Tickets
Shop
Shorttrack 06 jun 2024

Inlineskatetraining geeft nieuwe impuls aan shorttrackers

Over de Friese plattelandswegen rolden woensdagochtend Xandra en Michelle Velzeboer en Hugo Bosma met een snelheid van 35 kilometer per uur. De shorttrackers van TeamNL zochten in de zomer naar andere trainingsvormen en kwamen zo uit op het inlineskaten.

Foto : KNSB / Shapevisions

Een keer per week maakt een droogtraining plaats voor het inlineskaten. Met name de vrouwen - naast de zusjes Velzeboer haken ook Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Angel Daleman regelmatig aan – zochten de nieuwe impuls. “Bij allebei de trainingsvormen werken we aan de schaatshouding, maar dit is dynamischer. Je gebruikt andere spieren en omdat je rolt voelt het beter aan. Droogtraining daarentegen is heel statisch”, legt Xandra Velzeboer het verschil tussen beide vormen uit.

Zij klopte dit voorjaar bij bondscoach Niels Kerstholt aan met de wens te gaan inlineskaten. “Met Niels besprak ik het programma en beiden vonden we het een goed idee om af en toe te skeeleren. Als juniore heb ik het veel gedaan en tot ongeveer mijn veertiende reed ik wedstrijden op het asfalt, waaronder de landelijke competitie en enkele Europacups. Mede door de zware punten- en afvalkoersen was het een goede training voor mij in de zomer. Omdat ik het shorttracken heel leuk vond en ik daar veel vooruitgang boekte, ben ik met skeeleren gestopt.”

Terug bij de sport waar ze als juniore op het hoogste niveau reed. | Foto : KNSB / Shapevisions

Na vijf winters bij de nationale trainingsselectie was Velzeboer op zoek naar een nieuwe trainingsvorm. “Kracht-, atletiek- en droogtrainingen gecombineerd met fietsen en nu het skeeleren zorgt voor de afwisseling. De langebaanploegen doen het veel, evenals de shorttrackers bij de KNSB Talent Teams.”

Ze benadert de sport anders dan het shorttracken. “In de winter ben je heel kritisch wat betreft je techniek. Je bent druk bezig met hoe het voelt op het ijs en je wilt het gelijk op orde hebben. Nu zijn we aan het opbouwen en is het fijn ontspannen te kunnen rijden. We trainen nog steeds heel hard, maar zijn minder gefocust op het gevoel”, vertelt Velzeboer, die met plezier rondrijdt en tevreden is over haar huidige vorm.

Ook haar zusje Michelle volgt enkele skeelertrainingen in de zomer. | Foto : KNSB / Shapevisions

Bij mooi weer worden er intervallen gedaan op een rustige Friese weg, bij regen wijken ze uit naar de baan in Heerenveen. “Daar moet je je aanpassen aan de bochten. Want waar je met het shorttracken veel druk hebt, is dat met het inlineskaten niet zo. De weg heeft mijn voorkeur, ook omdat je dan lekker buiten kunt trainen.”

“Na al die jaren was de eerste training eventjes wennen. Toen ik als inlineskatester wedstrijden reed, was ik bezig met mezelf verbeteren in die sport. Nu doe ik het in dienst van het shorttracken.” Bang dat het inlineskaten ten koste gaat van het shorttracken is de Culemborgse niet. “Ik probeer me aan de schaatstechniek te houden. Bovendien ben ik ervaren genoeg om het los van elkaar te houden. Ik ga niet op het ijs iets heel anders doen omdat ik geskeelerd heb.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan