Tickets
Shop
Shorttrack 20 okt 2023

Bemoedigende start TeamNL Shorttrack op eerste World Cup

Met dertien startplaatsen op acht individuele afstanden (m +v) in het hoofdtoernooi van de eerste World Cup Shorttrack valt de balans voor TeamNL na een lange kwalificatiedag in Montréal prima uit. Vier rijders zijn foutloos gebleven: Xandra en Michelle Velzeboer (foto), Selma Poutsma en Jens van ’t Wout kwamen op het ijs van de Maurice-Richard Arena tamelijk soepel door hun voorronden op twee nummers heen. Waar bondscoach Niels Kerstholt zich wel over kan opwinden: de volkomen onnodige schuiver van Teun Boer in de kwartfinales van de mannenrelay. "Daar snap ik niets van."

Foto : KNSB - Shapevisions

Van ’t Wout had twee keer de 1000 meter op zijn programma staan. Hij won zijn beide races. Het genoemde vrouwendrietal opende de wereldbeker met een 1000 meter en keerde naderhand terug voor de halve afstand. In alle gevallen ging dat dus goed. Xandra Velzeboer kopieerde de prestatie van Van ’t Wout (twee keer winst); haar zus en Poutsma kwamen op de 1000 meter als tweede over de streep, ook voldoende om door te stoten.

Kay Huisman moest zijn naam laten noteren als de eerste rijder van TeamNL die in de World Cup-ouverture van het seizoen 2023-‘24 naar de herkansingen werd gedirigeerd. Hij lag gedurende zijn 1000 meter keurig veilig op plek twee. Toch liet hij zich verrassen door een Japanner die hem inhaalde in de voorlaatste ronde. Nog een keer een rondje van 111 meter bleek te weinig om de schade te herstellen. Hij revancheerde zich later op de dag wel door de eerste twee schiftingen van de 500 meter te overleven en zo door te stoten naar de eindronde van dit nummer. Dat lukten Teun Boer en Itzhak de Laat niet. Boer is wel door naar de beslissende fase van de eerste 1000 meter.

Teun Boer dicteert de 'wet' in zijn kwalificatierace. | Foto : KNSB - Shapevisions

Op de 1500 meter waren de kaarten voor het Nederlandse mannentrio snel geschud, en niet in positieve zin. Melle van ’t Wout kon zijn tweede positie in de groep even verdedigen, totdat iedereen vol gas begon te rijden. Hij viel terug naar stek vier en moet zaterdag opnieuw aan de bak. Itzhak de Laat probeerde in zijn kwartfinale het verloren terrein goed te maken met een kickfinish, maar zijn uitgeschoven been bleek net te kort om zich te verzekeren van de veilige tweede plaats. Zijn derde plaats had hem nog direct toegang kunnen verschaffen tot het hoofdtoernooi, mits de gereden tijd tot de beste vijf van de nummers drie in de acht heats zou behoren. Dat was niet het geval. Bij Friso Emons schortte het in de finale van zijn 1500 meter aan inhoud: hij werd vierde en is net als zijn ploegmaten veroordeeld tot de herkansingen op zaterdagmorgen. De Tilburger heeft wel de hoofdfase bereikt van de tweede 1000 meter.

Op de 1500 meter voor vrouwen maakten Angel Daleman (16) en Diede van Oorschot (19) voor het eerst kennis met het niveau van de wereldbeker voor senioren. Hoewel ze zich prima weerden, zijn de twee wel in de herkansingsronde beland. Yara van Kerkhof manoeuvreerde zich direct naar het hoofdtoernooi door in haar kwartfinale als tweede te finishen achter Hanne Desmet.

Tot slot: de aflossing, een heikel punt bij de mannen, omdat het tijd wordt dat er op dat vlak ook wordt gescoord. Een bijna zekere eerste plaats in de kwartfinale - met China, de VS en Bulgarije als opponenten - glipte door de vingers van Oranje door een domme wegglijder van Boer. "Het was geen nonchalance, het team stond in die fase van de race niet extreem onder druk. Nee, ze waren lekker aan het rijden. Ze hadden tien meter voorsprong op de Chinezen. Als je dan ineens wegschiet, en niet op een blokje gaat staan, denk ik: hoe dan? Dit soort dingen vind ik heel erg. Geen idee wat er is fout gegaan. Hopelijk komen we er wel achter, want dan kunnen we hier lering uit trekken", mopperde de Utrechter, voor wie de verder bevredigende resultaten van zijn selectie er ogenschijnlijk allang niet meer toe deden. "Morgen weer een dag."

Alle uitslagen van de eerste dag in de World Cup zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan