Tickets
Shop
Kort door de bocht 26 feb 2024

Stolz kiest voor WK Allround, brons voor Daleman, Dedden en Van Beijnum stoppen

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Jordan Stolz kiest voor WK Allround in Inzell 
Jordan Stolz rijdt volgend weekend in Inzell alleen het WK Allround. Dat is de conclusie van overleg met coach Bob Corby. Stolz vindt het allroundtoernooi prestigieuzer, maar twijfelde of hij ook het sprinttoernooi ernaast wilde rijden. Inmiddels is de kogel door de kerk en rijdt de zesvoudig wereldkampioen alleen het allroundtoernooi, verklaart Corby in gesprek met De Telegraaf. “Jordan heeft besloten alleen het WK Allround te rijden, omdat ik hem heb kunnen overtuigen dat hij op het WK Sprint niets te bewijzen heeft. Het is gewoon moeilijk om acht races in vier dagen te schaatsen. Als deze schaatsweek was begonnen met het WK allround, dan had hij wel aan beide toernooien meegedaan. Het is gewoon moeilijk om het beste van jezelf te laten zien, om je beste prestaties te leveren, als je aan alles mee wilt doen.” 

Volgens berekeningen van insiders heeft Stolz met zijn sterke 500 en 1500 meter een reëele kans op WK-goud in Inzell. Zijn voorsprong op die beide afstanden is dusdanig groot dat hij op de 5 en 10 kilometer geen uitzonderlijke tijden hoeft te rijden om kans te maken op de zege. In Calgary sprak Stolz over dat hij de grote vierkamp in het schaatsen prestigieuzer vindt. “De beste schaatsers ter wereld zijn een keer wereldkampioen allround geweest. Eric Heiden, Shani Davis en Rintje Ritsma. Daarom spreekt dat kampioenschap me meer aan.” 

Brons voor Angel Daleman WK Junioren Shorttrack
In het Poolse Gdansk heeft Angel Daleman een plak gewonnen op het WK Shorttrack voor junioren. Na haar zes wereldtitels op de langebaanvariant was er op de shorttrackbaan een derde plaats op de 1000 meter voor het multitalent. In de herstart van de finale viel ze, maar omdat twee shorttracksters een penalty kregen, kreeg ze toch de bronzen medaille omgehangen. Op de 500 meter verscheen ze ook in de A-finale, maar werd daar vijfde. Voor Bas van der Valk eindigde het toernooi in mineur. In de kwartfinales van de 1000 meter bleef zijn schaats haken achter een blokje en met gips om zijn been verliet hij Polen. 

Daleman in actie op het WK Junioren. | Foto : ISU

Ineke Dedden neemt afscheid van marathonpeloton
Geruchten over haar afscheiden deden al een tijd de ronde, nu heeft de vrouw in kwestie het zelf ook bevestigd. Op haar Instagram laat Ineke Dedden weten dat ze komend weekend in Leeuwarden haar laatste marathon in de Topdivisie rijdt. Dedden was zondag tijdens de Grand Prix Finale in Luleå nog lang in de aanval, maar kreeg niet het ultieme afscheidscadeau. Haar teamgenote Esther Kiel ging aan de haal met de overwinning.

Ineke Dedden reed dit weekend in Zweden nog in de aanval. | Foto : Neeke Smit

Dedden reed elf seizoenen op het hoogste niveau van de marathonsport, altijd voor de ploeg van Eelco Hoekstra (eerst Palet dat later opging in BDM-BTZ). Tweemaal won ze het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs, in totaal wist ze zeven Grand Prix-overwinningen te behalen. Dedden won eerder deze maand in Amsterdam nog de Jaap Eden Trofee. In totaal stond ze 21 keer op het podium van kunstijswedstrijden. Ze haalde acht overwinningen.

Eerder gaf ook Merel Bosma al aan dat ze de formatie van Eelco Kooistra verlaat. De overgebleven vrouwen, Elsemieke van Maaren, Esther Kiel en Gioya Lancee, zullen komend seizoen uitkomen voor Puur ICT-BDZ, want na het stoppen van BDM heeft de ploeg een nieuwe geldschieter gevonden in de ICT-specialist. Ploegleider Eelco Kooistra is verheugd over de nieuwe hoofdsponsor: “Nadat BDM had aangegeven te stoppen, kwamen we snel in contact met Puur ICT, de werkgever van Esther Kiel. Het eerste gesprek voelde direct goed. Puur ICT is een energiek bedrijf dat de verbinding wil leggen tussen personeel, zakenrelaties en het schaatsteam.”

Marit van Beijnum stopt
Sprintster Marit van Beijnum heeft via Instagram laten weten te stoppen met schaatsen. De 23-jarige rijdster van Gewest Fryslân meldt dat het tijd is voor nieuwe avonturen in haar leven. Van Beijnum combineerde in haar juniorentijd de langebaan met het inlineskaten en vertegenwoordigde Nederland op wieltjes tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Ook werd ze meerdere malen nationaal kampioene junioren bij het inlineskaten. Later besloot ze zich volledig te focussen op de langebaan, waar ze vaste waarde was op NK's in Thialf. Wel maakte ze nog een uitstapje naar het skeeleren, in 2022 won ze het Daikin NK 100 meter in het Vondelpark. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan