Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 jan 2024

Angel Daleman verovert goud, Jordan Stolz rijdt record Shani Davis uit de boeken

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : TeamNL / Jorn Holwerda

Angel Daleman pakt eerste langebaangoud op Winter Youth Olympics 
Angel Daleman heeft maandag haar eerste gouden medaille gepakt op de Winter Youth Olympics in Gangwon (Zuid-Korea). De tiener was op de 500 meter van de langebaan ruim de snelste in het veld van 32 deelnemers. Met 39,28 pakte ze overtuigend goud voor de Koreaanse Huidan Jung en de Japanse Waka Sasabuchi. Jasmijn Veenhuis eindigde met 41,49 op de twaalfde plek. 

Daleman moet maandag later op de dag nogmaals in actie komen. De Leiderdorpse combineert het langebaanschaatsen in Zuid-Korea met het shorttracken. Op de korte baan dwong ze eerder op de dag al kwalificatie af voor de kwartfinales op de 500 meter. De finales van dat onderdeel worden maandag ook verreden. 

Bij de jongens kon de onfortuinlijke Sem Spruit zich niet mengen in de strijd om de medailles. Hij kwam ten val op de 500 meter. Geophrey Coenraad ging het beter af. De 16-jarige sprinter uit Goirle eindigde op de zesde plaats, hij finishte in 37,29. Het goud was voor de Duitser Finn Sonnekalb (36,61) voor Miika Johan Klevstuen (36,79) uit Noorwegen en Seonung Shin (37,13) uit Zuid-Korea.

Uitslagen van de Winter Youth Olympics staan hier.

Jordan Stolz rijdt Amerikaans record op de 1000 meter uit de boeken 
Jordan Stolz heeft op het Vier Continenten Toernooi in Salt Lake City het oude Amerikaanse record van Shani Davis uit de boeken gereden. Op de 1000 meter reed hij zondag 1.06,27, anderhalve tiende rapper dan de tijd die in 2009 goed was voor een wereldrecord. Die referentie van Davis gold tien jaar lang als de snelste tijd ter wereld totdat Kjeld Nuis in 2019 harder reed. De tijd van Stolz was vanzelfsprekend goed voor goud op de 1000 meter.

Davis en Stolz hebben een verleden met elkaar. In de pupillentijd van het grote schaatstalent was de voormalige wereldrecordhouder zijn coach. “Ik ben blij met dit record, maar weet niet of dat voor Shani ook het geval is”, grapte Stolz na afloop. “Hij gaat me er zeker over aanspreken, misschien gaat hij zelfs weer beginnen met schaatsen.” Als het aan de 19-jarige schaatser ligt, blijft zijn huidige record niet lang staan. “Het kan sneller”, weet hij. “Mijn opening was goed, maar de tweede binnenbocht was ik iets te voorzichtig. Het was lastig daar snel te zijn, weg te blijven van de blokken. Ik had geduld, kon iets ontspannen op de kruising en kon de buitenbocht goed aanvallen. Toen kwam Nonomura onderdoor en wist ik dat het niet hard genoeg ging. Ik gaf alles wat ik had in de laatste ronde.”

Bij de vrouwen weet Jutta Leerdam wat ze volgende week kan verwachten: Miho Takagi was de snelste, zij pakte haar tweede goud in wederom de beste seizoenstijd. Met 1.12,35 was ze drie tienden rapper dan Kimi Goetz. De grote gouddelver van de slotdag van het Vier Continenten Toernooi was Ivanie Blondin. Zij pakte goud op de mass start en maakte deel uit van het Canadese trio op de ploegenachtervolging.

Bij de mannen waren de Amerikanen snel op de ploegenachtervolging. Met 3.36,80 zaten ze zo’n twee seconden boven het nieuwe wereldrecord van Noorwegen, gereden tijdens het EK Afstanden. 

Snelste ronde ooit voor Jae-Won Chung
De mass start op het Vier Continenten Toernooi was een prooi voor de Zuid-Koreaan Jae-Won Chung. Normaal gesproken niet zo bijzonder, maar zijn laatste ronde was een bijzondere. De 22-jarige klokte in zijn laatste ronde een 22,9 en was daarmee de eerste die onder de grens van 23 seconden gereden heeft. Chung nam het goud in ontvangst voor Shomu Sasaki en Antoinet Gélines-Beaulieu.

Voor het eerst in 15 jaar weer Vlaams kampioenschap op natuurijs 
In Nederland konden geen wedstrijden gehouden worden op open water, maar de Belgen zijn er in geslaagd om een heus Vlaams kampioenschap op natuurijs te houden. Op de Bleukensweide bij Leest werd het ijs zodanig geprepareerd dat een baan van 800 meter uitgezet kon worden. Daar werd zaterdagochtend een wedstrijd gehouden over dertig ronden (24 kilometer). Bij de mannen was Tom Mulder – de voor Nederland uitkomende rijder uit Leuven – de snelste.

"Het was zwaar”, liet Mulder optekenen bij Sporza. "Het ijs is heel ruw en hobbelig en er zaten op sommige plekken scheuren in. Zo kwam je af en toe met je voet in het water te zitten. Maar het was wel leuk om een keer écht te kunnen schaatsen. Het was niet mijn moeilijkste zege, maar wel een van mijn mooiste. Ik heb vanavond nog een wedstrijd in Eindhoven, dus ik had de boodschap gekregen het rustig aan te doen." Bij de vrouwen was de overwinning voor Annelies Van Miert. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan