Tickets
Shop
Tips & Trucs

Schaatsen op natuurijs: wat neem je mee?

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk dolle pret. Maar wat neem je eigenlijk allemaal mee naar het ijs behalve je eigen schaatsen? Een aantal dingen die je niet mag vergeten voordat je op het ijs stapt.

Foto : Huub Snoep

Warme kleren
Het klinkt vanzelfsprekend, maar trek warme kleren aan. Een thermoshirt zal je zeker warm houden, maar ook dikke sokken (of extra sokken), handschoenen, een sjaal en een muts zullen je ervoor hoeden dat je het koud krijgt en ziek wordt. Gebruik bij extreme kou onder andere winddichte kleding, een bivakmuts, een skibril en watervrije vaseline voor je gezicht.

(Rug)tas
Natuurlijk neem je niet alleen een rugtas mee, maar stop je daar van alles in, waaronder eten en drinken. Denk daaraan aan sneetjes brood, maar ook aan een thermosfles voor warme dranken zoals koffie of bouillon. Verder is het slim om een plastic zak mee te nemen in je rugtas die je kan gebruiken om ergens te zitten. Tot slot kun je in je rugtas een handdoek, kussen of dekentje meenemen. Ten eerste om dingen mee schoon te maken, maar ook om ergens lekker (warm) op te gaan zitten.

Reservekleding en gsm
Het meenemen van een mobiele telefoon en een extra set kleding, beide waterdicht verpakt in een dagrugzak, is zeer welkom voor noodgevallen. Bel, sms en mail echter niet terwijl je aan het schaatsen bent.

EHBO-doos
Wat pleisters en een stukje verband kan soms heel handig zijn om bij je te hebben. Een scherpe punt van andermans schaats kan soms voor verwondingen zorgen. Een isolatiefolie in je dagrugzakje kan goed van pas komen bij onderkoeling als er iets gebeurd is. Ook voor anderen op het ijs is het goed als het onderweg beschikbaar is.

Bescherming
Kniebeschermers, polsbeschermers, elleboogbeschermers, hoofdbescherming en gebitsbescherming. Het is allemaal bedoeld voor je eigen veiligheid. Vooral voor de onervaren schaatsers is het van groot belang om gebruik te maken van deze beschermende spullen. Een helm beschermt je hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Als je schaatst met een helm is het belangrijk dat deze helm een val op het hoofd goed opvangt, maar ook dat deze geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er geen schaatsijzer door kan komen.

Veiligheidsset
Met een ’Natuurijs Veiligheidsset’, bestaande uit een speciale ijspriem en een stuk touw, kun je jezelf uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Met een ijsstok kun je de dikte van het ijs testen, en met het fluitje kun je op afstand mensen laten weten waar je bent en hulp nodig hebt.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan