Tickets
Shop
Shorttrack 01 nov 2023

Alsnog zege voor shorttrackvrouwen na tumultueuze relay in World Cup

De relayvrouwen van TeamNL Shorttrack is alsnog de overwinning in de aflossingsrace tijdens World Cup 2 in Montréal toegekend. Nederland tekende onmiddellijk na de tumultueus verlopen finale van de wedstrijd bezwaar aan tegen de uitslag omdat de Koreaanse ploeg een ronde te weinig had gereden. Dat protest is ontvankelijk verklaard en het team van bondscoach Niels Kerstholt wordt alsnog tot winnaar uitgeroepen, met Korea op de tweede plaats.

Foto : KNSB - Shapevisions

“Maar we staan nu heus niet te juichen omdat we toch hebben gewonnen. Je wilt wedstrijden winnen op het moment dat je met andere landen op het ijs staat”, reageert Kerstholt, die vooral blij is dat de council van internationale schaatsbond (ISU) de fout heeft erkend en daarom het resultaat heeft aangepast. “Goed dat dit is gebeurd. Het laat zien dat een grote organisatie ook bereid is gemaakte fouten te herstellen.” Dankzij het herziene resultaat voert Nederland nu het klassement op de teamdiscipline aan. Na twee relays heeft de ploeg 170 punten, tien meer dan Canada.

Het kwartet van Oranje (Xandra en Michelle Velzeboer, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma) streed afgelopen zondag mee om de koppositie in de race over 27 ronden, toen Yara van Kerkhof op punt stond Michelle Velzeboer in de wisselzone op gang te duwen. De Zoetermeerse werd zodanig (en opzettelijk) gehinderd door een Canadese rijdster dat ze ten val kwam en er niet direct een aflossing met Velzeboer mogelijk was. Ook de naast haar schaatsende Koreaanse ging onderuit en kon evenmin de volgende rijdster van haar ploeg aftikken die toch verder schaatste. Pas daarna herstelde Korea die fout door de aflossing op juiste wijze uit te voeren; de telling van het aantal gereden ronden liep echter vanaf dat moment in het honderd en daar werd de Nederlandse formatie het slachtoffer van. Zilver was de prijs bij de ceremonie protocollaire.

Een zuinig lachje bij de een, een strak gezicht bij de ander nadat de medailles zijn uitgereikt.... | Foto : KNSB - Shapevisions

Nog voordat teammanager Geeske van Wijk het officiële protest indiende bij de wedstrijdleiding hadden Kerstholt en zijn assistente Annie Sarrat al duidelijk gemaakt dat de uitslag niet klopte. Ook videoanalist Bjorn de Laat wist, na het terugkijken van de racebeelden, zeker dat Korea onmogelijk als nummer een kon worden aangemerkt. Die conclusie trokken de verantwoordelijken bij de ISU ook toen de film van het spektakelstuk nog eens nauwkeurig was bestudeerd.

“Leuk en fijn dat we nu op 1 staan, maar het betreft slechts een van de World Cups dit seizoen. Dit is gerechtigheid. Wat me meer dwarszit, is dat Canada geen penalty heeft gekregen voor de overtreding op Yara. Die werd onderuit gereden, maar daar gebeurde niets tegen. Op een ander moment in de wedstrijd blokkeerde een Canadese een tegenstandster en die actie werd naderhand wél bestraft.”

De woede en teleurstelling hielden na de wereldbeker nog wel even aan. Yara van Kerkhof kon zich toen al niet voorstellen dat de uitslag niet gewijzigd zou worden. “Het zou eerlijk zijn als het wordt rechtgezet, want het scheelt ons ook punten.” Waar ze afgelopen zondag sowieso van overtuigd was: “In Azië, bij de derde World Cup in Beijing zullen we wel revanche nemen. Dat wilden we al, vanwege de afloop van de relay in de eerste wereldbeker (van het weekend voordien, red.) waar we op de streep nog van twee naar drie zakten.” 

Ze plaatste bovendien een kanttekening bij de manier van racen door verschillende landen. “Er wordt niet mooi gereden. We hebben twee jaar lang goede relays gereden, en misschien wel gedomineerd. Dat dwingt tegenstanders kennelijk te zoeken naar trucjes om te winnen. Dan ga je maar rare wissels doen en dat soort dingen. Wanneer de jury dat goedkeurt, herhaal je dat, wat ik goed kan begrijpen. Wij zullen dat de volgende keer wellicht ook doen, omdat het anderen wordt toegestaan. Liever wil je dat niet, want je belandt dan snel in een cirkeltje van negativiteit wat je moet voorkomen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan