Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2023

Verhaegh en Van Geffen laten de Japanse zon verrijzen

Na de recordbrekende moves op het ijstoneel van de Challenge Cup lonkten Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen hartstochtelijk naar Saitama. In die Japanse stad is volgende maand het WK Kunstrijden, een hoogtepunt voor elke atleet met kunstschaatsen, maar waar het duo eigenlijk al een dikke streep door had gezet.

Foto : Pietures

Niet dat de twee ijsdansers zo’n slechts seizoen draaien; integendeel, vrijdagavond keken Verhaegh en Van Geffen na hun verbluffend knappe vrije dans ook kort terug op eerdere wedstrijden en concludeerden dat er op hun sportjaar nu al een sticker ‘geslaagd’ kon worden geplakt. De meer dan waarschijnlijke bonus, een deelnamebewijs aan de mondiale strijd dat nog officieel moet worden bekrachtigd door de KNSB, noemden ze de spreekwoordelijke kers. Of een klein wondertje, dat paste net zo goed bij de bijzondere tweedaagse van het koppel in het Tilburgse IJssportcentrum.

Met en persoonlijke record van ruim 91 punten bekroonde het duo Verhaegh/ Van Geffen hun verbluffende optreden tijdens de Challenge Cup. | Foto : Pietures

Met twee tamelijk vlekkeloze uitvoeringen (rhythm dance op donderdag, vrije programma vrijdag) werkte het koppel een moeilijk te overbruggen achterstand weg. En dat niet alleen: ze vraten het andere Nederlandse tweetal Hanna Jakucs en Alessio Galli met huid en haar op. De Hongaarse stond bibberend van ellende na hun dans in de mixed zone te stamelen dat ze allesbehalve fit de ijsvloer was opgegaan. “Een slechter moment om ziek te zijn, had ze niet kunnen kiezen. Niets aan te doen”, sprak Galli teleurgesteld, zich realiserend dat stip van de WK-droom aan de horizon was verdwenen.

Hanna en Alessio zien tijdens de Challenge Cup de Japanse zon aan de horizon verdwijnen... | Foto : Pietures

Wat een contrast met de spraakwatervallen van Oranje die hun verhaal van de surprise van de dag minstens zo minutieus leken te hebben voorbereid als de twee küren. Je stopte er een eurootje in en je kreeg een lawine aan verrukkelijke tekst over je uitgestort. Vragen stellen bleek overbodig: wanneer Sherim even naar adem hapte, nam Chelsea het woord over. Over de wedstrijd van donderdag die hen blij had gestemd. Over de vrije dans, terecht gebombardeerd tot de beste prestatie van de jaargang. Over het publiek (niet heel veel, wel enthousiast) dat nog nooit al vanaf de warming-up een onvergetelijke steun was geweest. Over de onbevangenheid waarmee ze de arena waren betreden, voornamelijk ingegeven door de kansloze missie die wachtte. Niet dus.

De act van Chelsea en Sherim op vrijdag maakte op het publiek veel indruk. | Foto : Pietures

Met name Chelsea vond dat ze iets had recht te zetten. Een jaar geleden misten ze de Challenge Cup omdat ze leeg waren, uitgeput van een seizoen vol stress, fysieke tegenslag, mentale dreunen etcetera. “Ik wilde wel, maar kon op een gegeven moment niet meer schaatsen. Ik kreeg corona, Sherim kreeg corona. Het seizoen doofde als een nachtkaars”, aldus Verhaegh. Alle malheur kon naar de achtergrond worden gedirigeerd.

De uitslag van het ijsdansen staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan