Tickets
Shop
Shorttrack 12 okt 2023

Diede van Oorschot, zéér leergierige debutante in de World Cup

Ze was als klein, jong meisje op de shorttrackbaan meestal nergens. Waar ze ook startte, ze eindigde zelden met een hoopgevende uitslag. Ontmoedigend? Nee hoor, Diede van Oorschot bleef lekker doorrijden. En zie, nu reist ze met Nederlands beste shorttrackers naar de eerste World Cup van het seizoen. Nog steeds klein van stuk, maar dat kan ze mooi als voordeel benutten bij het uitdagende spel op de kleine rondjes.

Foto : Hanneke Mennens

Sinds een paar dagen traint Diede van Oorschot, negentien jaar, afkomstig uit de Utrechtse wijk Zuilen en jongste dochter uit een gezin met vier kinderen, mee met TeamNL van bondscoach Niels Kerstholt. Dat is flink doorstampen voor de vrolijke bewegingswetenschapster-in-opleiding (al ligt de studie momenteel wel stil), want het gaat er sneller en veel intensiever aan toe op het ijs en de trainingen duren doorgaans langer dan ze gewend is bij het KNSB Talent Team Midden-Oost.

Nog een grote verandering: waar ze als KTT’er met de Vechtsebanen als vast honk alle avonden gewoon thuis in haar bed kan kruipen, leeft ze nu een beetje het bestaan van een zigeuner in Heerenveen. De ene dag slaapt ze bij oma, de avond erna krijgt ze een plek bij een ploegmaatje, ’t is maar wie er ruimte heeft. “Vanavond ben ik bij Angel (Daleman, red.), morgen zien we nog wel. Zo slaap ik steeds ergens anders. Maar ik kan veel bij oma terecht, die woont op 35 minuten rijden met de auto”, vertelt ze.

Van Oorschot vindt het prima. Zaterdag 14 oktober stapt ze in het vliegtuig naar Canada voor het volgende hoofdstuk van haar geweldige avontuur, dan heeft ze weer twee weken hetzelfde bed. De knappe prestaties in het drieluik time trials, het Daikin NK en de Dutch Open van afgelopen maand hebben haar een plek opgeleverd in de groep die de World Cups rijdt. Dat is ‘heel vet’, ‘supergaaf’, maar net zo goed een dikke beloning voor haar doorzettingsvermogen. Minder dan een jaar terug (5 november 2022) knalde ze loeihard tegen de boarding van de ijsbaan in Bormio: de crash – met een whiplash en veel langdurende narigheid tot gevolg – hield haar geruime tijd aan de kant. Ondanks de blessure was ze begin dit jaar van de partij op het WK voor junioren in Dresden (met een vierde plaats op de relay voor vrouwen). “Verder verliep dat toernooi niet helemaal goed voor me. Ik kreeg een flinke terugval waardoor ik opnieuw moest beginnen. Pas in juni van dit jaar mocht ik weer alles doen.”

Met haar ontwikkeling zit de carrière Diede van Oorschot in een stroomversnelling. | Foto : Hanneke Mennens

De ontdekkingstocht van het talent dat zichzelf het best vindt op de 1500 meter maar de aflossing veruit de leukste discipline noemt, raakt dus vier maanden later al in een stroomversnelling. Plotseling wordt het aanhaken bij het hoogste niveau in de sport. “Wennen hoor dat je ’s avonds zo moe bent van het trainen. De andere meiden zijn ongelooflijk snel. Ik probeer ze te volgen, maar dat lukt niet altijd want ze gaan zó hard. Ik ben voor mijn gevoel voortdurend boven mijn niveau aan het rijden.” Er is enige compassie van de bondscoach. “Ja, ik hoef zo nu en dan wat minder rondjes te schaatsen. Dat helpt me.” En de assistente van Kerstholt, de Canadese Annie Sarrat, houdt een extra oogje op Van Oorschot. “Elke ochtend vraagt ze me voor de training hoe ik me voel, of ik het volhoud of moe ben. Ze is heel lief. De rijders willen soms ook weten hoe het is.”

Daar zijn haar schoolvriendinnen van de universiteit in Amsterdam eveneens in geïnteresseerd, vooral omdat ze zich geen voorstelling kunnen maken van de sportieve reis die misschien een keer tot het gedroomde doel (olympisch kampioene) leidt. “Laatst nog waren ze benieuwd hoe mijn dagen eruitzien wanneer ik in Heerenveen ben. Nou, dat was natuurlijk niet zo bijzonder: de hele dag trainen, op en naast het ijs. ‘Verschrikkelijk’, riepen ze uit, ze moesten er niet aan denken.” Diede lacht. Niets mooiers dan shorttracken. Dat neemt haar zodanig in beslag dat ze de studieboeken tijdelijk niet aanraakt. Als ze ergens in duikt, zijn het videobeelden van technische foefjes die Koreaanse bliksemschichten op het ijs leggen, of de soepele heupbewegingen van Hongaarse rijdsters. “Kijken en dan proberen dat na te doen. Ik analyseer heel veel shorttrackers, ook om hun tactieken toe te passen. De Koreaanse vrouwen wachten soms tot het einde van de 1500 meter en schieten dan naar voren. Dat soort elementen pik ik eruit.”

Leren van de shorttrackgrootheden die ons land rijk is: Van Oorschot is er uren mee bezig. | Foto : Hanneke Mennens

Wat ze ook doet: beelden van trainingen van de nationale selectie opzoeken, wanneer ze zelf met haar KTT bezig is geweest. Vrijwel alle sessies zijn te vinden voor de shorttrackers die een inlogcode hebben tot het videomateriaal, onder wie Diede. “Ik wil zien wat en hoe ze dingen uitvoeren. Wanneer ik dan begin, vliegt de tijd voorbij. Voor ik er erg in heb, ben ik twee uur verder. Daar leer ik veel van.”

Dan krijgt ze de komende weekends mooi de gelegenheid het een en ander in de praktijk te brengen. Het wordt spannend. De manier waarop ze continu met haar vingers zit te frunniken tijdens het gesprek, verraadt dat de zenuwen niet ver weg zijn. “Oh, doe ik dat?”, reageert ze een paar uur later verbaasd, vlak voordat ze een paar vragen mag beantwoorden voor de camera van de NOS. Ook weer een geheel nieuwe ervaring. “Nou”, voegt ze eraan toe, “ik kan weleens zenuwachtig worden daags voor de wedstrijd. Totdat ik moet racen, dan schaats ik meestal beter.” De resultaten van de Jeugd Olympische Spelen (2020, goud op de mixed NOC relay en brons op het WK voor junioren op de 1000 meter in 2022, red.) bewijzen dat.

Met Diede van Oorschot komt het daarom wel goed.

De reeks om de World Cup Shorttrack begint op vrijdag 20 oktober in Montréal (Can). Info is hier te vinden.

'Ervaring opdoen, belangrijk voor de toekomst van TeamNL'
Annie Sarrat, assistente-bondscoach van Niels Kerstholt: “Diede is een van de meisjes die in opkomst is en straks een versterking kan zijn voor het Nederlands shorttrackteam, samen met Zoë Deltrap (die nu helaas geblesseerd is), Angel Daleman en Kiek Straathof. Ik denk dat we een goede methode hanteren om rijders zo ervaring te laten opdoen door hen te laten racen, deel uit te laten maken van de ploeg en te zien hoe het eraan toe gaat. Voor Diede is het prettig dat we met een dubbele wereldbeker in Montréal beginnen, wat heel bruikbaar zal zijn wanneer ze later dit seizoen in de World Cups en het WK voor junioren rijdt.”

Op welke afstand Van Oorschot in actie komt, wordt volgende week woensdag besloten. Dan is de deadline voor de opgave van deelnemers bij de organisatie. “De toprijders mogen eerst kiezen aan welke nummers ze willen meedoen”, aldus Sarrat, die erop wijst dat iedereen slechts twee afstanden per persoon kan rijden. “Dat betekent dat zowel Diede als Angel op twee disciplines wordt ingeschreven.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan