Tickets
Shop
Kort door de bocht 29 nov 2023

Veel schaatsers op shortlist Sportprijzen, nieuwe voorzitter sectie inline

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar 
Maar liefst zeven schaatssters staan op de shortlist om genomineerd te worden voor Sportvrouw van het jaar. Net als vorig jaar is Irene Schouten één van de kanshebsters, zij won de titel toen dankzij haar drie gouden medailles op de Olympische Spelen van Beijing. De uitverkiezing heeft ze te danken aan haar wereldtitel op de 5000 meter. Verder zijn Jutta Leerdam (wereldtitel 1000 meter, Europese titel Sprint), Femke Kok (wereldtitel 500 meter), Antoinette Rijpma-de Jong (wereldtitel 1500 meter, Europese titel Allround), Marijke Groenewoud (wereldtitel mass start), Suzanne Schulting (drie wereldtitels) en Xandra Velzeboer genomineerd (vier wereldtitels). Bij de mannen zijn drie schaatsers gekozen: Patrick Roest (twee wereldtitels, Europese titel Allround), Merijn Scheperkamp (Europese titel Sprint) en Jens van ’t Wout (wereldkampioen mixed gender relay, drie Europese titels).  

De Nederlandse shorttrackploeg komt tweemaal in aanmerking voor de titel Sportploeg van het Jaar. Van ‘t Wout is samen met Teun Boer, Schulting en Velzeboer genomineerd met de gouden mixed relayploeg van het WK in Seoul. In diezelfde categorie komen de twee vrouwelijke vaandeldragers van het Nederlandse shorttracken nogmaals voor op de lijst, nu met de vrouwelijke relayploeg. Schulting en Velzeboer pakten op het WK goud met teamgenoten Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer (in de finale reserve).  

Bondscoach Niels Kerstholt is genomineerd voor de titel Coach van het Jaar. In die categorie maken ook langebaancoaches Gerard van Velde en Jac Orie kans. Voor de Young Talent Award komt Angel Daleman in aanmerking. 

De definitieve nominaties worden op zondag 10 december bekend. Het sportgala is op 20 december vanaf 21.15 uur te zien op NPO1.  

Jan Vonk nieuwe sectievoorzitter Inlineskaten 
Jan Vonk is deze week benoemd tot de nieuwe voorzitter van de sectie Inlineskaten van de KNSB. Hij neemt het stokje over van René de Klein, die zo'n zes jaar in dienst van de sport gewerkt heeft. De Klein, zelf bij de masters nog actief als rijder, kijkt met warme gevoelens terug op die periode. “Ik ben dankbaar dat ik wat terug heb mogen doen voor de sport waar ik zelf altijd zoveel plezier aan beleef”, zegt de Amersfoorter, die de voorzittershamer dinsdag neerlegde. “Het is waanzinnig mooi om te ervaren hoeveel energie er in deze sport zit. Van recreatieve- tot wedstrijdsport, G-sport, topsport, regionaal en landelijk.” 

De Klein heeft er vertrouwen in dat de sectie in goede handen is bij zijn opvolger Vonk: “Ik ben ervan overtuigd dat de sectie met Jan een goede voorzitter krijgt waarbij de sport en sporters op de eerste plaats staan. Ik ken Jan als een rustig, laagdrempelig, vakbekwaam en doortastend persoon. Hij heeft veel ervaring in het inlineskaten en de andere sporten van de KNSB. Dat is precies wat onze sport nodig heeft.” 

De oude en nieuwe sectievoorzitter: René de Klein (links) en Jan Vonk.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan