Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2014

Kramer ziet tien kilometer op WK niet zitten

Sven Kramer kan bij het KPN NK Allround komend weekeinde in Heerenveen onder meer een startbewijs afdwingen voor de 10.000 meter bij de WK afstanden half februari, ook in Thialf. De nummer twee van Sotsji 2014, achter Jorrit Bergsma, acht de kans echter groot dat hij afziet van deelname aan dit mondiale nummer.

Foto : Sander Chamid

De internationale schaatsunie (ISU) heeft tot onbegrip en ergernis bij schaatsers en coaches de zware 10 kilometer als eerste onderdeel op het wedstrijdprogramma geplaatst. Voor onder anderen Kramer, die bij de WK afstanden juist ook op de 1500 meter en 5000 meter wil vlammen, valt die vroege uithoudingsproef bijna niet te combineren met zijn latere WK-nummers.

"Dat is jammer'', liet Kramer dinsdag in Wolvega weten. "De ISU begint ineens de WK afstanden met de 10.000 meter, ziet dan dat er bijna niemand meer meedoet en zegt dan op een congres 'hup, weg ermee'. Dat is de hele tactiek die erachter zit. Zonde.''

Bergsma

Kramer juicht het debuut van stayer Jorrit Bergsma (olympisch kampioen 10.000 meter) bij het KPN NK Allround wel van harte toe. "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd'', zei hij. "Ik zie hem niet als mijn grootste concurrent voor de titel. Maar hij brengt zeker meer niveau op de vijf en tien kilometer in een allroundtoernooi."

"Wil hij mij gaan na-apen? Dat is natuurlijk nooit goed. Maar het is zeker zo dat door het kortere werk je topsnelheid hoger komt te liggen en daar profiteer je dan op de lange afstand ook weer van.''

Volgens Kramer zijn titelverdediger Koen Verweij, Jan Blokhuijsen (beiden Team Corendon) en teamgenoot Wouter olde Heuvel in Thialf zijn grootste rivalen. "Van Wouter weet ik het zeker, de vorm van Koen en Jan kan ik op dit moment moeilijk inschatten. Als ze alledrie hun normale niveau halen, zal het waarschijnlijk tussen ons vieren gaan.''

Volg alles rondom het KPN NK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan