Tickets
Shop
Kort door de bocht 10 jun 2024

Sterren dansen op het ijs in ISU Grand Prix

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

ISU Grand Prix: anderhalve maand van sterren dansen op het ijs 
Van het Texaanse Allen tot Grenoble in Frankrijk: de beste kunstschaatsers ter wereld  duiken komende winter weer overal op voor de prestigieuze ISU Grand Prix. Zes toernooien leiden de grote finale, van 5 tot en met 8 december in Grenoble, in. Het schema van de wedstrijden ziet er als volgt uit: Skate America in Allen trapt de serie af (18-12 oktober), Skate Canada International in Halifax (25-27 oktober) volgt als tweede, daarna is de Grand Prix de France in Angers (1-3 november) aan de beurt, gevolgd door de NHK Trophy in Tokio van 8 t/m 10 november. De Finlandia Trophy (Helsinki staat van 15 t/m 17 november op de kalender, de Cup of China heeft plaats in Chongqing (22-24 november), waarna Grenoble de finale huisvest van 5 tot en met 8 december.

Elk evenement weet zich verzekerd van de aanwezigheid van sterren in het deelnemersveld. Zo beginnen Madison Chock en Evan Bates (VS), tweevoudig wereldkampioenen ijsdansen hun seizoen in Texas, net als de wereldkampioen solo, Ilia Malinin,  Het Japanse koppel Riku Miura/ Ryuichi Kihara, winnaar van WK-zilver, keert terug in de Grand Prix die vorig jaar werd geskipt door het tweetal wegens blessureleed.  Anastasiia Metelkina en Luka Berulava uit Georgië, de wereldkampioenen bij de junioren, debuteren in Allen als seniorduo.

Kaori Sakamoto. | Foto : ISU

Skate Canada verwelkomt drievoudig wereldkampioene solorijden Kaori Sakamoto, Ilia Malinin opnieuw en ook de Koreaanse Junhwan Cha (zilver op het WK van 2023),  Alysa Liu (VS, brons WK 2022) zijn van de partij. Aan het paarrijden in Halifax doen onder anderen de wereldkampioenen van 2024 mee, Deanna Stellato-Dudek/ Maxime Deschamps uit Canada, net als de besten van Europa Lucrezia Beccari/ Matteo Guarise. Ook op de lijst van deelnemers: ons Nederlandse paar Daria Danilova en Michel Tsiba.

De fans bij de Grand Prix van Angers kunnen genieten van de Europees solokampioen uit eigen land,  Adam Siao Him Fa en zijn concurrent Aleksandr Selevko (Est) die zilver won op het EK. Loena Hendrickx, Europa's beste vrouw, krijgt te maken met haar voorgangster Anastasiia Gubanova uit Georgië. Tweevoudig Europees kampioen ijsdansen, het Italiaanse stel Charlene Guignard/ Marco Fabbri, zijn ook present in Angers.

De Japanner Yuma Kagiyama, goed voor zilver op de Winterspelen (en drie keer tijdens  een WK) in het solorijden, zal de NHK Trophy van Tokio ongetwijfeld in vuur en vlam zetten, samen met de winnaar van het Vier Continenten kampioenschap in 2023,  Kao Miura, Kaori Sakamoto en Mone Chiba, de kampioene van de vier continenten afgelopen seizoen.

Yuma Kagiyama. | Foto : International Skating Union

Kagiyama prijkt eveneens op het affiche van de Finlandia Trophy. Naast de deelname van de Zwitser Lukas Britschgi (brons op EK, solo), geven Loena Hendrickx, Isabeau Levito (VS) en de winnaar van de Grand Prix finale in 2022, Mai Mihara uit Japan, acte de presence. Stellato-Dudek/ Deschamps staan het hoogst genoteerd bij het paarrijden; Gilles/ Poirier and Fear/ Gibson voeren het veld aan in het ijsdansen. 

De Cup of China in Chongqing heeft Siao Him Fa, tweevoudig winnaar van brons en thuisrijder Boyang Jin, Mone Chiba, en Chaeyeon Kim als publiekstrekkers. Hase/ Volodin is de blikvanger in het paarrijden, terwijl aan het ijsdansen in elk geval het duo Guignard/ Fabbri (Ita) meedoet

Veel talenten op het podium in Almere
Zaterdag stond een klein peloton aan de start van de derde Baan-/Wegwedstrijd in Almere, omdat verschillende rijders de competitie oversloegen om te kunnen trainen. Het bood de kans aan de talenten. Jet Fransen, eerstejaars seniore van 21, stond deze zomer al enkele malen op het podium en eindigde voor het eerst bovenaan de ranglijst. Zowel de 1000 meter als de puntenkoers schreef ze op haar naam. Amber van der Meijden en Sofia Schilder werden tweede en derde op de 1000 meter, op de puntenkoers wisselden de twee leeftijdsgenoten van 17 jaar van positie. Bret Groot, 21 jaar en afkomstig uit Almere, eiste de 1000 meter op. Zowel de 19-jarige Seth Verbeek als de 32-jarige Wessel Schilders verzamelden twintig punten op de puntenkoers, de overwinning kwam op naam van Schilders..


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan