Tickets
Shop
Video / ijsbrekers 08 feb 2024

‘Schorsing Russisch kunstrijdster Valieva te lang geduurd’

Tijdens de 'Champions for Health Expo', een congres georganiseerd door de Tiffin University en de City of Fort Myers, Florida, werd een panelgesprek gehouden over olympische thema’s. De CEO van de Amerikaanse meerkampbond en lid van het olympisch comité in de Verenigde Staten, Rob Stull, en raadslid van de City of Fort Myers en vijfvoudig olympiër, Liston Bochette, deelden hun perspectieven over de recente schorsing van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva.

Rob Stull, die olympisch zilver won op het teamonderdeel van de meerkamp in 1984, uitte zijn medeleven met Valieva. Hij is ervan overtuigd dat ze waarschijnlijk geen idee had van de situatie. Stull benadrukte echter dat de verantwoordelijkheid voor wat er in het lichaam van een atleet zit, uiteindelijk bij de sporter zelf ligt, ongeacht hoe de stoffen daar terecht zijn gekomen. “Atleten worden geadviseerd gedurende het hele jaar uiterst voorzichtig te zijn met hun voedsel- en medicijninname. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun acties”, legt de drievoudig olympiër uit.

Dr. Liston D. Bochette III, die fungeerde als Secretaris-Generaal van de World Olympians Association en lid is van de IOC-atletencommissie, voegde eraan toe dat de schorsing van kunstrijdster Valieva niet uniek is. Volgens hem toont het de integriteit van het systeem in de sport. Hij wees op eerdere gevallen waarin medailles opnieuw werden verdeeld vanwege verschillende redenen. Het toont aan dat er een formeel proces is om te volgen bij dergelijke kwesties. “De vraag blijft echter of de beslissing gerechtvaardigd is”, aldus Bochette.

Bekijk hier de video waar de reacties van Stull en Bochette te zien zijn:

Stull vertelt hoe er vanuit de Verenigde Staten gereageerd is op de schorsing van Kamila Valieva. “De CEO, Sarah Hirshland, heeft een bericht naar het Amerikaans Olympisch Comité gestuurd, waarin ze de vastberadenheid en het geduld van het Amerikaanse team heeft benadrukt. Zij verdienen de gouden medaille.”

Volgens Stull is het mooi als de Amerikaanse kunstrijders de medaille tijdens de Olympische Spelen in Parijs ontvangen aankomende zomer. Dit onderstreept het belang van niet alleen het winnen van de medaille, maar ook van de manier waarop deze wordt ontvangen met aanwezigheid van alle fans.

Als voormalig atleten deelde zowel Stull als Bochette hun medeleven met atleten die betrokken zijn bij dergelijke situaties, maar ze benadrukken het belang van eerlijke concurrentie en het voorkomen van valsspelen. Ze concludeerden dat - hoewel het ontvangen van een medaille altijd een eer is – het idealiter via een eerlijk en schoon traject verloopt. Het bevordert de integriteit van de sport.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan