Tickets
Shop
Kort door de bocht 23 mei 2023

Dopinghistorie Claudia Pechstein in podcast, VS-olympiër Terry McDermott overleden

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Margarita Bouma

Podcast dopinggebruik Pechstein
De gloriejaren van de 51-jarige Claudia Pechstein op de schaats liggen alweer ver achter haar, maar toch heeft de Duitse haar ijzers nog niet opgeborgen. Met een drang naar gerechtigheid als brandstof duurt haar carrière voort. Ze wil namelijk juridisch tot het gaatje gaan om haar naam te zuiveren en een financiële schadevergoeding voor haar dopingschorsing te krijgen. Radiomaakster Kerstin Hermes en dopingexpert Hajo Seppelt besloten een podcast te maken over Pechsteins verhaal. 

In 2009 werd Claudia Pechstein geschorst wegens afwijkende bloedwaarden, waardoor ze de Spelen van Vancouver moest missen. Zelf zegt de vijfvoudig olympisch kampioene dat de fluctuaties veroorzaakt worden door een erfelijke bloedaandoening. Hoewel artsen haar gelijk gaven, blijkt de juridische strijd een stuk lastiger. Een conflict met de ISU volgde. Nog altijd zoekt Pechstein naar erkenning. Benieuwd naar de podcast 'Geheimsache Doping'? Klik dan hier

Terry McDermott overleden
De Amerikaanse langebaanschaatser Terry McDermott is op 82-jarige leeftijd overleden. 'The Essexville Rocket' pakte bij de Spelen in 1964 verrassend goud op de 500 meter door olympisch kampioen Yevgeny Grishin te verslaan. Overigens sloeg hij de sluitingsceremonie van het wintersportevenement over, omdat hij te gast was bij 'The Ed Sullivan Show', met een groepje muzikanten, dat onder andere door dat optreden wereldberoemd werd als The Beatles. Omdat hij naast schaatser ook barbier was, heeft hij de bandleden tijdens de show geknipt (zie foto hieronder).

In 1968 kon McDermott zijn olympische titel niet prolongeren; hij moest mede door mindere weersomstandigheden in Grenoble genoegen nemen met het zilver. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan