Tickets
Shop
Nieuws 09 mei 2024

Nachtdieren komen bovendrijven in Rotterdam

Perfecte weersomstandigheden in een verder nat voorjaar, maar toch werd het nachtwerk op de eerste dag van het Daikin NK Baan/Weg in Rotterdam. Tegen middernacht werden de laatste finales gereden: in de afvalkoers waren de overwinningen voor Lianne van Loon en Christian Haasjes.

Foto : Hanneke Mennens

Wijlen nachtburgemeester Jules Deelder schreef ooit “Rotterdam is niet romantisch, heeft geen tijd voor flauwekul, is niet vatbaar voor suggesties en luistert niet naar slap gelul”. Met die instelling gaven de mannen en vrouwen van de lange adem er donderdagavond laat nog een klap op in de afvalkoers. Het gros van het publiek had Skeelerpiste Rotterdam inmiddels verlaten, de aanmoedigingen langs de baan kwamen enkel nog van direct betrokkenen van de rijders en rijdsters. 

Het ellenlange wachten werd gelukkig voor beloond met aantrekkelijke koersen op de baan die net voldoende in het licht gezet kon worden om de races veilig te verrijden. Bij de vrouwen nam topfavoriete Lianne van Loon het initiatief in de afvalkoers over vijftig ronden en liet zij zich niet verrassen. Een aanval van Jet Fransen werd gepareerd door Van Loon, die vervolgens zelf een snoeihard tempo voerde en de concurrentie bij de keel greep. Voor Van Loon was het haar tweede goud nadat ze eerder op de dag de 1000 meter won. Berber Vonk werd tweede terwijl Fransen het brons pakte voor Nikki Noordergraaf.

Bij de mannen maakte Christian Haasjes het soevereine ploegenspel van Bouwselect/De Haan Westerhoff af. Alleen Jordy van Workum kon nog enige tegenstand bieden, maar toen in de laatste ronden eenmaal een gaatje geslagen werd dankzij de opoffering van Ronald Haasjes, waren zijn jongere broer en Luc ter Haar vertrokken. Haasjes kreeg de overwinning achter zijn naam, zonde dat het grootste deel van het publiek deze koers niet gezien heeft. Van Workum eindigde achter Haasjes en Ter Haar op de bronzen plek.

Het zal de organisatie in de toekomst weer uitnodigen om na te denken over het wedstrijdformat van een dergelijk toernooi, al is het maar voor het welzijn van de rijders en de vele vrijwilligers die al bij dag en dauw in actie waren zodat de wedstrijden doorgang konden vinden.

Vrijdag gaat het Daikin NK Baan/Weg verder. Met de start om 10.00 uur zullen de laatste races nu ruim voor middernacht afgehaspeld worden, is de verwachting.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan