Het is donker op de Dordrechtse ijsbaan, buiten schijnt de zon uitbundig. Toch is het binnen te doen voor een groep getalenteerde kunstrijders. Zij hebben een trainingsweek aan de Sportboulevard onder leiding van Robin Cousins. "Ik probeer ze te leren waar het om gaat in het kunstrijden."

De Britse bondscoach was als schaatser een van de besten van de wereld. Hij won goud op de Spelen van 1980 in Lake Placid, was Europees kampioen en stond viermaal op het podium op een WK. Vijfentwintig jaar na zijn olympisch succes is hij nog altijd gepassioneerd. Een val op het ijs aan het begin van de vrijdagmiddagtraining verandert daar niets aan. Cousins valt achterover op zijn hoofd, maar is binnen enkele minuten weer volop aan de slag op het ijs. "Wij kunstrijders zijn het gewend, hè", lacht hij. "Als je ouder wordt, stuiter je alleen wat minder gemakkelijk terug."

Na zijn glijpartij herpakt Cousins zich snel en heeft onmiddellijk de aandacht van de groep kunstrijders. Hij neemt de schaatsers mee in de presentatie van de sport, legt Nicole Goossens, betrokken bij de organisatie van de trainingsweek, uit. "Dat is namelijk de kunst in het kunstrijden: het moet er gemakkelijk uitzien en je moet de jury overtuigen dat ze je hoge punten moeten geven."

Onder anderen Thomas Kennes laat aan zijn medeschaatsers zien hoe zelfverzekerd hij over het ijs kan gaan. Met brede gebaren, een opgeheven hoofd en een serene glimlach werkt hij enkele passenseries af. Het inspireert Cousins tot een bijzondere oefening.

Foto : Matthijs Bijkerk

Ineens klinkt door de stille ijshal 'Break Free' van Ariana Grande op volle kracht uit de speakers. De hele groep kunstrijders zet zich in beweging. Er zit geen lijn in: iedere rijder lijkt te doen wat in hem of haar opkomt. Dat klopt precies, erkent Cousins. "Ik heb gezegd dat ze me moeten proberen te boeien. Als ik het saai vind, zijn ze af." Het levert een schitterende chaos op: alle rijders laten vol overtuiging zien wat ze kunnen.

Dat past precies in de opzet van de trainingsweek die de KNSB samen met de Verenigingen Talentontwikkeling (VTO's) voor ogen heeft: het gaat om enthousiasme en het overbrengen van kennis, benadrukt Goossens. "Dit is al het derde kamp dit jaar en we zoeken altijd een trainer van buiten omdat dat het speciaal maakt. En daarbij werkt dat heel motiverend."

Cousins is daarin een perfecte keus, denkt Goossens. "Hij is echt een artiest. Hij leert de rijders dat je speciaal moet maken wat je doet. En hij geeft de bevestiging dat we het goed doen in Nederland."

Dat klopt, Cousins is vol lof over de Nederlandse rijders. "De kwaliteit van het schaatsen is hier echt erg hoog", benadrukt hij. "Je merkt dat het kunstrijden hier in een opgaande beweging zit. Er is zoveel enthousiasme, talent en discipline onder de rijders."

Geschiedenis

Het is niet gemakkelijk vergelijken met Groot-Brittannië, waarschuwt hij. "Wij hebben misschien meer geschiedenis, maar het gaat erom wat nodig is om de sport tot een succes te maken en dat is aanwezig. Bovendien zijn er altijd goede schaatsers geweest. Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel natuurlijk en in mijn tijd Dianne de Leeuw.”

Dergelijke talenten ziet Cousins bij zijn trainingsweek in Dordrecht ook. "Of het nou Sofie (Bijkerk – red.) is bij de Novices of Thomas bij de mannen. Zij vallen op. En in Engeland hebben we eigenlijk alleen geschiedenis."

De Brit prijst de inzet van de Nederlandse talenten. "In Engeland hebben we veel kinderen die onder invloed van realityseries verwachten dat je weinig hoeft te doen om faam te verwerven. Ze willen David Beckham worden of Tiger Woods, maar ze willen niet die sport doen, maar beroemd worden. Maar er bestaat geen instantsucces. Hier zie je dat de rijders zoveel mogelijk tijd steken in iets wat ze heel graag doen."

Foto : Matthijs Bijkerk

In de week in Nederland denkt Cousins bij te kunnen dragen aan het groei van het kunstrijden. "Het gaat om de opbouw. Het gaat om het hart van de sport. Ik probeer ze te leren waar het om gaat in het kunstrijden. We leren ze om te schaatsen, niet om wedstrijden te rijden."

Dat is de dimensie voor de rijders: zij krijgen een week lang een frisse blik op hun talent en leren nieuwe dingen. "Het is kennisoverdracht." Dat geldt niet alleen voor de schaatsers, maar ook voor coaches in Nederland. Goossens: "Er is deze week al een aantal coaches komen luisteren. Het is niet dat we wezenlijk iets anders doen, maar zij willen graag zien hoe Robin het aanpakt."

De trainingsweek is voor Goossens een groot succes dat wat haar betreft in de toekomst zeker nog een vervolg zal krijgen. "Jazeker. Absoluut. Ik hoop het wel, al ik weet natuurlijk niet of hij dat ook vindt." Aan het enthousiasme van de Brit op het ijs te zien, zal dat geen probleem zijn.