Tickets
Shop
Kunstschaatsen 22 mrt 2024

Canadees paar brengt thuispubliek in extase door wereldtitel

Canada regeerde voor eigen publiek in de parenstrijd op het WK kunstschaatsen. Deanna Stellato-Dudek en Maxime Deschamps vormen een relatief oud koppel, maar zijn allerminst versleten. Dat bleek in het uitverkochte Bell Center van Montréal waar de twee op knappe wijze de wereldkampioenen van verleden jaar, Riku Miura en Ryuichi Kihara, achter zich lieten. Het was acht jaar geleden dat een Canadees paar beslag legde op de mondiale titel. Daria Danilova en Michel Tsiba, de Nederlandse deelnemers, werden veertiende.

Foto : @ISU - International Skating Union

Het winnende duo (boven op de foto), respectievelijk veertig en 32 jaar oud, legde de basis voor de bijzondere prestatie tijdens de korte kür van donderdag. Daarin troefden ze de favorieten met een duidelijk verschil af. Ook het vrije programma bleek een schot in de roos, want met een nieuwe topscore van 144.08 punten deden Stellato en Deschamps het bijna net zo goed als de nummer 1 op het tweede onderdeel, de Japanners dus: 144.35.

Zodoende bleef de voorsprong in het algemeen klassement intact - 221.56 punten om 217.88 – en was het goud binnen. Stellato, die tot 2019 uitkwam voor het land waar ze is geboren (Amerika), is nu de oudste vrouw die in een kunstschaatsdiscipline wereldkampioene is geworden. “Ik hoop dat dit andere sporters inspireert om door te gaan zolang ze hun potentieel nog niet hebben bereikt", sprak ze. 

De onttroonde kampioenen uit Japan, Miura/ Kihara. | Foto : @ISU - International Skating Union

“Aan het einde van onze rit voelde ik enorm veel trots”, verklaarde haar dolgelukkige schaatspartner Deschamps. “Deanna was ziek, onze training verliep moeizaam, maar we zijn erin blijven geloven. Deanna is een vechter. Het enige wat ik na onze kür nog kon uitbrengen, waren drie woorden: we did it!  Geweldig om te winnen terwijl er vrienden en familie aanwezig zijn. Dit moment vergeet ik de rest van mijn leven niet meer.”

Het Nederlandse stel Daria Danilova en Michel Tsiba leverde een prima resultaat. Voor de uitvoering van hun vrije programma kregen de twee 113.17 punten. Dat bracht hun totaalscore op 172.24 punten, goed voor de veertiende plaats in het veld van twintig paren. Na de korte kür stonden Danilova en Tsiba nog als zeventiende genoteerd.

Michel draagt Daria op handen, zoveel is wel duidelijk. | Foto : @ISU - International Skating Union

“We moesten als eerste paar het ijs op en dan is het een gegeven dat je niet snel hoge componenten zult krijgen van de jury”, liet Tsiba weten. “Dat is dan ook niet gebeurd. Technisch was ons optreden sterk, wat ons in staat stelde enkele plekken te stijgen. Nu gaan uitrusten van het seizoen en dan opnieuw keihard aan het werk. Deze uitslag is een goede fundering voor de toekomst. We hebben er vertrouwen in.”

De uitslag van het paarrijden is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan