield Vidondo ook Tuomas Rahnasto achter zich.

Dat dat gezien de tijd van de Fin op met name de 5000 meter (7.02,48) niet heel moeilijk was, mocht de pret niet drukken. Vidondo is dan ook het levende bewijs dat een negentiende plaats ook als een succesje kan voelen.

Top

De teleurstelling na afloop van het NK marathon was groot. Janneke Ensing en vooral Lisa van der Geest voelden zich onrecht aangedaan door de uiteindelijke winnares Irene Schouten. Een weekend na de nationale titelstrijd namen beide dames revanche, zij het bij afwezigheid van Schouten.

Voor Ensing is een zege gezien haar overheersing geen verrassing meer. Voorafgaand aan dit seizoen stond de teller op vijf, maar dit seizoen toonde de kopvrouw van Team Athleteshop.nl zich al zes keer de snelste. Wat wel anders was, was de manier waarop Ensing in Eindhoven won, namelijk solo.

Waar Van der Geest zich een dag eerder nog tevreden moest stellen met plek twee, stond de meesterknecht van Ensing zondag in Tilburg wel op de hoogste trede van het podium. Winnen was voor de 21-jarige rijdster wél al even geleden. En dat ook nog eens in de ‘onverwachte’ sprint.

Flop

Voor Douwe de Vries verliep het EK Allround alles behalve zoals gepland. De LottoNL-Jumborijder reed al geen beste 500 meter, maar op de vijf kilometer kwam hij al helemaal uitgeput over de finish. De negentiende en dertiende plek van De Vries hadden echter een duidelijke oorzaak.

De ploeggenoot van Kramer was namelijk ziek. Misselijkheid, de hele tijd boeren en het hebben van oprispingen is inderdaad geen goede basis om een allroundtoernooi te rijden. Daar was De Vries gezien zijn eerder dan geplande uitgesproken opgave ook al snel achter.

Tijd

1.45,18 - Iemand anders die in aanmerking zou komen om onder ‘flop’ gecategoriseerd te worden, is Denis Yuskov. De kansen op de eindzege waren voor de Rus wel zo’n beetje verkeken na een misser bij de start van zijn 500 meter, maar desondanks had hij nog volop uitzicht op een podiumplek.

Helemaal nadat de pupil van coach Kosta Poltavets ruimschoots de beste was op de 1500 meter en in het tussenklassement derde stond. Yuskov vond het echter niet nodig om die positie te verdedigen en meldde zich af voor de afsluitende tien kilometer.

Officieel vanwege een lichte liesblessure, maar hoe serieus we die verklaring moeten nemen, gezien zijn sterke optreden op de schaatsmijl, is de vraag. De actie van Yuskov doet in ieder geval denken aan de spelletjes die zijn landgenoot Pavel Kulizhnikov speelde bij de World Cup in Inzell.

Het is nu afwachten of Yuskov bij de WK Afstanden valt. Gebeurt dat dan kan dat spreekwoord over hoogmoed en de daaropvolgende val, net als eerder bij Kulizhnikov het geval was, weer eens uit de kast gehaald worden.

Quote

‘Bij mensen die me de laatste maanden van dichtbij hebben meegemaakt, gaat nu de vlag uit’ - Ireen Wüst raakte na drie zeges op een rij haar Europese allroundtitel kwijt. Ondanks dat de Brabantse - ‘winnaar’ als ze is - dat voorafgaand aan een toernooi niet toe zal geven, verrassend was dat niet.

De eerste helft van het seizoen was gewoon niet goed vanwege de naweeën van de hersenschudding die ze opliep bij de bekende val tijdens de voorbereiding. Zoals Wüst zelf al zei: het zou niet gek zijn geweest als ze in december haar seizoen afgesloten had.

Dat ze er nu nog steeds bij is en alleen Sablikova te sterk bleek, stemde de viervoudig EK-kampioene én haar omgeving dan ook tevreden. En wie weet wat er in de rest van het seizoen nog in het vat zit. Het KPN NK Sprint moet in ieder geval een voorbode worden voor twee sterke WK’s.

Foto

Bart de Vries en Jouke Hoogeveen verrasten samen met Mats Stoltenborg de overige leden van een kopgroep van dertien tijdens de finale van de KPN Marathon Cup-wedstrijd in Tilburg. De twee eerstgenoemde rijders hadden vervolgens ook nog tijd om hun schaatsen wat strakker aan te trekken. De Vries deed dat blijkbaar het best, want hij was het die de snelste was in de sprint.

Foto : Neeke Smit

Video

2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015 en nu dus 2016. Sven Kramer is al een tijdje de absolute koning van het allrounden. De NOS zette de beelden van de EK-zeges van de Fries daarom maar eens op een rij.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan