Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2014

Otter: 'Beslissingen zijn een farce voor onze sport'

Veel impact op zijn eigen schaatsers had het niet. Toch baalt bondscoach Jeroen Otter van de scheidsrechterlijke beslissingen die bij de derde wereldbeker in Sjanghai werden genomen. “Ik heb het idee dat dit de pet van de scheidsrechter te boven gaat”, foeterde Otter.

Foto : ANP

“De scheidsrechterlijke beslissingen zijn hier moeilijk te volgen”, constateerde Otter na twee dagen schaatsen in de Chinese metropool. Zowel de B-finale van de 500 meter, met Freek van der Wart die nog maar een halve ronde hoefde te schaatsen om als winnaar over de streep te komen, als de tweede halve finale op de relay werden door de hoofdscheidsrechter afgefloten.

Van der Wart schaatste fier op kop op het moment dat zijn drie concurrenten over elkaar heen duikelden. De drie rijders lagen op het ijs ter hoogte van de finishlijn, de Nederlander hoefde alleen nog te finishen. “Bij gevaar op de baan fluit je de race af, maar dat was nu niet het geval. Dan is de vraag of de wedstrijd onsportief is geworden, maar als de winnaar al op kop rijdt dan kan je die niet zomaar een medaille of zijn plek ontnemen”, is Otter van mening. “Wint de nummer vier in zo’n situatie, dan is het een ander verhaal.”

‘Farce voor onze sport’

Even later werd de Chinese ploeg op de aflossing in kansrijke tweede positie de baan uit gereden door Hongarije. Ook deze rit werd gestopt, dit keer wegens een blessure. Vervolgens werden de Hongaren bestraft, maar China werd geklasseerd als ‘did not finish’ en de rit werd niet overgereden.

Otter kan zich er boos over maken. “China wordt niet toegevoegd, terwijl ze wél tweede liggen. Ik vind het een farce voor onze sport als zulke beslissingen worden genomen.” En dan waren er nog meerdere toevoegingen in de voorrondes, zonder dat aan andere schaatsers een straf werd uitgedeeld. “Dat kan een keer voorkomen, maar geen drie keer op een dag.”

Eenduidigheid belangrijk

Bij de Olympische Spelen in Sotsji had het niet ingrijpen van de scheidsrechters in twee finales grote invloed op de uitslag. Bij zowel de sprintfinale van de vrouwen als de relayfinale van de mannen werd de schaatsers een herstart onthouden na een grote valpartij in de eerste bocht.

Het kostte Nederland een medaille. Bovendien was in beide races van enige spanning of competitie nauwelijks nog sprake. Ook voor de neutrale toeschouwer was de lol er direct af. “Blijkbaar hebben ze daarvan geleerd, maar eenduidigheid is belangrijk. Ik heb het idee dat deze wedstrijd boven de pet gaat van de Japanse hoofdscheidsrechter”, stelt Otter.

Ook Van der Wart was verbaasd toen hij het fluitje hoorde in zijn B-finale, maar de schaatser haalde al snel zijn schouders erover op. “Het hoort erbij. Je gaat tot je kapot bent”, aldus Van der Wart over de herstart. “Ik was alleen over, dus dan is het een kwestie van de race afmaken. Het is jammer, in plaats van vijfde word ik nu zevende. Maar weer de top acht binnen komen was voor mij belangrijker.” 

Lees alles over de World Cup shorttrack in Sjanghai op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan