Tickets
Shop
Shorttrack 14 mei 2024

Jens van ’t Wout op de weg terug: ‘Loop voor op schema’

Zijn vader zag er streng op toe dat hij de eerste weken na zijn operatie écht rust hield en dat heeft Jens van ’t Wout geholpen. De behendige shorttracker heeft inmiddels een ‘walker’ om zijn been en loopt in zijn herstel voor op schema. Of hij op tijd is voor de eerste ijstrainingen? “Dat is de vraag.”

Foto : Dennis Kruijswijk/Shapevisions

Van ’t Wout werd tijdens de World Cup van Seoul onderuit gereden door een Koreaanse concurrent. Sindsdien kwakkelde hij met zijn enkel. In de rest van het seizoen verscheen hij af en toe op het ijs, sloeg heel wat wedstrijden over om er op het moment suprême te kunnen staan. Het WK in eigen land ging niet slecht, met zilver op de 1500 meter ging Van ’t Wout tevreden naar huis. Ook door rust na afloop van het WK verminderden de klachten niet. De specialist in het UMC in Amsterdam constateerde dat de enkelband afgescheurd was, waardoor een nieuwe operatie volgde.

Ruim een maand na zijn operatie loopt Van ’t Wout met een ‘walker’ om zijn been en kan hij de dagelijkse dingen weer doen. “Beetje lopen, krachttraining doen. En straks even proberen of ik kan fietsen”, zegt Van ’t Wout. Hij heeft net in Oudehaske zijn nieuwe racefiets in ontvangst genomen van CUBE, de nieuwe leverancier van TeamNL Shorttrack. De eerste weken na de operatie hield Van ’t Wout totale rust. “Moest van mijn vader”, voegt hij met een lach toe. “Lag elke dag zeker tien tot twaalf uur met mijn been omhoog, al het vocht moest weg. Mocht alleen naar de wc, verder werd alles voor me gedaan.”

En dat heeft resultaat. Hoewel er nog een brace om de enkel van de atleet zit, is de irritatie al een stuk minder aanwezig. “Heb nu al veel minder last van mijn enkel dan toen ik aan het trainen was. Als het goed is, kan ik nu veel beter schaatsen.” Want de Jens van ’t Wout die het WK in Rotterdam reed, was niet helemaal zichzelf. “Voelde geen stabiliteit, ik maakte veel missertjes, ben best vaak gevallen. Normaal val ik amper, nu was het zo lomp allemaal.” Dat het ging om een afgescheurde pees, werd ontdekt door dezelfde arts die ook Suzanne Schulting op de tafel had na haar val tijdens het WK. “De pees die mijn hak onder mijn voet hield, schoof letterlijk weg. Daardoor was alle druk ook weg uit mijn voet.”

Zijn huidige brace moet hij nog een kleine twee weken dragen voordat hij een nieuw exemplaar krijgt (‘Eigenlijk een strakke sok’). Dan kan Van ’t Wout net als zijn teamgenoten weer intensievere trainingen doen. “Mag ik weer hardlopen, over vijf weken kan ik weer schaatsen. Of ik dan meteen met de ploeg mee kan is nog afwachten. Dat gaat niet zozeer om de kracht, maar meer over het uit- en aantrekken van de schoen. Die pees hebben ze vastgehecht, dus dat moet echt goed vastzitten.”

Van ’t Wout kan na een onzekere winter niet wachten om weer te racen. “Ik moet geduld hebben tot het echt goed geheeld is, over vier weken zit ik weer bij de dokter in Amsterdam en weet ik hoe mijn zomer eruitziet.”

In CUBE Store Friesland in Oudehaske namen de leden van TeamNL Shorttrack dinsdag hun nieuwe fiets in ontvangst tijdens een speciaal georganiseerde launch party in de zaak van oud-marathonschaatser Haico Bouma. Op die nieuwe fietsen gaan de schaatsers van het team een groot deel van hun voorbereiding op het nieuwe seizoen afwerken.

“Twee redenen waarom fietsen ideaal is”, begint bondscoach Niels Kerstholt zijn uitleg. “In Nederland hebben we de luxe van een mooi vlak land waar je makkelijk herstelritjes kunt maken waarmee je de benen leeg kunt spoelen. Tegelijkertijd is het belangrijk voor het opbouwen van de basisconditie, het bijhouden van wattages om te zien hoe iemand er fysiek voor staat. In combinatie met andere factoren kunnen we een goed beeld krijgen.”

Friso Emons met zijn nieuwe fiets van CUBE. | Foto : Dennis Kruijswijk/Shapevisions

Belangrijk in de voorbereiding, maar ook tijdens het seizoen is de fiets van belang. “Dan zitten ze ook nog twee à drie keer per week op de fiets voor een herstel- of duurtraining. Je kunt gaan hardlopen of iets dergelijks, maar dat is een veel grotere belasting. Ik ben om die reden wel fan van het fietsen.”

Wil jij net als TeamNL Shorttrack ook gebruik maken van mooie CUBE producten, dat kan! Laat ons weten wie jouw favoriete TeamNL shorttracker is én maak kans op handige CUBE artikelen voor tijdens het fietsen. Klik hier en doe mee!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan