Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 sep 2023

Topnotering voor inliners Van Loon en Veen, reünie van oud-marathonrijders

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : eigen foto

DOUBLEff met Lianne van Loon en Fleur Veen op podium van World Inline Cup
Het kostte de organisatie van de World Inline Cup (WIC) de nodige moeite, maar door wat extra rekenwerk is er een eindklassement uitgerold waarin de vrouwenploeg van DOUBLEff, met Lianne van Loon en Fleur Veen, als tweede is geëindigd. Na de slotrace in Berlijn werd de formatie nog op nummer 3 gezet en zo ook gehuldigd. Een herberekening leverde een promotie van een plek op. Mede dankzij dat resultaat heeft teameigenaar Frank Fiers besloten in 2024 een gooi te doen naar de toppositie in de serie van vijf marathonraces die wereldwijd worden verreden. 

"We pakken het wat professioneler aan, waarbij het de bedoeling is aan alle wedstrijden mee te doen. Als ik zie hoe goed er nu is gepresteerd in twee van de vijf races, geeft me dat het vertrouwen dat we nog beter kunnen", aldus de voormalige bondscoach van de Nederlandse nationale selectie. 

Vorige week zaterdag (23 september) eindigde Lianne van Loon als vijfde in de marathon van Berlijn. "Die klassering dankte ze ook aan het goede knechtenwerk van Fleur (die als 28e finishte)", aldus Fiers. Juniore Jorun Geerts kwam als twaalfde over de streep in Duitsland, Fran Vanhoutte werd 21e. "Dat is het mooie van dit clubje: de meiden hebben alles over voor elkaar om zo de beste resultaten te krijgen. dat motiveert mij ook weer een stapje extra te zetten", zo licht Fiers toe. Hoe de kalender van de WIC er volgend seizoen uitziet, is nog niet bekend. Fiers verwacht dat de klassiekers in Rennes (Fra), Funchal (Mad), Harbin (Chi) en Berlijn op de agenda blijven staan. 

Oud-marathonrijders (m +v) Noord- en Zuid-Holland en Utrecht: reünie!
Op zondag 8 oktober krijgen alle oud-marathonschaatsers uit Noord-, Zuid-Holland en Utrecht de kans om elkaar te treffen om de heroïsche gebeurtenissen van vroeger op het ijs weer tot leven te wekken. Bijpraten, een stukje fietsen of wandelen en een lekker lunch maken het programma (van 10.00 tot 14.00 uur) overzichtelijk en aantrekkelijk. Tot de aanwezigen behoren onder anderen Jos Pronk, Henk Portengen, Frits Schalij, maar ook winnares van de Elfstedentocht uit 1986, Tineke Dijkshoorn. Plaats van handeling: Het Schoolhuis, drink- en eetlokaal in Holysloot, Dorpsstraat 38. Aanmelden en  informatie is te verkrijgen bij Jos Geijsel (06 51599365) en Lilian van Tol (06 55852540).

Henk Portengen, winnaar van de Amstelland marathon in 1985, geeft ook acte de presence op de reünie op 8 oktober. | Foto : Soenar Chamid

Twentse schaatsers in actie voor ijsbaan
Het voortbestaan van de noodlijdende kunstijsbaan in Enschede blijft een kwestie die velen aan het hart gaat. Er ligt een voorstel van burgemeester en wethouders om een bijdrage van 250.000 euro te doen als tegemoetkoming in de exploitatiekosten. Daarnaast is het van belang dat het schaatscomplex een verduurzamende opknapbeurt krijgt die een half miljoen euro kost en over drie jaar zou moeten worden uitgesmeerd.

De ludieke actie van tweehonderd schaatsers, afkomstig van achttien verschillende, Twentse clubs op maandagavond 25 september, gaf al aan dat de pijn diep zit. Dat schaatsleger voerde voor het stadhuis van Enschede een droogtraining uit, om zo te laten zien de gehele regio in de ban is van de schaatssport en de achttien verenigingen niet zonder een volwaardige accommodatie kunnen. Met spandoeken waarop stond ‘Schaatsvirus: positief getest’, gaven de rijders en rijdsters uiting aan de passie die niet verloren mag gaan.

Dat idee hebben de beleidsmakers in Enschede ook, al hangt de uitkomst van het onderzoeksrapport naar het toekomstperspectief van IJsbaan Twente als een molensteen om hun nek. Uit het onderzoek is gebleken dat een kostendekkende exploitatie niet mogelijk is. Het bestemmingsplan zal moeten worden aangepast om het complex ook geschikt te kunnen maken voor andere publieksevenementen, zodat er wellicht wel groene cijfers op de jaarafrekeningen verschijnen. Het is de vraag hoe lang zo’n reddingsoperatie op zich laat wachten.

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan