Tickets
Shop
Langebaan 15 feb 2024

Patrick Roest heeft het winnen van WK-goud onder de knie

Prolongatie van de wereldtitel op de 5 kilometer is voor Patrick Roest niet meer dan de bevestiging van wat hij eigenlijk al wist. De emotionele wereldtitel van een jaar geleden in Heerenveen was een bevrijding. Na een seizoen waarin hij vrijwel alle 5 kilometers won, heeft hij nu ook het winnen van WK-goud onder de knie.

Foto : Soenar Chamid

Je zou de wereldtitel van Roest op de 5000 meter best kunnen omschrijven als zakelijk, degelijk: gewoon goed. Met 6.07,28 dook hij een dikke seconde onder de tijd die Davide Ghiotto even daarvoor gereden had. Waar Roest in de World Cups dit seizoen regelmatig een tijd moest zetten of zelfs tegen Ghiotto reed, kon hij nu kijken welke tijd gereden werd door de sterke Italiaan. “Ik reed op zijn schema, maar dit was wat ik kon. Gewoon lekker dat ik er net onder zat. Ik weet dat ik bij de opening best veel winst pak, daarna lever ik steeds iets in. Ik kan vertrouwen op de laatste rondjes en wist dat het genoeg was.” 

Vorig jaar was het ‘heel bijzonder’, de wereldtitel van vandaag is ‘lekker’. “Omdat het voor de tweede keer lukt”, aldus Roest. “De druk van buitenaf is minder, maar ik zet mezelf wel onder druk. Het niveau ligt ook. Als het moet, dan lukt het.” Daarmee is het WK-trauma dat Roest een paar jaar in zijn greep hield wel verleden tijd, hij heeft het winnen van WK-goud onder de knie. “Misschien wel”, erkende hij. “Ik ben blij dat ik dit seizoen weinig heb laten liggen, vooral op de momenten dat het nodig is. Het geeft rust, ik kan met minder stress starten. Zenuwen zijn er altijd, maar weet wat ik moet doen. Als je daarop kunt vertrouwen, begin je heel anders aan de wedstrijden.” 

Wat het verschil is met die eerdere periode uit de carrière van Roest? Het is moeilijk daar een vinger op te leggen. Maar de man uit Lekkerkerk komt altijd terug op het codewoord: Vertrouwen. “Ik kon het vroeger ook, maar kwam het er niet altijd uit. Op het moment dat het moest, weigerden de benen. Sinds vorig jaar zit ik beter in mijn vel.” 

De volgende horde voor Roest is de 10 kilometer. Op die afstand legde hij het eerder dit seizoen in Stavanger nog af tegen de Italiaanse regerend wereldkampioen. “Ghiotto maakte het me vandaag lastig, dat wil ik op de 10 bij hem doen”, ging Roest verder. “Hij is de favoriet, won de World Cup best dik. Hij is de regerend wereldkampioen. Je mag wel zeggen dat hij de favoriet is. Ik moet proberen het hem moeilijk te maken.” Wordt vervolgd...

Uitslagen van het WK Afstanden staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan