Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2023

Geen EK-goud op 500 meter voor Velzeboer na valse start

De ochtendsessie van de kwalificatiedag op het EK Shorttrack in Gdansk was amper afgelopen, toen bondscoach Niels Kerstholt en zijn assistente Annie Sarrat al de deur opentrokken van de videoruimte. Want over de eliminatie van de grote favoriete voor goud op de 500 meer, Xandra Velzeboer, had het duo van Oranje de nodige twijfels. En die bleven bestaan..., zeker na het bestuderen van de beelden.

Foto : Soenar Chamid

Die uitschakeling, het gevolg van de valse start van de Culemborgse in heat vijf van de sprintvoorronde, trof de Nederlandse delegatie als een mokerslag. Ja, Velzeboer bewoog zichtbaar te vroeg, maar de vraag was of ze niet werd afgeleid door de Kroatische Valentina Ascic naast haar die ook te snel wilde vertrekken. Ascic mocht echter blijven staan, maar de Britse Holly Hoyland (op positie drie) diende net als Velzeboer in te rukken en ook voor haar was de race voorbij. Kerstholt en Sarrat vervoegden zich daarom bij de scheidsrechter die over de wedstrijdbeelden gaat, om meer duidelijkheid te krijgen.

"Ik begreep er niets van, wilde het ook niet geloven dat ik een penalty had gekregen", sprak Velzeboer aan het einde van de middag. "Ik heb de beelden van de start verschillende keren teruggezien, en ik blijf erbij dat er een verkeerde beslissing is genomen. Daarom zijn Niels en Annie ook bij d ejury geweest voor een protest. Dit is klote, al maak ik op de 1000 en 1500 meter net zo goed kans een medaille te pakken. Daar stop ik dan nu maar alle energie in. Deze diskwalificatie zal ik echter niet snel vergeten, omdat die volgens mij zo onterecht was."

De beslissing om de kleine blonde snelheidsmaniak van de baan te sturen, bleef vanzelfsprekend gehandhaafd, ondanks het ingediende protest. Het betekende een uiterst vervelend intermezzo van de Europese titelstrijd, die kort erna een rampzalig vervolg kreeg omdat debutant Daan Kos hetzelfde overkwam. De Brabander (19) had een niet al te voordelige startpositie (plek vier) en had net te veel haast om weg te komen.

Kos, nog uitkomend in het Talent Team Noord, baalde verschrikkelijk van zijn ‘overtreding’. “Het is de eerste keer dit seizoen dat het me overkomt. Ontzettend vervelend dat het uitgerekend op het EK gebeurt. Het heeft met de spanning te maken. Je wilt je zo graag laten zien, bovendien wilde ik het nadeel van mijn startplek zo gauw mogelijk wegwerken. Er stonden meer mensen niet helemaal stil, maar kennelijk bewoog ik het meest van iedereen. Ik vind het wat lastig te accepteren dat het scheidsrechtersoog bepalend is in zo’n situatie."

De vroegtijdige aftocht van de topfavoriete voor goud op de 500 meter. | Foto : Soenar Chamid

"Er zou een beter systeem moeten komen, want het is vaker verkeerd gegaan waardoor rijders onterecht van het ijs zijn gestuurd. Vandaag leek dat ook het geval met met Xandra’s start. Ik denk dat een back-up van beelden nuttig zou zijn, waarbij je direct kunt terugzien wie er nou werkelijk in de fout is gegaan”, aldus Kos, die tijdens het EK alleen de 500 meter van het individuele programma zou rijden. Hij koesterde nog even de hoop dat hij via een herkansing alsnog verder zou kunnen, maar wie tegen een penalty aanloopt, ligt definitief uit de wedstrijd.

De dubbele 'vergissing' van Velzeboer en Kos ten spijt deed de nationale selectie (NTS) het op de openingsdag van de titelstrijd prima. Iedereen kwam ongeschonden door zijn of haar eerste schifting, in de meeste gevallen leverde de race een eerste plaats op. Velzeboer had haar valse start laten voorafgaan door vlekkeloze 1500 meter. De vaandeldragers van Oranje bij de vrouwen, Suzanne Schulting - tussen de wedstrijden door steevast met haar vriend te traceren op de tribune, waar ook haar ouders zaten - en de mannen, Jens van 't Wout, bleven op alle drie individuele nummers foutloos. De kwartfinale van mixed relay liep eveneens soepel. Schulting en Itzhak de Laat, normaal vaste klanten in de aflossingsploeg, hoefde niet in actie te komen; voor dat duo verschenen Melle van 't Wout en Selma Poutsma op het ijs, met Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer.

De uitslagen van dag 1 van het EK staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan