Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2024

In het kielzog van Angel Daleman pakt Meike Veen driemaal brons

Op de zaterdag van het WK Junioren veroverde Angel Daleman haar derde en vierde gouden medaille door de 1000 meter en het allroundklassement op haar naam te schrijven. Meike Veen reed in twee dagen tijd naar drie bronzen medailles. Hoe ze van World Cup-debutante uitgroeide tot koningin van het (voor)seizoen, zichzelf keer op keer verbaasde, maar op het moment suprême niet in topvorm verkeerde.

Foto : ISU

Vijfmaal prijkte de naam van Meike Veen dit seizoen bovenaan de ranking na een wereldbekerrace, op de 1500 meter was ze internationaal zelfs ongeslagen. Dat ze na twee dagen WK genoegen moet nemen met drie keer brons – naast de 1000 en 1500 meter ook in het allroundklassement – stemt haar niet tevreden. “De gehele week voel ik me al niet honderd procent, waardoor ik niet topfit aan de start sta. Mijn openingen zijn goed, maar daarna is de tank snel leeg. Ik mis de energie en kracht die ik normaal wel heb.”

Het verblijf in Japan heeft daaraan bijgedragen. “Het komt door de reis. Alles is heel anders hier, ook het eten. Domme pech. Ik heb eraan gedaan wat ik kon. Goed slapen, veel vitamines slikken en energie sparen. Natuurlijk baal ik, maar desondanks ben ik blij dat ik in deze vorm toch nog zulke resultaten behaal.”

Want hoewel Veen gehoopt had mee te kunnen strijden om het goud, is het geen schande om op haar eerste WK Junioren brons te winnen achter onder meer Angel Daleman. “Langzamerhand komt het trotse gevoel. Ik ben wel derde van de wereld. Dat is heel vet. Onder deze omstandigheden moet ik daar blij mee zijn. Sowieso is het heel gaaf om zo’n toernooi mee te maken. Vorige week hebben wie hier al geschaatst tijdens de laatste World Cup. Alles lijkt hetzelfde als dat weekend, maar dit is hét WK. Mijn ouders zijn speciaal gekomen om mij aan te moedigen, superleuk.”

Vet, gaaf, superleuk: Veen geniet ondanks haar mindere vorm van het WK. | Foto : ISU

Voor de Groningse is het een bijzonder avontuur in Japan. “Ik had nog nooit zo lang in het vliegtuig gezeten. Het is heel gek om zo ver van huis te zijn in zo’n bijzonder land. De mensen zijn hier heel aardig en beleefd. Als iets niet helemaal goed gaat, komen ze tien keer hun excuses aanbieden, gaan ze bijna voor je knielen. En het lijkt wel alsof de Japanse schaatssters fan van ons zijn. Sommigen rijden mij eraf en dan blijven ze maar herhalen hoe goed ik ben. Op het podium willen ze allemaal selfies maken. Ze kijken heel erg op tegen Nederland heb ik het gevoel.” Hoewel Veen geïnteresseerd de cultuurverschillen gade slaat, is er een ding waar ze niet aan kan wennen. “Elke dag rijst wordt wel een beetje vermoeiend."

Aan het begin van de winter had de 19-jarige schaatsster niet verwacht dat ze op het WK-podium zou belanden. Haar bescheiden doel was het behalen van de World Cups. Met vele Nederlandse titels bij de junioren, vijf individuele wereldbekerzeges en verpulverde persoonlijke records is het een geweldig jaar. “De trainers zeggen ook dat ik mezelf elke keer weer blijf verbazen. Het is een bizar seizoen geweest. Ik had nooit gedacht dat dit eruit zou komen. Het besef moet nog wel komen.”

Een droomseizoen, zo betitelt Meike Veen de opeenstapeling van gouden medailles en records. | Foto : ISU

Vorig jaar brak Veen haar elleboog, waardoor ze inhoud miste en zich niet kon doorontwikkelen. “Ik had destijds een goede zomer gedraaid en merkte bij de IJsselcup dat ik in vorm was. Daarna viel ik en moest ik geopereerd worden, waardoor mijn conditie achteruitging. Ook kreeg ik nog corona. Veel mensen dachten door mijn resultaten dat ik alleen op de sprint uit de voeten kon, zelf wist ik dat ik veel meer allrounder was. Dit jaar wilde ik bewijzen dat ik ook een drie kilometer kan rijden en dat die 1500 steeds beter gaat. Ik zit echt in een flow, maar werk er keihard voor. Ik ben geen robot die elke keer makkelijk naar de winst schaatst. Dat zie je dit weekend.”

Onderdeel van het succes is TalentNED. De Groningse verhuisde twee jaar geleden naar Enschede om voor die formatie te rijden. “Ik heb me in de tussentijd enorm ontwikkeld. Niet alleen als schaatsster, ook als mens. Door op mezelf te wonen in een huis met mijn teamgenoten ben ik volwassen geworden. Met z’n allen leven we daar in een topsportklimaat. Op andere plekken zou ik niet zo zijn gegroeid. Het eerste jaar leerden de coaches mij kennen, dit tweede jaar weten ze wat ik nodig heb om die stap te maken. Technisch zijn Stefano (Donagrandi) en Arjen (van der Veen) heel goede trainers en ook schematisch. Ik kan op ze vertrouwen”

Op zondag verschijnt Meike Veen nog tweemaal op het ijs: voor de ploegenachtervolging en de teamsprint. “Op de ploegenachtervolging hebben we de afgelopen twee weken veel getraind, ook met het duwen. We rijden heel synchroon. En met de teamsprint hebben we geoefend op de armzwaai, zodat ik als tweede rijdster de derde wat extra snelheid mee kan geven. Vorige week ging het goed, maar toch is dat best een spannend moment morgen.”

Alle uitslagen van de tweede dag van het WK Junioren zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan