Tickets
Shop
Shorttrack 13 nov 2023

Nederlandse shorttrackers dominant in Italië

De grootste shorttracktalenten van Nederland hebben in de aanloop naar de eerste World Cup in Leeuwarden (25-26 november) flink huisgehouden op Italiaans ijs. In de Alta Valtellina Trophy (Bormio) waren de eerste plaatsen bij de senioren en junioren (m en v) voor schaatsers van Oranje.

Foto : KNSB - Shapevisions

Van Diede van Oorschot tot Niels Kingma, en van Angel Daleman tot Bas van der Valk: de stevige Hollandse shorttrackafvaardiging die het voorbije weekend deelnam aan de 31e Alta Valtellina Trophy, presteerde prima. Afstandszeges bij de vleet en ook de bovenste plaatsen in het algemeen klassement van de verschillende categorieën waren aan de orde van de dag(en) op het overigens niet al te sterk bezette evenement in Bormio.
Zo won Diede van Oorschot, vorige maand verdienstelijk debutante in de World Cups in Montréal, de 1000 meter, en werd ze tweede op de 1500 en 500 meter (die Anne-Floor Otter op haar naam bracht). Die klasseringen brachten haar aan top van de rangschikking over de drie onderdelen, gevolgd door de dochter van de vroegere bondscoach Jeroen Otter.

Niels Kinga, winnaar van het klassement bij de senioren. | Foto : KNSB - Shapevisions

Bij de mannen-senioren was hetzelfde beeld te zien: in de eindafrekening stonden drie man op de podiumplaatsen: Niels Kingma (1e), Steijn Koops en Hugo Bosma gingen de Italiaanse wereldtopper Pietro Sighel – de wereld- en Europees kampioen op de 500 meter – vooraf. Twee van de drie individuele nummers werden een prooi voor Nederlandse rijders: op de 500 zegevierde Hugo Bosma en op de dubbele afstand was Koops de beste. Sighel hield de Italiaanse eer hoog op de 1500 meter.

In het toernooi van de A-junioren bleek Bas van der Valk de meest regelmatige shorttracker. Hij was nummer 1 op de 1500 en tweede op de 500. Stan Rijksen kwam als de nummer 3 overall in de boeken terecht. Bij de vrouwen stuurde Angel Daleman iedereen het bos in. Ze legde beslag op de eerste plaats op de twee langste nummers en werd vijfde op de sprint; de combinatie van die drie uitslagen volstond ruimschoots voor de toppositie in het klassement. Mijntje de Jong pakte de derde stek in deze categorie.

Alle uitslagen van de 31e Alta Valtellina Trophy vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan