Tickets
Shop
Langebaan 03 feb 2024

Het seizoen van Thomas Krol voltrekt zich in de mist

Dag 2 van de laatste World Cup Langebaan van het seizoen samengevat? Een paar uur schaatsen dat enkele lichtpuntjes opleverde voor de Nederlandse delegatie, zowaar een zege op de teamsprint voor vrouwen, en een man die twijfelt over zijn carrière..?

Foto : Soenar Chamid

Om met die overwinning te beginnen: dat was degelijk werk van het Nederlands trio Marrit Fledderus, Naomi Verkerk en Femke Kok, die niet zo heel lang ervoor alle drie moesten aantreden op de 500 meter. TeamNL zette de beste tijd van het seizoen neer (1.27,09), pakte zo de derde zege in de reeks van vijf teamsprints die er zijn langsgekomen. Dat betekende ook de eindzege in de wereldbeker.

Om bij de medailles te blijven, daarvan kwamen er niet veel terecht bij de Nederlanders. Sterker nog, alleen Kok was scherp genoeg en bij de les om haar status te bevestigen op eerste 500 meter van het weekend. Ze sleutelt nog wekelijks aan haar opening, maar bleek bijna de rapste van het hele spul. Toen de tien ritten achter de rug waren, was er een vrouw minimaal beter dan de Friezin, Min-Sun Kim. Zij finishte in 37,69, Kok deed er een honderdste langer over. “Even balen dit, maar het draait uiteindelijk om het WK”, reageerde zij de NOS. “Ik schaatste alweer beter dan een week terug, tenminste, zo voelde het in elk geval. Als je er dan bij de start niet lekker inzit, moet ik daaraan werken. Ik hoop het morgen (zondag) weer beter te doen.”

Tweede, op een te verwaarlozen afstand: Femke kon ermee leven. | Foto : @International Skating Union (ISU)

Die mogelijkheid krijgt Thomas Krol voorlopig niet meer op internationaal niveau. Bezig aan een treurig seizoen, waarin hij in december 2023 voor het laatst mocht meedoen aan een World Cup, kon de geboren Deventenaar zaterdag eindelijk weer eens starten op een 1500 meter, en dankzij een wildcard in de A-divisie. Krol trof een Amerikaan (Lehman) als tegenstander aan wie hij gedurende de race niets had. Met doorkomsttijden van 23,52, 25,66, 27,41 en 29,67 kwam hij uit op 1.46,26, wat lang de beste tijd zou blijven. Toen de sterren van nu zich op de ijsvloer begaven, verdween de hoop op een echt korte klassering als sneeuw voor de zon. Krol eindigde op plek zes, 2,24 seconden achter winnaar Jordan Stolz. 

Het was zijn beste prestatie tussen de toppers uit alle windstreken van deze winter. Krol had er in een kort gesprek met de NOS niet veel woorden voor. Hij ging wel in op de situatie bij zijn team Jumbo-Visma, waar vrijwel iedereen reeds maanden zwaar ondermaats rondrijdt. De reden blijft evenwel mistig. “Terwijl we dachten dat we het tij in de weken voorafgaand aan het NK Afstanden aan het keren waren. De flow in de ploeg was goed, er werd prima gereden. Totdat we het NK Afstanden kregen en de uitslagen zwaar tegenvielen. Om daarna snel wat te veranderen, was te kort dag. Maar als er iemand is die het tij kan keren, is het Jac (Orie, de hoofdcoach, red.). Dit seizoen lukt dat niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat we en ik er in oktober, bij de start van het nieuwe seizoen, honderd procent anders voor zullen staan”, aldus Krol, die zich nu moet richten op het NK Sprint (over drie weken).

Daar zijn tickets te verdienen voor het WK Sprint in Inzell. “Ik hoop dat ik me daarvoor plaats, al wordt het een slagveld, met al die jongens die erheen willen. Slaag ik er niet in, dan was het vandaag mijn laatste internationale optreden dit seizoen. Daar moet ik niet te veel mee bezig zijn. Ik richt me op een goed NK Sprint, en vervolgens werken met Jac om te verbeteren.”

Of hij nog tot de stal van geel-zwart zal behoren, valt te bezien. Krol heeft een aflopend contract. “Als ik doorga, doe ik dat bij Jac. Met hem heb ik alle prijzen gewonnen die ik wilde behalen. Ik heb vertrouwen in hem, en volgens mij is dat wederzijds. Het is geen geheim dat ik grote ambities heb om te gaan vliegen (als piloot, red.). Tegelijkertijd zeg ik dat ik graag mijn olympische titel op de 1000 meter zou willen verdedigen in Turijn, maar om heel eerlijk te zijn: ik ga niet rondrijden om zesde, achtste of negende te worden. Ik schaats om te winnen in de World Cups. Het gaat om de prijzen. Wanneer ik die niet pak, ga ik automatisch nadenken over andere zaken. Allee, het is niet tactisch er nu al iets over te zeggen. Ik houd alle opties open.”

De uitslagen van de tweede dag World Cup staan hier...


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan