Tickets
Shop
Marathon 17 okt 2023

Vier nieuwe gezichten, maar de PGM Bakker-smaak blijft

PGM Bakker staat zaterdag met maar liefst vier nieuwe gezichten aan het vertrek van de eerste Daikin Marathon Cup in Groningen. Vaste waarde Loesanne van der Geest bleef de ploeg trouw, om haar heen vormde zich een nieuw team. Mét nieuwe karakters, nieuwe ervaringen, maar met dezelfde ambitie.

Foto : Timsimaging

Janneke Elzinga, Roza Blokker en Denise van der Hulst namen na afgelopen seizoen om verschillende redenen afscheid van de ploeg en de sport. Loesanne van der Geest bleef als enige over en dacht na over haar eigen toekomst in de marathonsport. Ze is ambitieus, maar ziet het schaatsen wel als hobby. “Wat wil ik zelf en de ploeg? Ik sprak erover met de begeleiding van de ploeg en de sponsor.” Voor de 26-jarige Van der Geest was snel duidelijk dat ze door wilde. “Schaatsen is superleuk, het spelletje vind ik mooi. Dat wilde ik blijven doen.”

Aan ploegleiders Tijs van der Steen en Jeroen Schorning was het de taak om een ploeg samen te stellen. Van der Geest volgde het ‘avontuur’ op de voet. Vier nieuwe rijdsters zijn gevonden om PGM Bakker dit seizoen te versterken. Beau Wagemaker, Luna Jonkers, Eline van Voorden en Esmée Brommer (beloftendivisie) zijn aan de formatie toegevoegd. Het team, vorig jaar in de oude samenstelling nog derde in het ploegenklassement, begint daardoor bijna helemaal opnieuw. “We vergelijken zo min mogelijk met vorig jaar, het is nu heel anders.”

Maar het vormen van een nieuw team is geslaagd, stelt Van der Geest. In aanloop naar het seizoen werden gesprekken gevoerd, plannen gemaakt en was er tijd om elkaar te leren kennen. Op het Haarlemse ijs liepen de eerste trainingen gesmeerd. “We zijn bijna allemaal even groot, tijdens de eerste trainingen reden we meteen goed in elkaars slag”, aldus Van der Geest. Ze is in het dagelijks leven werkzaam als docent-onderzoekster aan de Hogeschool Leiden. Ze geeft daar les aan eerstejaars studenten van HBO-Rechten. Het samenstellen van een nieuw team komt tot op zekere hoogte overeen met de samenstelling van een nieuwe klas. “Een studiegroep is ook een team, al hebben we in de sport een gezamenlijk doel en motivatie.”

Actief koersen en echt meedoen in de wedstrijden. “Dat is de PGM Bakker-smaak en dat was een belangrijke voorwaarde voor de ploeg”, gaat Van der Geest verder. “We willen onze stempel drukken op het wedstrijdverloop en daar zoek je meiden bij die dezelfde ambitie hebben.” Een groep waar potentie in zit. Wagemaker was afgelopen seizoen regelmatig voorin te vinden, Jonkers won in 2022 het ONK in Zweden. “We leggen onszelf niet te veel druk op, maar we nemen zeker tijd en ruimte om te groeien.”

Op natuurijs voelt Loesanne van der Geest zich nog het meeste thuis. | Foto : Timsimaging

Van Voorden heeft die ruimte om te groeien zeker. Sinds dit jaar werkt ze fulltime als analist medische microbiologie en schaatst ze volop. Bij de beloften deed ze in vrijwel elke wedstrijd vooraan mee “Vorig seizoen kreeg ik door mijn resultaten in de gaten dat de teams uit de Topdivisie naar mij keken”, zegt de 22-jarige Van Voorden. Dat was niet zonder reden. Ze won de eerste marathon in Amsterdam en in de eindrangschikking eindigde ze als derde.

Van Voorden voelde op de Weissensee de onrust die er heerste door de gesprekken die tussen verschillende ploegen en rijdsters gevoerd werden. In eerste instantie bleef het rustig, totdat de mannen achter PGM Bakker zich meldden. “Met Tijs en Jeroen was de klik er meteen, de visie van het team past goed bij me. Er is geen standaardprotocol voor elke wedstrijd, iedereen mag ook voor eigen kansen gaan. Dat spreekt mij heel erg aan.”

Vrijheid is voor Van Voorden een belangrijke factor geweest. Het marathonschaatsen gaat haar goed af, maar haar hart ligt ook bij het langebaanschaatsen. Ze nam afgelopen jaar deel aan het Daikin NK Allround. Kiezen tussen beide disciplines is lastig. “Het is zonde om de langebaan voorrang te geven als het goed gaat op de marathon en andersom”, zegt de Zoetermeerse. “Daarnaast geloof ik dat de langebaan mij sterker maakt op de marathon. Van de marathons word ik ook een betere langebaanrijdster.”

Eline van Voorden reed vorig jaar een tijd in het leiderspak bij de beloften, maar gaat ook graag door met langebaanschaatsen. | Foto : Hanneke Mennens

Een uitgesproken kopvrouw is er nog niet. Wagemaker, Jonkers en Van der Geest zijn sterk op natuurijs. Vorig jaar moest de ploeg het voornamelijk hebben van Luleå en de Weissensee, met Van Voorden heeft PGM Bakker nu ook een troef die goed uit de voeten kan op kunstijs. “We zijn iets meer in balans. Met de volledig nieuwe samenstelling hebben we gekeken naar welk vlees we in de kuip hebben”, zegt Van der Geest. “Wat voor karakters zijn dit? Wat kunnen ze op het ijs en tactisch? Dan kun je gericht een plan maken.”

Van der Geest en Van Voorden laten zich niet in de kaart kijken op de vraag hoe dat plan er precies uitziet. “Het geheim van de bakker”, lacht Van Voorden. Van der Geest vult aan: “Afhankelijk van de situatie waar we in belanden, kunnen we verschillende scenario’s uitspelen.”

Bekijk de samenstellingen van de marathonploegen dit seizoen hier, meer informatie over de Daikin Marathon Cup 1 - Bouwselect Marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan