Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2023

Maaike Verweij in dubio finale Marathon Cup

Marathonschaatsster Maaike Verweij besluit pas op de dag van de finale om de Marathon Cup (zaterdag 11 maart) of ze als klassementsleidster meedoet aan de laatste wedstrijd in Leeuwarden. De Drentse rijdster van Albert Heijn Zaanlander herstelt nog van een sleutelbeenbreuk, opgelopen tijdens een mountainbiketocht.

Foto : Neeke Smit

Dat gebeurde daags voor vertrek naar het Zweedse Luleå waar het marathonpeloton het tweede deel van de natuurijswedstrijden zou afwerken. Verweij (22) sloeg over de kop, kwam verkeerd terecht en wist meteen dat het niet in orde was. Door de trip naar Scandinavië kon een streep, ook omdat haar enige ploeggenote op dat moment (Arianna Pruissscher) eveneens geblesseerd was. Pas afgelopen vrijdag ging ze onder het mes, waarbij er een plaatje op het gebroken rechtersleutelbeen werd aangebracht. “Intussen ben ik alweer twee keer buiten gaan fietsen, en dat lukte vrij aardig”, meldt Verweij, door haar coach Jillert Anema eerder tot ‘brokkenpiloot’ bestempeld.

In Den Haag won Maaike Verweij haar eerste en voorlopig enige marathon op kunstijs. Merel Bosma (l) en Arianna Pruisscher werden twee en drie. | Foto : Neeke Smit

“Ik heb gedurende de drie jaar dat ik in dit team zit, best het een en ander meegemaakt”, zo bevestigt ze die typering. “Het eerste seizoen had ik een schouder uit de kom, kreeg ik een longembolie en ondervond ik last van een trombosebeen. Op trainingskamp in Livigno sloeg ik vorig jaar over de kop door een klapband en daarbij brak ik mijn linkersleutelbeen, en nu was de rechterkant aan de beurt.”

Komende zaterdag wordt de vijftiende en laatste kunstijsmarathon van het seizoen verreden in de Elfstedenhal van Leeuwarden. Toeval of niet, maar de race draagt de naam van een van de sponsors van haar ploeg: de Royal A-ware Marathon. Verweij voert de ranglijst bij de vrouwen aan; haar voorsprong op de nummer twee (Esther Kiel) is zo riant (bijna 39 punten) dat ze zelfs zonder te schaatsen definitief eindwinnares zal worden. “Die kans is groot, maar het is leuker om zelf over de finish te komen dan vanaf de zijkant te moeten toekijken. Ik heb er een hele winter hard voor gewerkt en dan is zo’n bijzonder moment meer dan de moeite waard om het als rijdster mee te maken”, zegt ze.

Als Maaike meedoet, zal dit wel een veel voorkomend beeld kunnen zijn tijdens de finale om de Marathon Cup: Irene Schouten die op kop van het peloton beukt. | Foto : Neeke Smit

“Of het verstandig is te gaan schaatsen, is een tweede", voegt ze eraan toe. "Jillert heeft al gezegd dat het niet zo handig is om van start te gaan. Het zit echter een beetje in de aard van een sporter om zo snel mogelijk weer ergens aan mee te kunnen doen. Zaterdag wordt er veel publiek verwacht en komen er veel gasten van onze sponsors. Die wil je iets laten zien. Verder speelt bij mij de gedachte aan volgend seizoen waarop ik me goed wil voorbereiden, al is dat nog een heel eind weg. Ik heb echt geen idee wat ik zal doen. Gelukkig hebben we een goede ploeg, met Irene Schouten en Marijke Groenewoud die ook van de partij zijn. Zij kunnen me uiteraard helpen om de Cup veilig te stellen. Twee wereldkampioenes van de langebaan, die hebben wel aangetoond dat ze in vorm zijn.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan