Tickets
Shop
Shorttrack 28 okt 2023

Er zit weer meer pit in de shorttrackmannen van TeamNL

Er waren nog geen medailles te rapen, maar wat een verschil zat er al in het optreden van de shorttrackmannen op de openingsdag van World Cup 2 in Montréal, vergeleken met een week geleden. “We reden weer met pit, nadat we deze week op de vingers zijn getikt door de staf”, erkende Teun Boer, die in zijn twee voorronden op de 500 meter twee keer zijn persoonlijk record scherper stelde. “Nu heb ik in elk geval een betere startpositie voor de kwartfinales.”

Foto : KNSB - Shapevisions

Kortom, opluchting in de gelederen van TeamNL dat vorig weekend qua prijzen volledig afhankelijk was van de vrouwen die goud (500 meter Xandra Velzeboer), zilver (Selma Poutsma op dezelfde afstand) en brons (in de vrouwenrelay) pakten. Wat zetten de mannen daar toen tegenover? Een plek in een B-finale van de 1500 meter (Friso Emons). Dat baarde de bondscoach genoeg zorgen om de manschappen afgelopen dinsdag bij elkaar te roepen voor een stevig gesprek, zoals hij twee dagen eerder had aangekondigd. “Die gasten moeten killers zijn op dat ijs, hun ballen laten zien. Als het een keer tegenzit, ga je er de volgende keer twee keer zo hard tegenaan. Lukt het dan nog niet, dan stort je je er met drie keer zoveel overgave in. Dát wil ik zien”, sprak Niels Kerstholt toen, met ogen die vuur spuwden van frustratie.

Vrouwenrelay: op koers voor de finale. | Foto : KNSB - Shapevisions

Op twee bankjes in een stadspark ging het gezelschap met elkaar in conclaaf. Of de meeting echt nodig was, wist Teun Boer niet. “We realiseerden ons allemaal wel dat het anders moest. Met z’n allen, de rijders en alle stafleden spraken we af de hele zaak wat te up-hypen, en er meer positiviteit in te brengen. Dan krijg je sfeer in de ploeg wat helpt om beter te presteren.” Toch blijft het raar dat een groep jonge sporters die maanden achtereen toewerkt naar deze evenementen een wake-up call nodig heeft om te doen wat er wordt verwacht: het normale niveau in wedstrijden halen, en het liefst nog beter. Waren de twintigers bij het weerzien van het internationale deelnemersveld wellicht onder de indruk van de concurrenten? Boer: “Je weet nooit hoe goed de anderen zijn. Dat is altijd een verrassing. Maar eigenlijk mag je je daar niets van aantrekken, want je moet met jezelf bezig zijn en daarin een balans vinden. Dat was vorig weekeinde nog lastig.”

Pratend voor zichzelf bekende Boer dat hij in deze fase van het seizoen moeite heeft met een eerste wedstrijd op dit niveau. “Er wordt iets van je verwacht, al voelt dat ook weer niet als heel veel druk. Maar het is voor mij compleet anders dan verleden jaar, toen ik voor het eerst meedeed aan de wereldbekers. Ik mocht laatste worden, niemand die daar wat van zei. Kijk naar Diede van Oorschot, die er nu als nieuweling bij is. Ze kan lekker rondgaan op dat ijs omdat het in haar geval helemaal niet uitmaakt wat ze doet. Alles is goed. In zo’n situatie kunnen er leuke dingen gebeuren, zoals in 2022 met mij.” Hij refereerde aan de verrassende bronzen plak die hij veroverde op de 1000 meter.

“Dat kan weer lukken. Daar ga ik voor. Er wordt enorm hard geschaatst, maar dat kunnen wij ook”, aldus de Nijmegenaar die met 40,567 seconden in de prelimininaries onder zijn oude toptijd op 500 uitkwam (40,795), en in de heats opnieuw sneller was (40,530). “Vorige week reed ik in de herkansing van de 500  de gehele race op kop en finishte ik in 40,7 seconden. Dat was een teken dat ik de snelheid heb. Ik moet de ruimte krijgen en die slagen kunnen maken, dan weet ik dat ik het kan. Shorttrack is echter niet hard schaatsen alleen. Je moet winnen, of als tweede de streep passeren.” Voor de volledigheid: hij bedoelde op weg naar de finale, om steeds te overleven. “Ja, ja, maar door mijn goede tijd heb ik me een betere startplek verschaft voor zaterdag. Dat helpt extreem veel op een korte afstand als de sprint.”

Melle van 't Wout had een engeltje oip zijn schouder tijdens de 1500 meter, want de twee Koreanen voor hem schakelden elkaar uit. | Foto : KNSB - Shapevisions

Boer, die het vrijdag ook tot de kwartfinales schopte op de 1500 meter, Jens van ’t Wout (1000 en 1500 meter), diens broer Melle (1500 en 1000)  en Friso Emons (twee keer 1500 meter) liepen geen averij op in het kwalificatiegeweld voor het hoofdtoernooi van de World Cup. Kay Huisman trof het in zijn heat van de 1000 meter niet met wereldsterren als Hwang Daeheon uit China en Shaoang Liu. Hij had lang uitzicht op de derde plaats (met eventueel een tijd die goed genoeg zou zijn om door te mogen als een van de tijdsnelsten), maar een onhandige actie leverde een penalty op. Itzhak de Laat crashte op onbegrijpelijke wijze uit de 1500 meter, terwijl hij onbedreigd onderweg was naar de tweede spot in zijn heat. Hem wacht als troost de tussenronde op zondagmorgen. Huisman (pr op de tweede 500 meter) en de Fries zijn wel direct door naar de volgende ronde op de sprint.

Twee vrouwen vertrokken vroeg in de avond uit de Maurice-Richard Arena met overwerk. Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof zitten in de herkansing op de 1000 meter. Van Oorschot is klaar op de 1500 meter, na een penalty in de kwartfinales. De zussen Velzeboer laveerden naar de volgende ronden op de 500 (Xandra), 1000 (Michelle), en 1500 (allebei). Selma Poutsma doet eveneens op twee fronten mee (500 en 1500 meter). Op de teamonderdelen (mixed relay, vrouwen- en mannenrelay) is er geen schade opgelopen.

De uitslagen vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan