Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2016

Wüst moet op zoek naar snelheid

Trots was Ireen Wüst op haar tweede plaats bij het ISU EK Allround in Minsk. "Ik moet voor nu tevreden zijn."

Foto : Huub Snoep

De vijf kilometer was een pittige opgave voor Wüst die op de 1500 meter nipt verloren had van Martina Sablikova die later de Europese titel pakte. "De vijf kilometer was zwaar. Vanaf twee rondes had ik al geen tegenstander meer", zegt ze over haar rit tegen de Tsjechische. Ze ging bewust niet met Sablikova mee omdat ze wist dat haar dat zou opbreken. "Ik zou me dan opblazen."

Ze reed een redelijke rit voor haar eerste 5000 meter van het seizoen, maar helemaal content was ze er niet mee. "Ik had misschien wel op wat meer gehoopt, maar vooral in de laatste rondes liep het te snel op."

Het EK was haar rentree op internationaal niveau en daar merkte Wüst dat het haar aan pure snelheid nog wat ontbrak. Ze kon op de 500 en 1500 niet het verschil met Sablikova maken en dus richt ze haar pijlen de komende weken op de kortere afstanden. Met dat in het achterhoofd verkiest het KPN NK Sprint boven het KPN NK Allround.

Snelheid

Beide toernooien worden tegelijkertijd gehouden en dus moet Wüst sowieso een keuze maken. "Ik heb het NK Sprint nodig voor mijn snelheid", benadrukt ze. "Daar kan ik nog twee goede 1000 meters rijden." Dat is van belang, want ze heeft een startbewijs voor de WK Afstanden op dat onderdeel.

Het KPN NK Allround zou bovendien te zwaar zijn voor Wüst. "Een sprinttoernooi is nu wel te doen, maar nog een grote vierkamp niet", zei de kopvrouw van Justlease.nl.

Met een vermoeid lichaam zal Wüst maandagmorgen in het vliegtuig terug naar Nederland stappen. Het EK zal haar niet lang bijblijven, denkt ze, maar tevreden is ze desondanks wel. "Als je me een maand geleden had gezegd dat ik tweede zou worden, had ik mijn handtekening meteen gezet."

Lees alles over het EK Allround op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan