Tickets
Shop
Nieuws 17 apr 2014

'Voor iedereen wel iets te doen'

De vrijwilliger van deze week is Hein Peereboom.

Hein Peereboom uit Hoorn kwam ooit als leek de schaatssport binnen. "Ik had het natuurlijk wel eens op televisie gezien, maar dat is toch heel anders. Wanneer je je eenmaal binnen het schaatsen begeeft, merk je dat het gewoon een gezellige sport is. Dan ga je vragen stellen, kijken en luisteren, en dan merk je dat je enthousiasme ook steeds groter wordt."

Sinds wanneer ben je vrijwilliger bij het schaatsen?
"Dat is sinds 1997. Mijn dochter ging toen wedstrijdschaatsen en ik stond langs de kant te kijken. Op een gegeven moment werd ik naar boven, naar de jurykamer, gehaald met de vraag of ik even achter de ET (Elektronische Tijdwaarneming) wilde gaan zitten. Dat was toen nog het oude systeem met die knopjes op de ijsbaan in Alkmaar. Dat heb ik gedaan en van het een kwam het ander en sindsdien ben ik erbij gebleven."

Ben je gelijk ook jurycursussen gaan volgen?
"Nee, dat kwam pas veel later. Toen in 2006 de ijsbaan in Hoorn kwam, ben ik de eerste jurycursus gaan volgen en daarna heb ik een aantal NK's als jurylid meegemaakt. Doordat we in Hoorn twee scheidsrechters hebben die nogal aan de weg timmeren, Jacques de Koning en Henk Laan, heb ik goed kunnen zien en luisteren wat dat werk inhoudt. De KNSB wilde in die tijd ook echt scheidsrechters voor clubwedstrijden hebben en zo ben ik ook de scheidsrechterscursus gaan volgen."

"Sinds januari 2013 ben ik naast jurylid ook gewestelijk scheidsrechter. Die cursussen zijn leuk en aardig en daar krijg je de theoretische kant van het verhaal, maar daarna moet je de theorie nog vertalen naar de praktijk. Daar heb je zeker nog een aantal jaren voor nodig. Zelf had ik natuurlijk al een aantal jaren wedstrijden georganiseerd en als jurylid bijgewoond, dus ik had al een behoorlijke bagage." 

Heb je alle functies van jurylid gedaan?
"Ik heb op bijna alle plekken gestaan. Alleen niet bij 'valse start', dat is toch wel een aparte taak. Ik heb verder van alles gezien en meegemaakt hoe het wel of hoe het niet moet."

Is die ervaring een meerwaarde voor jou als scheidsrechter?
"Dat denk ik zeker wel. Wat volgens mij helemaal een pre is, is dat ik weet hoe SARA werkt. Wanneer zich eens een probleempje voordoet, weet ik dat ook makkelijk voor te leggen aan de persoon die achter het SARA-systeem zit. Het is niet zomaar een druk op de knop, dat denken veel mensen wel, maar er komt aanmerkelijk meer bij kijken." 

Daarnaast ben je ook bestuurslid bij STG Hoorn.
"Ja, volgens mij vanaf 1998. De precieze reden weet ik niet meer. Ik weet wel dat ik in 2006, toen ijsbaan 'De Westfries' openging, ook wedstrijdsecretaris ben geworden aangezien de toenmalige secretaris stopte."

"Het wedstrijdsecretariaat is een redelijk omvangrijke taak, want eigenlijk ben je het aanspreekpunt in de vereniging voor alle rijders omtrent wedstrijden. Op dit moment hebben we zo'n zestig wedstrijdrijders. Dat aantal was het dubbele, maar dat betekent niet dat het werk minder is geworden. Het werk is nagenoeg hetzelfde gebleven aangezien ik het ook voor die zestig rijders gewoon goed wil doen." 

Merk je wel dat het nu na het seizoen rustiger is?
"Als het seizoen afgelopen is, hebben we nog een maandje nazorg. Zo rond half mei tot half augustus is het dan wat rustiger. Daarna beginnen de voorbereidingen alweer en vanaf 1 oktober begint het seizoen en mogen we er weer staan."

Wat is voor jou de voldoening van vrijwilligerswerk?
"De vreugde en het enthousiasme dat je terugkrijgt van de rijders, zowel jong als oud, is altijd enorm leuk."

Hoe is het om nieuwe vrijwilligers te werven?
"Dat is wel eens moeilijk, omdat mensen al die schaatsregeltjes best wel moeilijk vinden. Het is ook wel een apart wereldje als je er niet in thuis bent. Meestal laat ik nieuwkomers een jaartje meelopen. Gewoon om te kijken en te ervaren wat alles inhoudt. Daarna stel ik pas de vraag of ze vrijwilligerswerk willen doen."

"En als de jurykamer niet je ding is, zijn er altijd nog zaken op en rond de baan die gedaan moeten worden. Voor iedereen is er wel een plaats of een taak tijdens wedstrijden. Natuurlijk zijn er ook een aantal taken waarvoor je echt ervaren moet zijn. Maar er zijn ook taken waarbij je gewoon je ogen en oren moet gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld als iemand een blokje raakt of als iemand vergeet te wisselen. Ik hoor dan wel eens mensen zeggen 'Je moet wel steeds blijven opletten'. Ja, als je langs de baan staat en je bent jurylid dan vraagt dat concentratie."

"Een 'gevaarlijke' taak is bijvoorbeeld de rondebord-bel. Die persoon staat heel dicht bij het publiek, maar je moet je echt afsluiten van het publiek anders kun je het niet doen. Dan valt het met wedstrijden die we op tv zien wel mee, want dat zijn enkele paren, maar kwartetten is echt een moeilijke taak. Daar moet je echt mensen neerzetten die structuur hebben en die via een vast stramien werken. Vaak zie je op de ijsbanen op die plek ook steeds dezelfde mensen staan. Er zijn daarbij maar weinig mutaties, want dat is toch een apart klusje."

Je was ook jurylid tijdens het NK op de Coolste Baan van Nederland.
"Ja, daar was ik kruiswisselwachter en stond ik op het middenterrein. Dat was wel een heftig gebeuren. Een behoorlijke aanslag op je fysieke en conditionele gestel, want we maakten lange dagen. Maar het was een hele happening en ook goed georganiseerd. Super om daar bij te zijn."

Ondanks die lange dagen blijf je het leuk werk vinden?
"Ach ja, soms ben je zo gek als een bos uien maar het blijft leuk om te doen en mee te maken. Zo organiseert onze vereniging sinds 2011 een jeugdschaatstoernooi: 'Schaatsjongens van Bontekoe'. Dat is voor pupillen C tot junioren C1. Dat is ook altijd fantastisch. Naast verenigingen uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Z-Holland en N-Holland/Utrecht proberen we daar ook altijd jeugd uit Duitsland bij te krijgen. Zelf komen we al zo'n twintig jaar in Grefrath en dat is ook altijd een belevenis. Vooral kinderen die normaal op een onoverdekte thuisbaan rijden, rijden bij ons op de semi-overdekte baan in Hoorn ook aan het eind van het seizoen nog pr's. Super toch?!"

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan