Tickets
Shop
Langebaan 29 jan 2024

Ben van der Burg: 'Schaatsen? Pas leuk als er niet-geprogrammeerde dingen gebeuren'

Met Ben van der Burg blikken we terug op de World Cup in Salt Lake City waar te veel gebeurde om het allemaal de revue te laten passeren. Ben genoot van Jutta's tranen, van Jordans record, van het gemak waarmee Tim Prins wereldrecordrondjes reed; hij was vooral weg van de niet-geprogrammeerde dingen. Want die maken de sport.

Foto : @International Skating Union (ISU)

“Een rondje 24,1 en dan een van 25,0. Dat kan helemaal niet, wiskundig is dat onmogelijk. Dat kun je niet programmeren voor een schaatser, ook in het geval van Jordan Stolz en zijn ongelooflijke wereldrecord niet. Daarom wordt het zo gaaf en is de sport leuk. Vogelpoep op het ijs, een rondje te weinig rijden, transponder vergeten, een enkel hebben waar niets mee kunt en twee dagen later gewoon zilver ophalen. Er gebeurt van alles. Geweldig!

We zoeken naar zaken die niet geprogrammeerd zijn, omdat schaatsen juist een sport is waarin de mensen tot robotten worden gemaakt. Je moet op schema’s rijden. Het is schaatsen in een vrieskist, op tijd. Je moet de bocht goed aansnijden. Alles wat iemand tot een mens maakt wordt geëlimineerd. Dus speur je naar de ongewone dingen. Sven Kramer werd zo goed dat hij elke keer won. Schaatsen kijken met hem werd saai. Hij greep zijn 33e wereldtitel. Of was hij al toe aan de 87e? Niemand wist het op een gegeven moment nog. Het was geprogrammeerd winnen. Totdat hij er in 2007 een wereldrecord uit knalde, uit boosheid. Toen veranderde Sven weer in een mens.

Weet je, ik zal eens een paar namen noemen van het voorbije weekend. Stolz, natuurlijk Stolz. Het kan niet, maar hij rijdt wel álle afstanden. En het liefst nog direct na elkaar. Geen woorden mooi, zo schitterend. Huilen met Jutta, dan leef je toch mee? Mijn hele familie zat bij me thuis te snikken op de bank. Jutta liet zien hoe pijn eruitziet, terwijl allerlei mensen roepen ‘Ach, meisje, stop er even mee. Het is hartstikke goed voor je, kind, wanneer je er voorlopig een punt achter zet. Een jaartje wat minder, wat geeft het als je het grote plaatje van een hele carrière bekijkt?’ Je moet slechte momenten hebben om uiteindelijk beter te worden.

Jutta had kunnen luisteren naar die adviezen. Wat doet ze na die écht slechte eerste 1000 meter? Ze stapt de dag erna het ijs weer op en rijdt. De dag erna opnieuw. Ik vind dat een mooie mentaliteit. Net als Femke Kok. Wat een meisje, ze had vrijdag te veel gedaan als warming-up voor de eerste 1000 meter. Dat geloof je toch niet, hahah! Als die Jackson niet zo in de weg schaatst, wint ze die tweede 1000 meter. Wat die Amerikaanse deed, was niet een beetje dom. Dat was verschrikkelijk dom. De echte killer scheldt zo’n type helemaal verrot. Nee, Femke niet, die verdiende mijn sympathie door het onverwachte. Ze begreep Jackson en vond het niet erg. Dat houd je niet voor mogelijk en inderdaad, daarom is dat zo vertederend.

Ben: "Femke Kok begreep Erin Jackson en vond haar actie niet erg. Prachtig toch?"

Femke en Jutta hebben ervoor gezorgd dat ik ook met aandacht de sprintnummers van de vrouwen volg. Jaren achtereen deden de Nederlandse schaatssters niet mee. Kwam er een op 37,4 uit, dacht ik Oh ja, prima. Nu vechten ze mee om de prijzen. Dat willen wij, de fans in Nederland. Tegelijkertijd is het absoluut geen ramp dat Stolz dadelijk op het WK in Calgary na de 500, 1000 en 1500 meter goud ophaalt. Mits hij wel een keer iets belachelijks uithaalt wat niet kan, snap je? Twee rondjes van 24,1 en 25,0: niet normaal. B-e-l-a-c-h-e-l-i-j-k hard. Trouwens, wat Kulizhnikov presteerde toen hij in 2020 1.05,6 schaatste, kon niet. Niet te programmeren. Des te gaver joh."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan