Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2024

De vorm van Niklas Reinders is al twee jaar stijgende

Van Groningen naar Hachinohe, voor Niklas Reinders is de reis naar de World Cup junioren een bijzondere. Ook al is er in het havenstadje - ‘oostblok-achtig, dus sfeer straalt het niet uit’ – weinig te beleven, de 19-jarige Groninger geniet volop. Het draait deze weken alleen maar om hard schaatsen. En dat lukt: met een vierde en vijfde plaats bij de laatste wereldbeker is het WK-podium in zicht.

Foto : International Skating Union

“Ik heb de stijgende lijn wel te pakken ja”, stelt Reinders tussen het avondeten en de behandeling bij de fysio door. Na een val op de mass start wordt hij nog even nagekeken met de belangrijkste wedstrijd van het jaar in het vooruitzicht. “Ook op de mass start zat ik er goed in. We reden hard naar voren, maar voor de laatste bocht maakte ik een misser. Het was gewoon mijn eigen schuld, al had misschien wel een podiumplek ingezeten.”

Voor Reinders is het extra bijzonder dat hij zijn juniorentijd kan afsluiten op het WK. Als pupil won hij de Vikingrace, maar daarna bleef het een paar jaar stil rond de lange man die met name uitblinkt op de middellange afstanden. “Ik heb me in die tijd bijna drie jaar lang niet verbeterd, en ook mentaal ging het daardoor niet zo goed”, is hij open over die periode.

“Toen ik eindelijk weer een persoonlijk record reed is de lijn omhoog ingezet en dat gaat nu al twee seizoenen zo door eigenlijk. Het was voor mij al een verrassing dat ik mee mocht naar de eerste wereldbekers. Daar ging het al goed, maar deze World Cup gaat het weer beter dan de eerste twee.”

Slechts vier tienden van het podium op de 1000 meter. Dat biedt perspectief. | Foto : International Skating Union

Het sprintgeweld van de Aziaten lijkt hem nog iets te veel, voor het brons scheelde het dit weekend slechts een paar tienden. “Zeg nooit nooit, maar ik zit er wel een stukje vandaan. Met plek vier en vijf van dit weekend kan ik ook blij zijn, maar je staat liever op het podium. Als ik dat haal, zou ik heel blij zijn.”

Na het succes van zaterdag was er op de slotdag goud voor Angel Daleman (500 meter) en opnieuw Meike Veen (1500 meter). Enkel de mass start werd aan de Japanse Hana Noake gelaten. De mannen wisten geen medaille te behalen, al zat Reinders er net als zaterdag niet ver vandaan. Yuta Hirose won de 500 meter, de Tsjechische sensatie Metodej Jilek schreef zowel de 1500 meter als de mass start op zijn naam.

De medaillegolf bij de vrouwen geeft in ieder geval motivatie en zorgt voor een goede sfeer in het Nederlandse kamp. Met een deel van de familie aanwezig in Japan en de rest midden in de nacht thuis voor de buis, zit het met support ook goed. Reinders is gemotiveerd en wil vooral ook het plezier houden en pr’s blijven rijden. Met de toekomst is hij nog niet al teveel bezig, al is het NK sprint bij de senioren wel nog iets om naar uit te kijken…

De uitslagen van de World Cup junioren staan hier. Meer informatie over het WK staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan