Tickets
Shop
Langebaan 13 mrt 2023

Philip Due Schmidt herstellend van epileptische aanval

Een week voor het WK Afstanden kreeg de Deen Philip Due Schmidt een epileptische aanval, die liefst twintig uur duurde. In plaats van schaatsen op het mondiale titeltoernooi, moest hij vrezen voor langdurig hersenletsel. Inmiddels weet de Deen dat hij volledig zal herstellen.

Foto : Soenar Chamid

Op zijn Instagrampagina vertelt de schaatser zijn verhaal. “De World Cup in Polen was een van mijn beste,  zo niet de beste World Cup, maar vlak daarna kreeg ik griep. Na een training in Thialf voor het WK viel ik van de trap en was ik in de war. Verder kan ik me daar niet zoveel meer van herinneren. Toen ik een dag later een fietstraining op de rollers afwerkte in mijn hotelkamer, konden mijn teamgenoten geen contact met mij krijgen. Viktor (Thorup, red.) dacht dat er iets mis was. Hij vond mij op de vloer van mijn kamer, liggend op mijn fiets met een epileptische aanval.”

“In het ziekenhuis werd ik in eerste instantie niet wakker. De dokters vreesden voor hersenschade. Na twee dagen ontwaakte ik, vier of vijf kilo lichter. Ik had nog in mijn hoofd dat ik de mass start en de ploegenachtervolging moest rijden op het WK. Ik wilde mijzelf bewijzen na het missen van de Spelen Spelen, wat mij in een depressie deed belanden. Maar het leven is belangrijker.”

Zijn griep, gecombineerd met slecht eten in Polen en de vele trainingsarbeid zijn waarschijnlijk de oorzaak geweest van de aanval. Maar zijn topsportlichaam heeft hem geholpen te overleven. De 26-jarige Due Schmidt mag van geluk spreken dat hij dit verhaal na kan vertellen. “Na een aanval van een minuut kan je al hersenschade oplopen, laat staan na twintig uur”, vertelden medici aan de Deen.

Ook voor zijn oudere broer en teamgenoot Stefan Due Schmidt waren het zware tijden. “Lang was het onzeker of mijn broer blijvend hersenletsel zou overhouden aan zijn twintig uur durende epileptische aanval. Mijn ouders en ik zaten dagen en nachten aan zijn bed te wachten tot hij zou ontwaken en hopelijk zou praten. Gelukkig zagen we dat hij snel herstelde. Philip is bijna 100%.”

De Denen waren blij geweest dat ze na het missen van de Spelen als zevende het WK gehaald hadden op de ploegenachtervolging. Beide broers zouden starten op het onderdeel. “Nadat we wisten dat Philip oke was, moesten we bepalen of we wilden rijden.” Omdat zijn broer aan de beter hand was, startte het team met Niclas Mastrup als vervanger. Helaas eindigde de ploegenachtervolging voortijdig, omdat Stefan viel. “Maar dat is sport. We waren goed bezig en ik ben nog steeds trots op ons optreden”, aldus de oudste van de gebroeders Due Schmidt.

Stefan kreeg zijn broers startbewijs voor de mass start. “Ik was niet goed voorbereid op dit onderdeel en ik kwam dan ook tekort voor de finale. Enkele dagen in een ziekenhuis spenderen zonder veel slaap en training is geen ideale voorbereiding op het WK, maar ik ben blij met wat we neer hebben kunnen zetten.”

Inmiddels is Philip Due Schmidt in Denemarken aan het herstellen. “Ik ben ervan overtuigd dat ik terugkom, maar ik weet niet wanneer. Ik ben in goede handen.” Hij hoopt op skeelers te staan deze zomer.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan