Tickets
Shop
Kort door de bocht 21 mei 2024

10.000 handtekeningen voor Kardinge, Kroatië geeft EK Kunstrijden terug, Ilpendam eert Gonne Donker

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

10.000 handtekeningen voor IJsbaan Kardinge
Er zijn inmiddels 10.000 handtekeningen voor het behoud van IJsbaan Kardinge in Groningen. Onlangs werd een werkgroep opgericht om de ijsbaan een steuntje in de rug te geven. De gemeenteraad van de gemeente Groningen overweegt of het sportcomplex aan de oostkant van de stad in de toekomst ook zonder ijsbaan kan bestaan. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de vele verenigingen uit Groningen, Drenthe en Friesland die op wekelijkse basis gebruikmaken van de ijsbaan.

“Het ging zo snel nadat we de petitie hadden geplaatst”, zegt Piet Manning namens de werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge. “Binnen een dag stond de teller op 5.000 en na een week hadden we al over de 10.000 handtekeningen. De constatering dat vanuit de stad, de regio en heel Nederland steunbetuigingen kwamen, gaf ons aan dat we de juiste actie hebben ondernomen. Dat daar bovenop schaatstoppers van nu en het verleden alsmede diverse schaatsteams de moeite hebben genomen om de petitie te ondersteunen, geeft ons energie om door te werken voor het behoud van de ijsbaan in Groningen. Groningen kan simpelweg niet zonder ijsbaan. Dat werd de afgelopen week wel duidelijk.”

De petitie wordt volgende maand aangeboden aan de gemeenteraad, tot die tijd kan er nog getekend worden. Klik hier om de petitie te ondertekenen.

Geen EK Kunstschaatsen in Kroatië
De Kroatische federatie heeft zich teruggetrokken als organisator van het Europees Kampioenschap Kunstschaatsen. Het toernooi zou in Zagreb plaatshebben van  20 tot en met 26 januari 2025, maar is nu door onvoorziene omstandigheden gecanceld. De internationale schaatsunie ISU heeft nieuwe kandidaten opgeroepen zich te melden om het evenement over te nemen. 
Verder zijn de locaties en data bekendgemaakt voor de serie van de Junior Grand Prix'-wedstrijden:
Riga (Let) 28-31 augustus, Ostrava (Tsj) 4-7 september, Bangkok (Tha) 11-14 september, Istanboel (Tur) 18-21 september, Gdansk (Pol) 25-28 september, Ljubljana (Slv) 2-5 oktober, Wuxi (Chn) 9-12 oktober. 

Eerbetoon voor 'pionier' Gonne Donker
Gonne Donker, de eerste Nederlandse vrouw ooit die heeft deelgenomen aan een WK schaatsen, is postuum geëerd in haar geboortedorp Ilpendam (gemeente Waterland). Daar is onlangs een plein naar de rijdster hernoemd die in 1937 als vijfde eindigde op de mondiale titelstrijd. Een jaar later werd ze zesde, en bij haar derde optreden (in 1939) liep ze tegen een diskwalificatie aan. Als ze op de afsluitende vijf kilometer niet even in de verkeerde baan zou hebben geschaatst na een val, zou ze op die WK-editie tweede zijn geworden.

Donker emigreerde in 1952 met haar man naar Amerika waar ze op 5 februari 2005 op 86-jarige leeftijd overleed. Bij de onthulling van het naambordje van het plein, waarvoor haar oudste zoon speciaal was overgevlogen uit de VS, roemde burgemeester van Ilpendam, Maria van der Weelde, de voormalige inwoonster. “Gonne was een opmerkelijke vrouw die een stempel heeft gedrukt op de schaatsgeschiedenis van ons dorp en ver daarbuiten.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan