Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 mei 2024

Leegloop bij Japanse langebaanselectie, Fortunee Coffee terug in Topdivisie

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Leegloop Japanse langebaanselectie
Nadat de Winterspelen van 2014 dramatisch verlopen waren voor de Japanse ploeg met nul medailles, werd er een nationale ploeg opgericht. Met succes, want tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang werden vervolgens zes medailles gewonnen, in Beijing vijf. Maar na het vertrek van Johan de Wit twee jaar geleden loopt de ploeg langzaam leeg. Miho Takagi vertrok als eerste en startte met De Wit Team Gold. Een jaar later sloten Ayano Sato en Yuma Murakami namens Japan aan. Ook Seitaro Ichinohe verkoos zijn eigen weg boven de nationale selectie. Er zijn nu meer landgenoten die de Japanse ploeg verlaten: World Cup-winnaar 500 meter Wataru Morishige (foto boven), Taiyo Nonomura, Kazuya Yamada en Ryosuke Tsuchiya. Yamada zal schaatsen voor Wellnet, een IT-bedrijf in Sapporo, dat ook zijn oudere broer Masaya onder contract heeft. 

Fortune Coffee officieel terug in Topdivisie
Begin maart maakte ploegleider Remco Mik al bekend dat hij met Fortune Coffee de ambitie had terug te keren in de topdivisie, nu is het verzoek officieel ingewilligd door de KNSB. Heleen Docter, Iris Mulder en Kaat van Steekelenburg hebben alle drie een rugnummer voor de hoogste divisie ontvangen. Het team krijgt versterking van Eline van Voorden, die vorig jaar in de kleuren van PGM Bakker schaatste. Maaike Koelewijn, rijdster van het KNSB Talent Team Midden-Oost, afgelopen winter tweede in de beloftendivisie, sluit als wisselrijdster af en toe aan bij de formatie. Ook in de (corona)seizoenen 2020/2021 en 2021/2022 was Fortune Coffee onderdeel van het topdivisiepeloton. 

Jordan Belchos zwaait af
Met de woorden The End kondigt de Canadees Jordan Belchos op Instagram aan dat zijn schaatscarrière na zeventien jaar ten einde is. Het WK in eigen land is de laatste internationale race geweest voor de 34-jarige langebaanschaatser. Belchos behaalde zijn successen vooral op de teamonderdelen. De ploegenachtervolging leverde hem drie WK-medailles op, waarvan twee zilveren en een bronzen. In 2020 finishte hij als tweede op de mass start. Individueel was het seizoen 2019/2020 zijn beste, hij werd toen vijfde van de wereld op de vijf kilometer. Na de Winterspelen van Beijing verhuisde hij met zijn verloofde Valérie Maltais naar Quebec, waar beiden opgegroeid zijn en net de nieuwe overdekte ijsbaan werd geopend. 

Jeroen Straathof ontvangt Gouden Speld Leiden
Vanwege zijn tomeloze inzet voor de schaatssport in Nederland en in zijn eigen stad in het bijzonder heeft Jeroen Straathof afgelopen week de Gouden Speld van Leiden ontvangen. Straathof is de enige sporter ter wereld die deel heeft genomen aan de drie verschillende typen Olympische Spelen: in Lillehammer (1992) bond hij de ijzers onder voor de Winterspelen, hij werd paralympisch kampioen in Sydney (2000) als baanwielrenner met de visueel gehandicapte Jan Mulder en in Athene (2004) werd hij vijfde op de Zomerspelen op de teamachtervolging baanwielrennen.

De wereldkampioen 1500 meter van 1996 was na zijn carrière acht jaar voorzitter van IHCL, de shorttrackvereniging van Leiden. Ook zette hij zich op andere manieren in voor de sport. Hij was lid van de Atletencommissie van NOC*NSF, was betrokken bij Right To Play (een alternatief van Johann Olav Koss om met sport en spel de ontwikkeling en gezondheid van kinderen in achtergestelde gebieden te bevorderen) en stimuleerde de jeugd in Leiden en omgeving om te shorttracken. Momenteel is hij werkzaam bij de KNSB, waar hij verenigingen adviseert. 

Straathof, altijd zoekend naar verbeteringen voor de sport. | Foto : Martin de Jong

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan