Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2023

Trainen op de ploegenachtervolging: Lachen, gieren en proberen

Vrijdagmorgen in de Max Aicher Arena van Inzell. Drie kwartier lang vliegen er schaatstriootjes over het ijs: de eerste training op de meest besproken discipline van de langebaan, de ploegenachtervolging, onder leiding van bondscoach Rintje Ritsma. Er wordt zo nu en dan stevig doorgereden, maar het is vooral een spel dat de betrokkenen met plezier spelen. "Nu is iedereen nog ontspannen, hè", zal Ritsma naderhand zeggen.

Foto : Neeke Smit

"De eerste training van dit seizoen, met enkele nieuwe mensen erbij. We hebben wat andere dingen geprobeerd. Het doel van de trainingen tot aan de winter is een goed profiel te krijgen van alle rijders die eraan meedoen, ook met de Winterspelen van Milaan al in het achterhoofd. Zo kun je iedere schaatser die je selecteert beter in zijn kracht zetten", laat de bondscoach vanuit de Zuid-Duitse wintersportplaats weten, waar er ook op de team pursuit is getraind op hogere snelheid. Het betreft alleen schaatsers van Jumbo-Visma en Reggeborgh. Team IKO en Albert Heijn Zaanlander ontbreken in Inzell.

Bondscoach Ritsma overlegt met Marcel Bosker (uiterst rechts), terwijl de Jumbo-mannen Huizinga (l) en Jordy van Workum luisteren | Foto : Neeke Smit

"Het is niet zo dat ik momenteel met mensen bezig ben die straks ook geselecteerd zullen worden. Deze sessies zijn puur bedoeld om het profiel van een ieder compleet te maken en de rijders verschillende ervaringen mee te geven. Verder heb ik hier de tijd om gesprekken te voeren.onder meer over de zomerijsperiode in augustus, in Heerenveen." Daar ligt vanaf 7 augustus de baan klaar voor de nationale topploegen. De vrouwen zullen  dan weer samen trainen.

Nuis, Chris Huizinga (m) en Patrick Roest (voorste) oefenen op de ploegenachtervolging in Inzell. | Foto : Neeke Smit

Een heel actieve deelnemer aan de training van vrijdag is Kjeld Nuis geweest. De wereldrecordhouder op de 1500 meter zinspeelde al tijdens de Winterspelen van Beijing (februari 2022) op een rol in de achtervolgingsploeg van TeamNL én de mass start. Door gezondheidsperikelen en een verbod van Reggeborgh-coach Gerard van Velde kwam het daar niet van in de aanloop naar de winter 2022-'23. De liefde laait opnieuw op, wat naadloos aansluit bij zijn eerdere opmerkingen over het teamonderdeel.

“Ik vind de ploegenachtervolging heel leuk. Op de Spelen zag ik dat het team het niet goed deed. Ook al rijd je dan niet met Patrick en Sven in het team, je bent er wel als TeamNL en de medaille had ik ze gegund. Als ik dan de Noor Kongshaug zeven of acht ronden op kop zie rijden, die ik op de 1500 meter eraf gepeerd heb… Of de Amerikaan Mantia…, stel je voor dat ik iets meer vermogen krijg en met het duwen erbij, dan denk ik dat ik het wel volhoud. Dat lijkt mij supergaaf. Ik weet niet of ik het kan, maar het lijkt me zo cool.”
Het begin is er nu...


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan