Tickets
Shop
Shorttrack 24 sep 2023

Bronzen Hessel van Berkum krijgt TeamNL steeds beter in vizier

In de medailleregen van het Daikin NK Shorttrack belandde er een plak om de nek van een niet-NTS’er. Zijn naam: Hessel van Berkum. Hij won brons op de 1500 meter, achter Teun Boer en Kay Huisman. Zijn doel: zo snel mogelijk toetreden tot het keurkorps van bondscoach Niels Kerstholt.

Foto : Hanneke Mennens

Vooropgesteld: de 22-jarige rijder van de talentengroep die onder leiding van Dave Versteeg staat (KTT Noord) was zeker niet aan het NK in `Leeuwarden begonnen met het idee even een medaille op te halen. “Je hoopt het. Ik wilde meestrijden in de races, maar dat het nu een keer de goede kant opviel, had ik niet verwacht”, erkent Van Berkum (helmnummer 24), die nogal eens worstelt met zijn schaatstechniek in de competitie. “In trainingen laat ik vaak betere dingen zien dan tijdens de wedstrijden. Dat is meer een kwestie van te graag willen dan dat de spanning me parten speelt.”

Op de 1000 meter verging het Hessel minder goed. | Foto : Hanneke Mennens

Het is een element dat Versteeg ook heeft gebruikt in de zomer, toen Van Berkum een uitnodiging ontving om met TeamNL mee te reizen naar Bormio voor het eerste buitenlandse trainingskamp. Eerst de techniek beter onder de knie krijgen, dan pas proeven van het hoogste niveau, luidde de boodschap van de coach. “Het was jammer dat er een streep door werd gezet, maar na de uitleg van Dave begreep ik het wel. Bovendien benutten we met onze eigen groep de tijd goed door keihard te trainen op de ijsbanen van Utrecht en Dordrecht. Dave besteedde veel aandacht aan mijn valkuilen, wees me er veel op dat ik compact moest blijven schaatsen. Uiteindelijk kan ik zeggen dat ik er blij mee ben hoe het is gelopen.”

Itzhak de Laat debuteert als 'kledingontwerper' voor Trias
Itzhak de Laat, routinier van de nationale trainingsselectie (NTS) greep het voorbije weekend van het Daikin NK Shorttrack naast de titels. Maar behalve het bemachtigen van een zilveren medaille op de 500 meter kreeg de Leeuwarder ook applaus als.... kledingontwerper. Zijn club Trias waarvan hij ondertussen 21 jaar lid is, vroeg hem eerder dit jaar het nieuw aan te schaffen clubshorttrackpak te ontwerpen. Dat werd zondag gepresenteerd in de Elfstedenhal.

Itzhak showt trots de nieuwe outfit met enkele jeugdleden van Trias. | Foto : Hanneke Mennens

"Mensen van Trias weten dat ik een creatieveling ben, vandaar dat dit verzoek bij me kwam. Ik vond het ook wel tijd voor een nieuwe outfit, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Eerst maakte ik een paar verschillende concepten, en deze is het geworden", vertelde hij zaterdag na de eerste wedstrijddag. Op de geel-blauwe stof van het pak is het patroon te zien van de Oldehove, de karakteristieke, scheefstaande toren in het centrum van Leeuwarden die uit 1529 dateert. Het rijksmonument wijkt vanzelfsprekend af van de talloze fantasie-prints die De Laat al heeft bedacht voor helmen waarmee hij en andere sporters over het ijs racen.

"Je kunt bij een verenigingstenue niet zover gaan als met die creaties, ook omdat er vrij veel beperkingen zijn, qua kleur van het pak bijvoorbeeld. Op de achterkant heb ik een leeuw ontworpen die verwijst naar de stadsnaam. Ik vind het een vet pak, heel onderscheidend van de gangbare suits die je op de shorttrackbaan ziet. De meeste zijn namelijk niet zo denderend", aldus De Laat. Grote vraag is echter of de leden van Trias ook harder zullen rijden in zijn  flitsende creatie,  "Ik denk het wel.  Er is toch sprake van een placebo-effect?", merkte hij lachend op. "Als je je cool voelt, ga je harder. Dat is hetzelfde met stickers op een auto. Dan krijg je er ook pk's bij..."

De progressie heeft ertoe geleid dat Hessel de voorbije maand werd toegevoegd aan het trainingsschema van de nationale ploeg. “Tot aan de Dutch Open van volgende week draai ik mee met de groep. Het is niet dat ik nu meer uren ben gaan maken; ik merk wel dat het volume van de trainingen groter is. Wat we met het KTT in anderhalf uur doen, wordt bij de NTS in een uur afgewerkt. Daar word ik beter van.”

Hessel van Berkum: volgend jaar NTS? | Foto : Hanneke Mennens

Bijkomend voordeel: als extra sparringpartner van de vrouwen – met slechts vier rijdsters momenteel een erg klein gezelschap – vervult Van Berkum een sleutelrol. Wereldkampioene Xandra Velzeboer toont zich blij met de toevoeging, want bij bepaalde oefeningen kan ze mooi in het spoor mee van de altijd snellere mannen. “In die situatie rijd ik tijden die ik anders niet zou halen wanneer ik op kop moet schaatsen. De schaatsslag van Hessel ligt me ook nog eens goed. Wat dat betreft is het prettig dat hij in onze groep meedoet”, aldus Velzeboer.

“Da’s leuk om te horen”, reageert Van Berkum op zijn beurt. “Vergis je echter niet: ook Xandra kan bij de mannen op kop rijden hoor. Zij is zó sterk en haar niveau is niet normaal. Daar verbaas ik me weleens over wanneer we een lange relay schaatsen, met af en toe temporonden er tussendoor. Zelfs dan slaagt ze erin aan het einde nog een snelle rondetijd eruit te persen. Daarom vind ik het gaaf dat ik mee kan trainen. Het is een heel andere uitdaging dan in het KTT. Als we elkaar ook beter maken, is dat alleen maar fijn.”

De uitslagen van het Daikin NK vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan