Tickets
Shop
Nieuws 14 apr 2014

'Natuurijs maakt iets los!'

De club van deze week is de Schijndelse IJsclub Thialf.


Zoals gebruikelijk werd ook deze winter de 400-meterbaan in Schijndel in november onder water gezet. Het bleef echter bij water en dat was jammer. Secretaris Marcel Verhagen: "De laatste paar winters hebben we veel last gehad van windwakken en dus hadden we dit keer een speciale voorziening gemaakt, een zogenaamde windmuur."

"De zoon van één van onze bestuursleden heeft een steigerbouw bedrijf en via hem hebben we deze constructie van veertig meter lang en vier meter hoog geplaatst. Maar we hebben dus niet kunnen testen of het de sterke oostenwind zodanig had tegen gehouden dat we minder wakken zouden hebben."

"Inmiddels is de steiger alweer afgebroken en we weten niet of we hem nog een tweede keer mogen opzetten. Voor deze eenmalige test hadden we namelijk geen bouwvergunning nodig. En hoe dat volgende jaren zal gaan, weten we nog niet."

Clinics

Voorlopig is er toch geen ijs en gaan de leden die dat willen zich richten op het inline-skaten. "Afgelopen zaterdag hebben we een clinic georganiseerd voor jeugd van de plaatselijke basisscholen. En komende zaterdag doen we dat nog een keer. Daarna starten de trainingen."

"De opkomst viel nu een beetje tegen, maar we vinden dat we wel iets moeten doen om de vereniging onder de aandacht te brengen. Gelukkig wordt het sporten voor de jeugd door de gemeente gestimuleerd en krijgen kinderen binnenkort nog de gelegenheid om in te schrijven op proeftrainingen. Van dat soort activiteiten moeten we het wel hebben."

"Eerder in het jaar hebben we een soortgelijke clinic gegeven, maar dan om te schaatsen. Dat moest op de kunstijsbaan in Eindhoven omdat er geen natuurijs was, maar er kwamen toch zo'n twintig kinderen op af. Na afloop blijven er altijd wel een paar hangen en zo houden we toch het ledental op peil."

Trainingen

Pupillen zijn er dan ook voldoende bij de club en zij trainen elke zaterdag op het ijshockeygedeelte van de ijsbaan in Den Bosch. "Die trainingen verzorgen we samen met collega-vereniging Willy v.d. Berk en dan zijn er zo'n veertig kinderen op de baan. Dat loopt prima."

"Zodra de kinderen echter de juniorenleeftijd krijgen (dertien jaar) moeten ze naar andere, grotere ijsbanen. Dat betekent voor de ouders verder rijden. En voor ons is het ook lastiger te organiseren. Meestal zijn het er dan ook niet genoeg om er een training voor op te zetten en de junioren die toch graag door willen gaan met schaatsen, brengen we onder bij andere clubs."

"Iets oudere recreanten hebben we weer wel. Die groep traint in de avond en is zo groot dat we zelfs een beginners- én een snelle groep kunnen maken."

Natuurijs

Komt er natuurijs op de eigen baan, dan worden de trainingen meteen daarheen verplaatst. "Dan zijn we standaard voor publiek gesloten tussen 18 en 19 uur, zodat onze eigen leden kunnen schaatsen én de trainingen er kunnen plaatsvinden."

"Zodra de baan open gaat begint het schaatsen ook weer helemaal te leven hier. Leden die we soms tijden niet hebben gezien komen dan tevoorschijn en melden zich aan om te helpen. En als er sneeuw geruimd moet worden – en dat was de laatste paar winters vaak het geval hier – dan wordt dat met man en macht gedaan."

"Zelfs wandelaars steken dan spontaan de handen uit de mouwen en helpen mee. IJs maakt duidelijk iets los bij de mensen. Maar dat is er jammer genoeg niet elke winter. Daarom gaan we met de leden ook trainen op kunstijsbanen, want als je het als club alleen van natuurijs moet hebben, stelt het schaatsaanbod weinig voor en is het lastig overleven."

Clubpaspoort

Naam club: Schijndelse IJsclub Thialf.
Gevestigd in
: Schijndel (Noord-Brabant).
Bestaat sinds
: 8 januari 1940.
Aantal leden
: 60.
Jongste lid
: 5 jaar.
Oudste lid
: 88 jaar (dat is ons Erelid).
Bijzondere leden
: al onze leden zijn even bijzonder, maar als we de meest bijzondere moeten noemen dan is dat wel Toon Kooijmans: hij is al bijna vanaf het begin lid en nog steeds zeer actief binnen de club als schaatser, trainer, lid van het bestuur maar zeker ook als de handen uit de mouwen moeten!
Toppers in de gelederen
: als we het hebben over prestaties dan zijn Herjan van den Heuvel: Nederlands Kampioen Marathon bij de B-rijders (in 2006) en Toon Kooijmans (76 jaar): vele malen Nederlands, Europees- en wereldkampioen Masters allround, ook dit jaar (2014) weer bij het WK masters in Stavanger (Noorwegen), onze toppers.
Accommodatie
: schaats-, inline- en wielerbaan met clubgebouw op sportpark de Leemputten in Schijndel.
Website
: thialfschijndel.nl.
Emailadres
: info@thialfschijndel.nl
Clubblad
: Thialf Inside, wordt digitaal verspreid onder alle leden.
Verenigingsmotto
: gedeelde vreugd is dubbele vreugd! Want we willen graag zo veel mogelijk mensen, jong en oud, bij onze clubactiviteiten betrekken.
Feestelijkheden
: in 2015, de viering van het 75-jarig bestaan!
We willen in de toekomst graag
: ons 75-jarig jubileum vieren in 2015, een NK-kortebaanwedstrijd organiseren voor een juniorencategorie, met natuurlijk een strenge winter!
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat
: we onze leden met veel plezier de goede schaatstechniek bijbrengen, we sportprestaties leuk vinden maar meedoen zeker zo belangrijk en we het publiek veel schaatsplezier bieden op onze eigen natuurijsbaan (afgelopen winter waren we dus helaas iets minder leuk).
Tot slot: onze 'Gouden Tip' voor andere verenigingen
: zo nog niet het geval, gedaan te krijgen dat de plaatselijke gemeente een volwaardige natuurijsbaan aanlegt (in de zomer een inlinebaan, in de winter een ijsbaan).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan