Tickets
Shop
Shorttrack 16 mei 2023

Sven Roes weer terug op zijn geliefde ijs

Eind oktober werd shorttracker Sven Roes geopereerd aan zijn heup. Een herstel van acht à twaalf maanden stond hem te wachten. Maandagochtend mocht hij in Utrecht weer zijn shorttrackschaatsen onderbinden om enkele rondjes te rijden.

Foto : Dennis Kruijswijk

“Je verleert het shorttracken niet, maar toch was ik een beetje zenuwachtig hoe het zou gaan. Zondagavond kwam ik ook niet in slaap, want ik had zoveel zin om te schaatsen”, vertelt een enthousiaste Roes na afloop van zijn eerste ijstraining. 

“Ik kwam op het ijs en het voelde gelijk vertrouwd. Shorttracken doe ik het allerliefst. En als je dat zo’n lange tijd niet kan doen, is dat ontzettend balen. Het was even afwachten hoe het met mijn heup zou gaan, maar ik had er geen last van. Alleen verzuurden mijn benen. Zo diep zitten ben ik niet meer gewend. Eigenlijk vind ik die verzuring wel een lekker gevoel, want je weet dat je wat aan het doen bent.”

Voor Roes was het echt een mijlpaal. “Mensen denken dat je geopereerd wordt en dat alles gelijk weer hersteld is. Maar dan begint juist de zwaarste periode. Elke dag had ik fysio. Eerst maakte ik hoeken van meer dan honderd graden. Even inzakken en dan weer omhoog. Zo ben je niet gewend om te trainen, maar dat moest wel ineens.”

Desondanks kwam Roes zijn revalidatie goed door. “Ik hoorde dat het mentaal zwaar kon zijn, maar ik had daar geen moment last van. Ik wist waar ik het voor deed. En dan is het voor mij geen probleem om alle rust te pakken.” De shorttracker vond afleiding door zijn ploeggenoten te ondersteunen tijdens hun trainingen. “Ik gaf langs de baan technische tips en bleef zo betrokken bij het team. Anders zit je toch alleen maar thuis en bij de fysio. Bovendien hield ik zo mijn brein een beetje scherp.”

“De verwachting was acht tot twaalf maanden voor mijn herstel en we zijn nu zesenhalf maand verder. Mijn rechterkant is nog een beetje stijf en ik zit iets minder diep. Ik loop wel iets voor op schema, maar ik ben daar niet mee bezig. De fysio’s houden mij in de gaten en dan zie ik wel waar het schip strandt”, vertelt de 23-jarige shorttracker.

Toch heeft Roes stiekem al een doel in zijn achterhoofd. “Het halen van de eerste wereldbekers is geen doel voor mij, maar als ik aan het WK in Ahoy mee zou kunnen doen met de relay of zelfs al individueel, zou dat heel mooi zijn.”

Roes zit nog niet zo diep als we van hem gewend zijn, maar was dolblij dat hij weer mocht shorttracken. | Foto : Dennis Kruijswijk

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan